Sinterklaas, een ‘voor-de-gek-houdt-feest’?

door Gastblogger

Zo, alle Sint drukte is weer achter de rug. Voor de een ‘jammer’, voor de ander ‘gelukkig’. Voor de meeste kinderen is Sinterklaas zo ongeveer het leukste feest ever, maar als ouder is het dubbel, want het brengt soms aardig wat stress met zich mee. Want hoe ga je om met klasgenoten die cadeaus krijgen ter waarde van een maand boodschappen en hoe erg is het dat je niet helemaal eerlijk bent tegen je kind? Karin denkt er het hare van…

Onze zoon wordt binnenkort zes jaar, hij noemt zich al maandenlang vijfenhalf. Maar sinds zes weken dekt dat de lading niet meer. Het getal vijf is een no-go area voor ons. We noemen hem dus zes min. Zoals velen van zijn leeftijd is mijn iPhone een magneet, zo ook deze week. In plaats van gelijk naar zijn favoriete game Minecraft te gaan, scrolde hij even rustig door mijn whatsapp-geschiedenis. Daar kwam ik achter op het moment dat hij vroeg: “Eh, mam.. app jij met Sinterklaas?!” Mijn antwoord: “Uh… Ja, soms! En één keer per jaar bel en mail ik hem ook.” Toen werd het stil…

Ik bel inderdaad één keer per jaar met de Sint om hem te boeken en ik mail hem dan ook een keer met de laatste bijzonderheden van onze kinderen. Ik zit in de evenementencommissie van de school, een logische keus voor mij. Ik hou namelijk van feestjes, van (mijn) kinderen en wil betrokken zijn bij hun school. Voor het Sinterklaasfeest hebben wij een groepsapp, voor alle regeldingen. Appen? Daar doet de Sint volgens mij niet aan, maar de afbeelding van onze groepsapp is natuurlijk wel een afbeelding van de Goedheiligman.

Wij hebben ook een dochter, van zeven PLUS welteverstaan. Dierenliefde zit in haar bloed. Al sinds de herfstvakantie lag er een mooie brief en tekening, waarin zij aan de Sint vraagt of zij please (!) een cavia mag. Mits hij er geld voor heeft natuurlijk. Zij beloofde plechtig heel goed voor het dier te zullen zorgen. De brief lag in de uitsparing onder de openhaard ‘geduldig’ te wachten totdat de schoen eindelijk gezet mocht worden en de brief meeging met de Pieten.

Sinterklaas een spannende tijd van drie weken? Tel er gerust maar drie bij op! Door al deze spanning vraag ik mijzelf af of ik de kinderen nu voor de gek hou. Moet ik hen dan toch maar op een dag vertellen hoe het kan dat ik hen zo besodemieterd heb? Of ligt het toch anders? Wat ik mooi vind aan kinderen is hun enorme fantasie. Het hebben van een verbeeldingskracht, die wij als volwassenen vaak zijn kwijtgeraakt.

En hoe ga je om met een ‘Sint’ die een Playstation 4 geeft aan het ene kind in de klas en een ‘Sint’, die aan het andere kind een pyjama en een leuk bordspel geeft? Weet je, die cadeaus maken helemaal geen klap uit. Het is de fantasie van het kind en het daarin meegaan van de ouders (c.q. verzorgers), de school en anderen, die de Sinterklaas-tijd maken tot een prachtige tijd.

Hou je hen voor de gek? Nee, volgens mij dus niet (oké, een beetje dan). Een kind heeft aandacht en liefde nodig en dat krijgt het. Dus ouders, laat je fantasie er maar flink op los. Vul het vriendenboekje in van je kind, als Sint of Piet, maak troep in de kamer als de kinderen hun schoen gezet hebben, zeg dat je een lijntje (telefoon/internet) hebt met de Sint, zeg dat Sint ziet dat ze zo hun best doen op zwemles, op school, met vriendjes maken, ook (of juist) als de weg die zij bewandelen niet altijd een makkelijke is. Tegen de tijd dat het kind achter het geheim komt of er zelf achter komt, is het blij met de ervaringen en het besef dat het gezien wordt door veel meer mensen dan alleen de Sint én dat grote mensen ook nog kleine kinderen kunnen zijn. 🙂

 

KarinKarin is moeder van Sophie (7) en Sepp (6), en woont in Bussum. Zij werkt als programmamanager en coach (io). Haar motto: genieten van het leven door dingen te doen, waar je blij van wordt. Het schrijven van een blog is daar één van. Vanuit haar rol als coach is Karin ervan overtuigd dat geen probleem uniek is. Zij schrijft dan ook niet over unieke situaties, maar schrijft herkenbare blogs voor iedereen met opgroeiende kinderen.

 

 

 

 

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.