Slaap kindje slaap

door Wendy

Slaap kindje slaap, daar buiten loopt een schaap… Maar wat als jouw kindje niet gemakkelijk in slaap valt of doorslaapt? Hoe krijg je hem toch slapend? Dit zijn tips van slaapcoaches.

Schone slaper

Als je kind niet fijn in slaap valt, is het zwaar, heel zwaar. Ik ken het, mijn zoontje is bijna 3 jaar en hij slaapt sinds een paar weken weer bij mij en mijn man in bed. Een voet in je rug, een stomp in je gezicht en dekens die van je af worden getrapt? Check, check, dubbelcheck.

Wat de reden ook is dat jouw kleintje niet gemakkelijk in slaap valt, met woorden kun je veel bereiken. Volgens verschillende slaapcoaches stel je met deze teksten jouw kind gerust en valt hij rustiger in slaap.

1. Hoe kan ik je helpen?

Vraag hem wat er is en hoe je hem kan helpen. Veel kinderen hebben verlatingsangst of vinden het eng om alleen te zijn. Is hij bang voor monsters? Gelooft hij dat er een mummie in de kast verstopt zit? Vertel hem niet alleen dat monsters niet bestaan, maar ga ook samen kijken in die kast, onder zijn bed, achter de gordijnen of waar hij dan ook bang voor is. Laat hem zien dat er echt niets is om bang voor te zijn, dat dit jullie huis is en niemand hier zomaar binnenkomt. Vertel hem ook dat hij naar jullie toe kan als hij bang is en dat jullie er altijd voor hem zijn.

2. Ik kom over 10 minuutjes weer bij je kijken

Dit is een handige tip als je kind zelf zijn bed uitkomt of maar blijft roepen. Als je vertelt dat je over een paar minuten weer bij hem komt kijken, voelt hij zich begrepen en waarschijnlijk minder alleen. Je zegt hier eigenlijk mee dat je snapt dat hij jou bij zich wil hebben, maar dat het bedtijd is en je snel weer even komt kijken bij hem. Als hij merkt dat je na 10 minuten écht weer bij hem komt kijken, voelt hij zich veiliger. Misschien hoef je maar twee keer te komen kijken bij hem en ligt hij de derde keer al op één oor.

3. Je kan nog twee dingen aan me vertellen

Is jouw kind kampioen in vragen stellen en word je zo’n zestien keer per avond geroepen omdat hij bang is, moet plassen, dorst heeft, of eigenlijk ook wel honger heeft, niet kan slapen, alleen maar aan stomme dingen denkt, nog even moet vertellen wat er met vriendje A. gebeurd is, etc.? Dan kun je bij het naar bed brengen vertellen dat hij nog twee dingen mag vertellen, maar dat je daarna naar beneden gaat en alleen nog reageert of naar zijn kamer komt als er écht een noodgeval is. Dat is niet alleen handig voor de slaaproutine, het leert je kind ook om prioriteiten te stellen.

4. Ik geloof dat je het kan

Laat je kind weten dat je in hem gelooft. Door kalm te blijven en hem aan te moedigen, voelt hij zelf ook dat hij het kan. Hij zal minder bang zijn en rustiger in slaap vallen.

Ik weet niet hoe het met jullie zit? Maar ik ga het vanavond gelijk proberen! Succes alle papa’s en mama’s met moeilijk slapende kinderen!

Wil je nog meer slaaptips?

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.