Sporten na je bevalling

door Wendy

Bewegen is natuurlijk altijd goed voor je lichaam, maar na een bevalling heeft je lijf tijd nodig om te herstellen. Geef je lichaam dus ook de tijd! Waar moet je rekening mee houden als je na je bevalling weer wilt gaan sporten? Wij geven je tips!

Een baby’tje op de wereld zetten is hard werken, we kunnen wel zeggen: het is topsport. Je lichaam is negen maanden druk bezig geweest om een gezond kindje te maken en dat een bevalling hard werken is… dat hoeven we niemand te vertellen. Je lichaam heeft tijd nodig om hier bovenop te komen.

Om optimaal te herstellen is het verstandig om de eerste week na de bevalling veel te rusten. Blijf lekker veel met je newborn op bed of de bank. Voel je je na die eerste week goed? Dan kun je langzaamaan je activiteiten weer gaan opbouwen. Begin met wandelen.  Ga er bijvoorbeeld op uit met de kinderwagen, want hoe fijn is het om frisse lucht op te snuiven en ondertussen de hele tijd naar jouw wondertje te kunnen kijken? Bouw het langzaam op en vooral: luister goed naar je lichaam!

Zo’n zes weken na je bevalling is je lichaam meestal klaar om rustig het sporten op te pakken. Bespreek met je verloskundige of gynaecoloog tijdens de nacontrole of het voor jou al verantwoord is om te gaan sporten. Heb je een go gekregen? Let dan op deze punten:

  • We zeiden het al eerder, maar luister vooral goed naar je lichaam. Voel je je baarmoeder of heb je ergens anders van? Pak je rust!
  • Ga niet gelijk aan de slag met oefeningen die je voor je bevalling deed. Ook de oefeningen die je deed tijdens je zwangerschap moet je weer opbouwen. Ga ook niet aan de slag met high intensity oefeningen zoals hardlopen. De sprongetjes die je maakt tijdens het rennen kunnen nog pijnlijk zijn. Houd je wel van buiten hardlopen? Doe het een tikkie langzamer en ga bijvoorbeeld snelwandelen.
  • Dit doe je waarschijnlijk altijd al als je sport: drink genoeg water voor, tijdens én na het sporten. Geef je borstvoeding? Dan is dit extra belangrijk, om je vochtbalans goed op peil te houden.
  • Neem voordat je gaat snacken een gezonde snack, zoals fruit of yoghurt en eet na het sporten ook een gezond tussendoortje.

Wanneer ben jij weer gaan sporten? Welke sport doe je en hoe was het de eerste keren? We lezen het graag in de comments…

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.