Slaaptraining: tips van een slaapcoach

door Wendy

Een kind is zó leuk en gezellig, maar die gebroken nachten zijn na een tijd best wel killing. Wallen tot op je knieën, vermoeide ogen en een niet alleen een ochtend- maar een heus daghumeur waar Gargamel nog jaloers op is.

Tja, het is even afzien. Of lang, als je een kind hebt dat langere tijd elke nacht een paar keer wakker wordt. Als je alle hoop hebt verloren, is er Susanne Willekes, de eerste kinderslaapcoach in Nederland. Wil je het niet zover laten komen? Lees dan haar boek met praktische tips en fijne handvatten. Je vind het boek hier!

Schone slaper

Met mijn dochter had ik geluk. Een lief zoet meisje dat na een paar weken al doorsliep. Ik vond het wel meevallen, die gebroken nachten. Maar little did I know. Twee jaar geleden kreeg ik mijn tweede en die was – laat ik het positief uitdrukken – een wat minder schone slaper.

Verwennen

Maandenlang werd ik elke nacht wakker van een huilend jongetje. Ik pakte hem altijd zo snel mogelijk uit bed, want anders zou hij zijn zus wakker kunnen maken die een kamer verder ligt. Misschien heb ik hem daar wel mee verwend. Maar ik vind het ook vooral sneu om een kind te laten huilen. Misschien is hij bang, ligt hij verkeerd in bed en heeft hij pijn. Enfin, mede-ouders kennen de struggles vast wel.
Kinderslaapcoach Susanne Willekes gelooft ook niet in het ‘laten huilen tot ze in slaap vallen’-principe. In haar boek ‘Slaap! Hoe je baby van 0-12 maanden doorslaapt’ legt ze uit dat de meeste kinderen doorslapen als ze rond de zes maanden zijn. Als je kind en jij nog wat hulp nodig hebben, is na die eerste zes maanden het slapen te trainen.

Handvatten

Susanne legt in het boek uit dat ieder kind en iedere situatie uniek is en om een eigen aanpak vraagt. Ook temperament kan bijvoorbeeld een rol spelen. Susanne geeft in het boek aan welke slaaproutine het best bij jouw type kind past en geeft voorbeeldschema’s. Ze geeft handvatten waar je wat aan hebt. Een baby van drie tot vier maanden bijvoorbeeld, moet overdag zo’n drie tot vier slaapjes doen. En tussen die slaapjes kan hij maar zo’n anderhalf tot twee uur wakker zijn. Dus ook als je denkt dat hij nog niet moe is, omdat hij nog niet in zijn oogjes wrijft of gaapt, kan je hem het beste wel in bed leggen. Want zoals Susanne zegt: Slaapt je baby overdag niet goed, dan merk je dat in de nacht.

Slaap kindje slaap…

Naast de slaaptips schrijft Susanne onder andere ook over prepping -je kind klaarmaken om te gaan slapen- en over huilen. Praktische tips worden afgewisseld met wetenschappelijk onderbouwde informatie over slaap en dat allemaal op een luchtige toon met een vleugje humor. En heel fijn: ze stelt ons ouders gerust. Net wat je nodig hebt als je met je handen in je haar je kind in slaap probeert te krijgen.

Ik zou willen dat ik het boek direct had gelezen na de geboorte van mijn zoon. Het had me vast heel wat wallen gescheeld. Hier gaat het slapen inmiddels beter. Overdag doet mijn zoon nog steeds een dutje en in de ochtend wordt hij tegenwoordig rond half zeven, zeven uur wakker. Prima dus. Maar mocht het bij jou nog niet zo lekker gaat: misschien heb jij wat aan de tips uit het boek. En vooral: we feel you en veel sterkte!

Wanneer sliep jouw kind door en heb jij slaaptips? We lezen het graag in de comments!

 

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.