Seksuele voorlichting in de pre-puberteit

door Wendy

Er komt een dag dat je kind gaat vragen waar baby’s vandaan komen. Niet zo gek natuurlijk, want wie gelooft nou dat een ooievaar een baby’tje komt brengen? Als je kleintje begint te vragen waar hij vandaan komt, is het voor jou het teken om te gaan vertellen over de birds and the bees. Zo pak je seksuele voorlichting voor pre-pubers aan.

Begin op tijd

Begin te vertellen over seks als je kind ernaar vraagt. Seksualiteit is nog geen taboe bij jonge kinderen en dat is handig: zo voelt hij zich niet ongemakkelijk bij het gesprek en jij ook niet. En dat is belangrijk, want als jij je niet prettig voelt bij het gesprek, voelt je kind het aan en wordt seks een raar of eng onderwerp. Dat wil je niet. Niet nu, maar ook vooral niet als hij straks groter is en hij meer moet gaan leren over seks.

Schaamhaar enzo

De pre-puberteit is het moment net voordat je kind de puberteit entert. Als je kind zo’n tien jaar is, moet hij al een basiskennis hebben en weten wat seks is en hoe je het doet. Het is ook de hoogste tijd om te praten over emoties, wederzijds respect en de fysieke veranderingen bij jongens en meisjes in de puberteit. Je kan je pre-puber gaan vertellen over schaamhaar, baardhaar, de eerste zaadlozing, de baard in de keel en menstruatie.

Seks is fijn

Wees zo open mogelijk en geef hem de kans om vragen te stellen. Vertel hem ook hoe belangrijk het is om veilig te vrijen, leg uit wat seksueel overdraagbare aandoeningen zijn en zeg ook welke vormen van anticonceptie er zijn. Leg niet teveel de focus op de gevaren van seks, zoals een ongeplande zwangerschap en Soa’s en bespreek juist ook dat seks aangenaam is als je het doet wanneer je er klaar voor bent, met iemand waar je om geeft. Benadruk dus vooral dat seks fijn is en experimenteren mag, maar dat je ook ‘nee’ moet kunnen zeggen.

Wees open

Wees niet bang dat je te vroeg bent met voorlichten en je kind op verkeerde ideeën brengt. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die goed ingelicht zijn over seks en anticonceptie niet eerder aan seks beginnen. Door goede voorlichting leer je je kind juist om ook in relaties open over veilig vrijen en anticonceptie te praten. En dat is nou precies wat we willen.

Hoe heb jij hét gesprek met je pre-puber aangepakt? Heb je tips? Praat mee in de comments.

Ook interessant:

 

Bron: Ouders van Nu

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.