Sint Maarten vieren? Dat kan ook coronaproof!

door Tessa

Sinte, Sinte Maarten, de koeien hebben staarten. De meisjes hebben rokjes aan…. Het liedje dat je ongetwijfeld elk jaar voorbij hoort komen op 11 november. Want op de elfde van de elfde is het Sint Maarten. Het feest waarbij kids zingend met de mooiste lampionnen langs de deuren gaan om zoveel mogelijk snoep te scoren. Helaas zal het dit jaar net even wat anders lopen. Want door de huidige maatregelen wordt het in een groot deel van ons land afgeraden om te lopen op de 11e. Maar probeer dit maar uit te leggen aan jouw kind(eren), die zich alweer een tijd verheugen op het binnenhalen van al dat lekkers. Wij bedachten verschillende originele ideeën om toch  Sint Maarten te kunnen vieren. Want ook dit jaar mag er gewoon een lichtje branden…

Speel een snoepjesspel

Wees creatief en speel een gezellig spelletje met het hele gezin. Dit kan met lekker veel snoepgoed. Speel bijvoorbeeld snoepjesmemory. Wat heb je nodig? Het enige wat je hoeft te kopen is verschillende soorten snoepjes en bekertjes. Vervolgens doe je de snoepjes onder de bekertjes. Om de beurt mag iemand twee bekers omdraaien. Heb je twee gelijke snoepjes? Dan mag je die hebben en opeten! 😉 Bang dat de kids teveel snoepjes binnenkrijgen? Dit spel kan je ook spelen met groente en fruit, zoals snoeptomaatjes, worteltjes of druiven.

Vertel het echte verhaal achter Sint Maarten

Achter elke feestdag zit een verhaal, zo ook achter Sint Maarten. Want waarschijnlijk denken de kids dat dit draait om heel veel snoep. Maar hoe zat het dan echt? Sint Maarten werd in 316 geboren na Christus in het land Hongarije. Vroeger heette hij Martinus. Zijn ouders waren Romeinen en zijn vader was soldaat in het leger. Het Romeinse leger waar Martinus ook in ging op latere leeftijd. Als soldaat werd hij gelegerd in Gallië, dat was toentertijd een groot deel van West Europa en waarvan een deel in Frankrijk ligt. Op een avond ontmoette hij een bedelaar in de stad Amiens, bibberend in de winterkou. Martinus had geen geld bij zich om aan de bedelaar te geven. Maar omdat de man het zo koud had, sneed Martinus de helft van zijn mantel af en gaf het aan de arme man. Hij droomde dat Jezus Christus de bedelaar was aan wie hij een stuk mantel gegeven had. Martinus was al lange tijd geïnteresseerd in het Christendom. Door deze droom verliet hij het leger en ging hij zich volledig focussen op het geloof.

Het is ook interessant om het echte verhaal te weten achter een feestdag. Niet alleen voor kids, maar wellicht wist jij ook niet precies hoe het zat. Ga lekker op de bank zitten, met een glas drinken en wat lekkers en vertel het verhaal achter deze feestdag.

Mooiste lampion maken

Met Sint Maarten hoort er een lampje te branden. En dat lampje laat je het liefst branden in de mooiste lampion. Vroeger werden lampionnen gemaakt van uitgeholde suikerbieten. Of een lampion van papier-maché. Liever een originele lampion knutselen met de kids? Dan zit je sowieso goed met de lampion van kleertjes.com!

Liedjes aan eigen voordeur zingen

Willen de kids toch graag de door hun geoefende liedjes aan iemand laten horen? Doe dat dan gewoon aan de eigen voordeur. Beloon ze daarna met een snoepje, of iets gezonds natuurlijk. En willen ze vaker dan een keer zingen? Doe dan net alsof je elke keer hartstikke verrast bent als ze voor de deur staan met hun mooie lampionnetje en prachtige liedjes.

Familie karaoke Sint Maarten liedjes

Zing de mooiste liedjes met het hele gezin. Maak er een echte karaoke party van! Voordeel: binnen hoort niemand jullie keihard meezingen. Eet een lekker snoepje na het voltooien van een liedje. Papa’s en mama’s mogen ook meedoen… 

Snoepjes in het huis zoeken

Verstop snoepjes door het huis en laat de kids ze zoeken. Net zoals met paaseitjes… Leuk om alle lampen in huis uit te toen en binnen te versieren met kleine lampjes. Zo hebben jouw kind(eren) toch nog het Sint Maarten gevoel.

Mocht er in jouw regio wel kinderen langs de deuren gaan, voorkom dan handcontact met de volgende twee tips:

  • Koop voorverpakte snoepjes. Dus chocolaatjes of zakjes snoep. Bijvoorbeeld geen bak met spekjes of dropjes…
  • Het beste kan je de bak met snoep op de grond bij de voordeur zetten. Zo kunnen de kids zelf snoep uit de bak pakken zonder te weinig afstand én handcontact.

Op welke manier vieren jullie dit jaar Sint Maarten? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.