’s Ochtends snel de deur uit met kids

door Lidian

Mommies and daddies, jullie rennen elke ochtend van hot naar her om jullie kids op tijd naar school, de opvang of bij een gastouder te brengen. Iedere ochtend ben jij weer compleet in de stress. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de ochtend niet verloopt zoals jij voor ogen had. Je wilde de kids op tijd uit bed hebben, hun outfitjes die je al had klaargelegd (de avond van tevoren) aantrekken, snel het eten naar binnen schuiven, jas aan en hoppa! Op naar de deur om het huis uit te gaan. Helaas… gaat dit vaak anders dan gepland en kijk jij op tegen de ochtenden waarin er van alles mis gaat. Heb jij ook het gevoel dat het elke ochtend weer een race tegen de klok is? Daar willen wij jou bij helpen! Hoe kun je nou ’s ochtends snel de deur uit samen met je kids, zonder dat ze onder het eten zitten en al krijsend de deur uit lopen? Wij leggen het jou uit.

1. Tijd om op te staan!

Je wekker een klein halfuurtje eerder zetten dan normaal, kan een hele hoop stress besparen. Ja, we weten dat het niet prettig is. Want welke ouder krijgt nou écht genoeg slaap? Nope… Ikke niet, jij ook niet en waarschijnlijk het merendeel van de andere mama’s ook niet. Maar goed, om jezelf wat stress te besparen kan dat kleine halfuurtje er juist voor zorgen dat je niet loopt te rennen in de ochtend. Ook zorgt het ervoor dat je de ochtend niet met een onrustig en chaotisch gevoel begint. Zet de wekker dus op tijd, was jezelf (of spring de avond ervoor onder de douche), even je haren goed doen, beetje make-up op, beneden alvast alles klaarzetten voor het ontbijt en dan is het tijd om de kids wakker te maken.

2. Breakfast time

In het halfuurtje dat jij eerder opstaat heb je nog even tijd voor jezelf, zo kan jij rustig je eigen ontbijt naar binnen schuiven! ? Het moment dat de kids beneden komen weet je namelijk dat de chaos begint. Jouw peuter smeert de pap al aan de muren terwijl je die nét hebt neergezet voor z’n neus… De baby maakt jouw shirt vies die je net schoon uit de was hebt gehaald en vervolgens mors je het bakje koffie wat je voor je man had gezet OOK nog eens over de vloer. STOP! Adem in, adem uit en tel tot tien. Je kan dit, jij bent een superhero! Althans… zo voelt het op dit moment vast niet, maar voor jouw kids ben jij te allen tijde hun superhero. Dus, rewind en zorg dat je aan het ontbijt zit in een ‘oud’ shirt. Mocht er toch gemorst worden dan maar beter op je oude shirt. Zo kun je jouw schone shirt aandoen op het moment dat je de deur uitgaat. Nog één tip, ontbijt kan je ook de avond van te voren maken en in de koelkast bewaren, zo kan je vers gesneden fruit in een bakje bewaren. Je hoeft dan in de ochtend de bakjes alleen maar uit de koelkast te pakken en op tafel te zetten. Ook kan je dit doen met broodtrommels klaarmaken. Scheelt weer tijd!

3. Alles op z’n plek?

Zorg dat je de avond van tevoren alles wat je klaar kan leggen alvast klaarlegt. Zoek bijvoorbeeld samen met je kind een setje uit wat hij de volgende dag aan wil doen, dit vinden de kids vaak leuk en het scheelt jou tijd in de ochtend. Daarnaast is het ook slim om sleutels, schoenen en andere items die je ECHT nodig hebt in de ochtend op de juiste en/of op een vaste plek neer te leggen. Zo hoef je in de ochtend, net voordat je weg wilt gaan niet je hele huis overhoop te halen. Scheelt weer opruimen voor als je thuis komt en verminderd een hoop stress! ?

4. Ready. Set. GO!

Welk kind houdt nou niet van een spelletje? Én dat wij geen energie hebben in de ochtend en tijd nodig hebben om wakker te worden, betekent niet dat onze kids niet bomvol energie zitten. Dus hoe leuk en hoe makkelijk is het om in de ochtend jouw schatjes een spelletje te laten spelen?! Maak een to-do lijstje van wat er in de ochtend allemaal moet gebeuren. Van op tijd je bed uitgaan tot aan de jas en schoenen klaarzetten voor school om 8:15. Wie als eerste alles van de to-do lijst heeft afgevinkt, is de winnaar van de dag. En guess what? Het scheelt jou een hoop gedoe!

5. DIY.

Zorg dat je kind dát wat hij zelf kan doen, zelf doet. Dit scheelt jou een hoop tijd, deze tijd kan jij in de ochtend weer in andere voorbereidingen steken. Houdt hierbij wel rekening met wat je kind écht zelf kan doen. Als je jouw kleintje namelijk een opdracht of taak geeft die hij niet zelf kan doen of die te moeilijk is, dan kan het zijn dat jouw kid gefrustreerd raakt. En dit wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen!

6. Maak afspraken!

Maak gezamenlijk met je kind goede afspraken over wat hij wel en niet ’s ochtends mag. Zo voorkom je frustraties, gehuil en chaos in de ochtend. Wil je kind in de morning nog even televisie kijken? Zorg dan dat je hier een afspraak over maakt, dat dit alleen mag zodra hier nog tijd voor over is. Zo kun je de afspraak maken dat als er nog tijd over is na het afvinken van het to-do lijstje je kleintje nog even naar zijn favoriete programma mag kijken.

Herken jij de chaos in de ochtend? ? En heb jij nog andere tips om ervoor te zorgen dat je op tijd de deur uitgaat met jouw kids? Laat het ons weten in de comments!

Meer tips? Dan is dit misschien ook wat voor jou.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.