S.O.S.: hoe laat ik mijn kind slapen?

door Gastblogger

Kinderen die niet slapen, één van de meest besproken onderwerpen all-time. Niet zo gek natuurlijk, want van slaaptekort kun je letterlijk een beetje doordraaien. Het draait in je leven nog maar om één vraag: hoé laat ik mijn kind slapen? Je zoekt als ouder naar een oplossing en krijgt te pas en te onpas (ongevraagde) adviezen. Van een licht-neurotische vriendin die zweert bij de kiekeboe-methode en haar stopwatch er naast houdt, tot de chill-moeder die gekozen heeft voor een zachte, troostende aanpak, maar nooit meer slaapt. Laten wij er ons dan ook nog even mee bemoeien en de meest besproken slaapmethoden uitleggen.

Dr. Weissbluth-methode

Voorkomen is beter dan genezen moet het devies van Dr. Weissbluth geweest zijn. Volgens Weissbluth moet je direct starten met een goed inslaappatroon en de sleutel is jouw kindje op tijd naar bed te brengen. Dus voordat het echt vermoeid is. Waarom? Als een kind oververmoeid raakt, kan het zichzelf niet meer goed tot rust brengen. Mocht je dus tekenen van vermoeidheid zien – bijv. frummelen aan de oortjes en oogjes, minder glimlachen en minder concentratie -, kom dan meteen tot actie en breng je kind naar bed.

Dr. Kim West-methode

Bij de methode van deze dokter blijf je als ouder in de buurt, maar pak je je kindje niet op. Het begint met het kindje slaperig – maar wakker – in bed te leggen. Je mag naast het bedje zitten, het kindje geruststellen en de eerste dagen raak je het nog aan. Na drie dagen ga je iets verder van het bedje af zitten. Je mag het kindje door te praten geruststellen, maar niet meer fysiek. Tenzij het kindje hysterisch wordt; dan mag je het oppakken en kalmeren. Hierna leg je het weer slaperig maar wakker in bed. Na elke drie dagen ga je steeds een stukje verder van het bedje af zitten, net zo lang totdat je zelf op de gang staat.

Dr. Estivill-methode

Als je snel leest, denk je dat er Dr. Evil staat (grapje), maar daar staat de methode van deze Spaanse kinderneuroloog zeker niet voor. Het uitgangspunt is dat je door liefdevol en consequent te zijn, van slapen een gewoonte maakt. De basis van deze methode is een slaapritueel dat iedere dag hetzelfde is en waar je een klein kwartiertje voor uittrekt. Dus na het eten bijvoorbeeld aankondigen dat het bijna bedtijd is. Dan vervolgens even badderen, pyjama aan, samen een boekje lezen, een knuffel en dan als ouder de kamer verlaten. Nu komt het: voordat je het doet, vertel je in ongeveer in een halve minuut iets in de trant van: “Mama houd van je, nu is het tijd om te gaan slapen en dan ben je morgen weer lekker uitgerust.” Vervolgens laat je vastberaden de kamer, dus niét omkijken of treuzelen. Dan begint het: als je kind nu gaat huilen, zorg je dat het de kamer niet uit kan en je gaat er zelf ook niet naar toe.

Dr. Estivill heeft een gezette tijdspanne per huilmoment. Op basis daarvan mag je gaan kijken bij je (huilende) kind. Zo mag je op dag 1 na 1 minuut de kamer in, dan stop je je kind weer in bed en zeg je weer iets als: “Papa en mama houden van je, ga maar lekker slapen“, en loop je de kamer weer uit. Daarna gaan er 3 minuten overheen voordat je weer mag ingrijpen, daarna 5 en daarna 7 minuten. De tweede dag mag je voor de eerste keer pas ingrijpen na 3 minuten, vervolgens na 5, dan na 7, etc. Zo schuift het iedere dag 2 minuten op. Volgens Dr. Estivill zal je kind – hip hip hooray – na  3-5 dagen weer goed slapen. Could this be true?

Tracy Hogg: Pick Up, Put Down-methode

Tracy Hogg was een Britse verpleegster en deskundige op het gebied van kinderverzorging die deze methode voor baby’s ontwikkelde  Wat het inhoudt? Als je baby huilt, dan pak je hem op en wieg je hem net zo lang totdat hij weer slaperig is. Hierna leg je hem terug in z’n bedje. Dit blijf je herhalen. Na een paar (helse?) nachten, zou dit moeten werken en slaapt je kindje door. Het is natuurlijk niet gegarandeerd dat deze methode voor ieder kindje werkt. Tracy introduceerde ter ondersteuning van de methode ook nog de ‘stop, wait and listen‘ benadering. Dit houdt in: ren niet meteen naar je kind als hij huilt, maar luister goed wat er gebeurt. Misschien is het een klein snikje dat zo weer over is. Merk je dat je baby geruststelling nodig heeft, dan pak je hem wel op.

Leuk hoor, maar wat werkt er dan voor mij?

Veel informatie, niet? En wat past er nou in vredesnaam het beste bij jouw kind? Aanvoelen en uitproberen is meestal het advies. Het lijkt alsof een paar dingen ten grondslag liggen aan veel methoden. We sommen ze even op: een vast slaapritueel, naar bed brengen voordat een kind oververmoeid raakt, een gevoel van veiligheid bij je kind creëren, consequent en lief zijn, en dat herhalen, herhalen, herhalen. Ook benieuwd hoe je een kind kunt leren uit te laten slapen? Dat lees je hier >

Waarschijnlijk heb je – als ouder met een kind dat een slaapprobleem heeft – al heel veel uitgeprobeerd. Misschien heb je de oplossing, misschien heeft het maar kort gewerkt. Wij zijn natuurlijk heel benieuwd naar al jouw tips en ervaringen. Laat je een comment achter?

 

Bronnen: fammebaby.nl // slaapkindjeslaap.nl //newmama.nu // ad.nl

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.