Sint Maarten: maak jouw kleertjes.com lampion

door Gastblogger

11 november is de dag dat mijn lichtje, dat mijn lichtje… Zijn jouw kinderen al druk aan het oefenen met het zingen van liedjes? Volgende week vrijdag is het namelijk Sint Maarten: dé avond om zoveel mogelijk te zingen, lekker veel snoep (en mandarijnen) op te halen én rond te lopen met de mooiste lampion. Hebben jullie nog ergens een lampion liggen van voorgaande jaren? Fijn! Maar hoe leuk is het om zelf een lampion te gaan knutselen? Zeker een goed idee om jouw kind(eren) te vermaken tijdens deze koude dagen. Check snel onze simpele stappenplan en maak samen de mooiste creatie!

 1. Tover snel je knutsel-skills tevoorschijn: een mooie lampion is een ‘moetje’ met Sint Maarten. Wij helpen je hieronder verder!
 2. Even een paar dagen liedjes stampen met je kids. Vals zingen is toegestaan!
 3. Lekker meezingen op de avond zelf (wij doen dit meestal op afstand…)
 4. (Teveel) snoep afpakken mag. Om zelf op te eten. Je wilt geen stuiterende kinderen de komende dagen!

Rapido de aap lampion

Tja, die lampion, dat is me wat. Zit jij ook alweer met je handen in het haar? No worries! Bij kleertjes.com hebben we een hele creatieve vormgeefster die een middag de tijd nam om een te gekke lampion te maken van onze one and only Rapido de aap. Ze heeft exact vastgelegd hoe je deze lampion in elkaar knutselt. Handig! Volg ons stappenplan en knutsel samen met je kind in een middagje deze coole lampion.

Materiaal

 • Sint Maarten lampion knutselen

  Benodigd materiaal

  Twee keer het uitgeprinte Sint Maarten lampion sjabloon

 • Schaar en/of prikpen
 • Vliegerpapier
 • Twee kartonnen bordjes (evt. reserve)
 • Verf (bijv. ecoline, plakkaat- of waterverf)
 • Potloden of stiften (liefst in zelfde kleur als verf)
 • Lijm
 • Nietmachine
 • Plakband
 • Lampionstok met licht

 Stap 1: de sjablonen uitknippen

Print tweemaal het Sint Maarten lampion sjabloon uit. Laat je kind de buitenkant van het apenhoofd uitknippen of prikken. Vervolgens moet de binnenkant van het hoofd– het gezichtje – uitgeknipt of geprikt worden.

Sint Maarten lampion sjabloon

Stap 2: het sjabloon overtrekken op de bordjes en uitknippen

Leg het uitgeknipte sjabloon (het apenhoofd) op het kartonnen bordje en zorg dat het kuifje van Rapido iets aan de bovenkant van het bordje uitsteekt. Trek nu samen met je kind de contouren van het apengezicht over op het bordje met een grijs potlood. Zie foto. Laat je kind vervolgens heel voorzichtig het apengezicht uit het bordje knippen of prikken. Knippen is wat lastig, maar als jij eerst een gaatje maakt vanuit waar je kind verder kan knippen, gaat het al een stuk makkelijker! Herhaal deze stappen met het andere bordje. Nu heb je twee bordjes waar het gezichtje is uitgeknipt.

Sint Maarten lampion knutselen

Stap 2a: Trek het gezichtje van Rapido met potlood over op het bordje.

 

Sint Maarten lampion knutselen

Stap 2b: Knip het gezichtje uit.

Stap 3: de bordjes verven

Laat je kind nu de twee bordjes aan de buitenkant (bolle kant) verven met bijvoorbeeld ecoline, plakkaat- of waterverf. Laat de bordjes nu eerst opdrogen. Je kan natuurlijk één kleur gebruiken, maar wij verfden één bordje rood en één bordje groen voor een vrolijk effect.

Sint Maarten lampion knutselen

Stap 3: De bordjes beschilderen.

Stap 4: vliegerpapier over de uitgeknipte stukken plakken

Keer de bordjes om zodra ze droog zijn en plak zelf vliegerpapier over de uitgeknipte vlakken (het gezichtje) aan de binnenkant van de bordjes (holle kant). Plak het vliegerpapier aan de zijkanten vast met plakband. Dit blijft beter zitten dan lijm!

Sint Maarten lampion knutselen

Stap 4: Plak vliegerpapier over het uitgeknipte vlak.

Stap 5: het gezichtje inkleuren en opplakken

Laat je kind nu tweemaal (gebruik beide sjablonen) het mondje, het neusje en de oogjes uitknippen en verf of kleur deze met stift zwart. Plak het mondje, neusje en oogjes vervolgens voorzichtig met lijm op het vliegerpapier aan de voorkant (bolle kant) van de bordjes.

Sint Maarten lampion knutselen

Stap 5: Plak het mondje, neusje en de oogjes op het vliegerpapier met lijm.

Stap 6: de oren en kuifje uitknippen en inkleuren

Nu mogen de oren en kuifjes losgeknipt worden van het sjabloon (langs de stippellijn, want je hebt een extra plakrandje nodig!). Laat je kind nu de oren en het kuifje kleuren (of verven) in de kleur van het bordje. Onze vormgeefster knipte zowel de oren als het kuifje twee keer uit het sjabloon en gaf ze net als de twee bordjes, ook twee verschillende kleuren.

Stap 7: oren en kuifje aan bordjes vastplakken

Plak nu de oortjes met de plakrand aan de zijkanten van de bordjes vast en zorg dat de oortjes bij beide bordjes op dezelfde hoogte komen te zitten. Plak de plakrand van de kuifjes vervolgens vast aan de bovenkant van de bordjes (recht boven de ogen, zie voorbeeld foto).

Stap 8: lampionstokje plaatsen

Pak nu de lampionstok met lampje en leg het draadje van het lampje recht over het kuifje en zorg dat het lampje precies in het midden van het vliegerpapier ligt. Plak het draadje van het lampje met plakband vast aan het bordje (niet op het vliegerpapier plakken, dat zie je straks er doorheen!)

Sint Maarten lampion knutselen

Stap 8: Plaats het lampje van de lampionstok in het midden van het bordje achter het vliegerpapier en plak het draadje vast.

Stap 9: bordjes aan elkaar bevestigen

Maak nu het tweede bordje aan het andere bordje vast met de nietmachine. Zorg dat de ogen, mond, het kuifje en de oren aan beide kanten op dezelfde hoogte zitten! Helemaal gelukt? Daar heb je het eindresultaat!

Sint Maarten lampion knutselen

Deel je jouw creatie in de comments? Dat vinden we leuk, ook als jullie een andere lampion hebben geknutseld! 

Vertel 't ons 2 reacties

 1. Super leuke lampion

 2. Super leuk! Haha, die tips zijn mij op t lijf geschreven. Morgen gaan we zeker lopen! Nice

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.