Spelenderwijs de leesvaardigheid van je kind te verbeteren

door Gastblogger

Kinderen leren in groep 3 lezen. Dit is belangrijk, het is namelijk de basis waar ze de rest van hun (school)carrière op moeten en kunnen terugvallen. Bovendien is het in deze maatschappij voor zowat alles noodzakelijk dat je kunt lezen. Van een recept of bijsluiter tot het formulier van een webshop. Anyway, dat lezen is dus een belangrijk dingetje.

Van school kregen we het verzoek om een beetje extra aandacht te geven aan de leesvaardigheid van onze kids. Op zich vind ik dat een prima idee, thuis kun je (spelenderwijs) oefenen met de dingen die je kind lastig vindt. Maar hoe pak je dat nou aan? Hoe zorg je ervoor dat je kind meedoet? Naar je luistert en het ook nog kan opbrengen om in zijn vrije tijd te werken aan school? Ik zou zeggen: Maak er een spelletje van. Op die manier maak je het leuk en heb je een activiteit samen. Twee vliegen in een klap! Hieronder een aantal suggesties.

Bingo

Schrijf de woordjes die het kind moet lezen in een lege bingokaart. In elk vakje staat dus een woord (het liefst woorden waarmee je kind nog moeite heeft). Jij leest deze – en andere – woorden random voor. Kan het kind de woordjes van zijn/ haar kaart allemaal vinden?  Tip: een prijsje winnen bij een volle bingokaart is natuurlijk erg leuk! Dit kun je ook met cijfers doen of bepaalde letters als je kind daar moeite mee heeft. Download hier onze bingokaart en print hem uit. Handig!

Aapjesbord

Een variant op ganzenbord. Je kunt in elk vakje een woordje (cijfer, letter of sommetje)  schrijven, ook kun je ervoor kiezen om in sommige vakjes een symbooltje te zetten voor bijvoorbeeld een opdracht (lees 5 woordjes, noem drie woordjes met een k, enz.) Het kind gooit met de dobbelsteen en leest alle woordjes / voert de opdrachtjes uit waar het langskomt. Wedden dat dat leuk is? Wie komt er als eerste bij de finish? Download hier ons aapjes-speelbord en print hem uit.

Domino

Het spel Domino kan een perfecte uitgangsbasis zijn voor een leesoefening. Je kunt op dit spel namelijk varianten maken. Ontwerp bijvoorbeeld een set kaartjes met woorden en daarbij horende plaatjes. De kaartjes liggen omgedraaid en als je kind een woord of plaatje trekt, moet het vervolgens op zoek gaan naar het bijbehorend plaatje / woord. Ook hier geldt weer: je kunt dit ook doen met letters, cijfers of sommen. Niets is te gek, alles kan! Schrijf het op een kaartje, knip het uit en spelen maar.

Race tegen de klok

Als het lezen goed gaat en het kind de letters voldoende kent, kun je inzetten op snelheid. Hoeveel woordjes lees je in 1 minuut? Of hoeveel tijd heb je nodig voor 40 woordjes? Als je dit in een schema bijhoudt, ziet het kind zijn/ haar vorderingen. Dat werkt vaak heel motiverend. Tip: herhaal de oefening vijf dagen achtereen. Download ons race-tegen-de-klok-speelbord en print hem uit.

Tot slot nog een laatste tip: ook voorlezen is onwijs belangrijk en helpt om de leesvaardigheid van je kind te verbeteren. Lees hier alles over de voordelen van voorlezen.

Uiteraard zijn dit maar voorbeelden! Als je zelf nog tips of andere ideeën hebt horen we dit natuurlijk graag (onder in de comments). Veel leesplezier met elkaar gewenst!

 

Suzanne Cee is moeder van twee zoons (3 en 6 jaar)  en een ‘eigen leven’ hebben is voor haar nog een grote zoektocht. Vragen als: ‘Wie ben ik? Een hippe mama? Een oermoeder? Een carrièrevrouw? Of gewoon allemaal tegelijk?’ passeren daarbij de revue. Ze neemt ons mee op haar zoektocht, maar zegt in ieder geval een gewone moeder te zijn, die (net als alle anderen) het beste wil voor haar kinderen.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.