Spraakontwikkeling bij kinderen

door Gastblogger

We kennen allemaal het eerste gebrabbel van baby’s, super schattig natuurlijk. Langzaam loopt dit over in imiterende geluiden die een baby oppikt uit de omgeving en ontwikkelt dit zich alsmaar meer voort. Totdat een baby ongeveer anderhalf/één jaar is en zijn eerste woordje ‘papa’ of ‘mama’ zegt. Ahw, smelt! Maar hoe ontwikkelt zo’n spraakontwikkeling van kinderen zich eigenlijk precies? Wij zochten het voor je uit!

Babyspraak

Baby’s maken in de eerste maanden veel geluidjes, eigenlijk zijn dit puur reflexen. Hij leert bewegen met zijn mond- en tongspieren en al snel daarna maakt hij zijn eigen geluidjes. Baby’s kunnen dan nog niet aangeven wat ze bedoelen, maar leren in die eerste maanden wel al luisteren. Toch kun je wel al als ouder de spraakontwikkeling stimuleren door veel bezig te zijn met taal en geluiden. Zorg ervoor dat je in een rustige omgeving bent en duidelijk tegen hem praat en oogcontact maakt. Kleine verhaaltjes vertellen, liedjes zingen of speelgoed gebruiken dat geluid maakt kunnen allemaal helpen.

Van baby naar dreumes

Rond de eerste verjaardag van je baby begint hij zijn allereerste woordjes uit te spreken. Dit zijn woorden die veel voor hem betekenen of gewoon veel gebruikt worden. Alle dieren zijn opeens een ‘poes’ en alle mannen zijn ‘papa’, wel makkelijk toch? 😉 Simpelweg, omdat het nog niet zo gemakkelijk is om alle klanken uit te spreken. Rond 18 maanden kan een baby wel al goed de medeklinkers aan het begin van een woord maken; vooral de p, t, m, e en n. Bij sommige dreumesen duurt het praten wat langer en bij de één gaat het juist sneller. Beide is niet erg, want sommige kindjes die laat beginnen met praten doen het wel al gelijk heel goed. Wist je dat een kindje van 18 maanden gemiddeld 20 tot 50 woorden kent? Daarna gaat het snel en leert een kindje tussen de 18 en 23 maanden 6 nieuwe woorden per dag! Wow, knap toch?

Van dreumes naar peuter

Oké oefenen is ‘key’. Hoe meer je (spelenderwijs) je kindje leert praten, hoe beter. Aan het begin merk je dat ze nog veel fouten maken, maar dat is meer dan logisch en daar leren ze juist van. Zorg dat ze zich veilig voelen en ga rustig met de fouten om. Het is slecht voor het zelfvertrouwen van een kindje door hem gelijk te verbeteren. Verbeter daarom onopvallend en herhaal wat jouw kleintje verkeerd heeft gezegd maar bevestig dit met het juiste woord. Bijvoorbeeld: “Dit is inderdaad een stoel.” In plaats van ook het woord ‘toel’ te gebruiken. Je kindje gaat ook steeds meer begrijpen en vragen stellen. “Waarom dit en waarom dat?” Herkenbaar much? 😉

Van peuter naar kleuter

Op een gegeven moment gaat het spreken veel beter en neemt het echte brabbelen af. Is je kindje ongeveer 3 jaar oud? Dan kan hij 3 tot 5 woorden combineren in een zin, maar uiteraard nog niet in de juiste volgorde. Ze zijn dan al voor 75% verstaanbaar en de woordenschat breidt zich alleen maar meer uit. Daarna gaat het hard en zal je kindje ongeveer op zijn vierde ook verstaanbaar zijn voor vreemden. Maar blijf vooral lekker oefenen met klanken en verhalen vertellen en aanhoren. Kinderen vinden het vaak nog moeilijk om een logische volgorde in hun verhaal te houden, stel daarom genoeg vragen zodat het verhaal lekker duidelijk blijft. Voor je het weet vraag je je af waar de tijd is gebleven… 😉

Heb jij nog leuke voorbeelden van spraakontwikkelingen? Laat het ons weten in de comments.

Deze blogs vind je misschien ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.