Spraakontwikkeling bij kinderen

door Maroucha

Wat kun je trots zijn als ouder als jouw baby voor het eerst begint te brabbelen! Het lieve gebrabbel loopt langzaam over in imiterende geluiden, die hij oppikt uit de omgeving. Deze ontwikkeling gaat maar door! Van een eerste woordje tot de eerste echte – oh zo lieve – korte zinnen. Zo knap! Maar hoe ontwikkelt de spraakontwikkeling van kinderen zich eigenlijk precies? Wij zochten het voor je uit!

Babyspraak

Baby’s maken in de eerste maanden veel geluidjes, eigenlijk zijn dit puur reflexen. Hij leert bewegen met zijn mond- en tongspieren en al snel daarna maakt hij zijn eigen geluidjes. Baby’s kunnen dan natuurlijk nog niet aangeven wat ze bedoelen, maar leren in die eerste maanden wel al te luisteren. Toch kun je als ouder de spraakontwikkeling wat stimuleren door wat meer aandacht te besteden aan taal en geluiden in de opvoeding. Zorg ervoor dat je dan in een rustige omgeving duidelijk tegen hem praat en oogcontact maakt. Kleine verhaaltjes vertellen, vertellen wat je ziet, liedjes zingen of speelgoed gebruiken dat geluid maakt kunnen hierbij helpen.

Van baby naar dreumes

Vaak zegt jouw baby rond de eerste verjaardag zijn allereerste woordjes uit te spreken. Dit zijn woorden die veel voor hem betekenen of gewoon veel gebruikt worden. Denk hierbij aan ‘mama’ of ‘papa’, maar ook dierengeluiden zijn vaak favoriet. Dat komt natuurlijk ook omdat het nog niet zo gemakkelijk is voor jouw kleintje om alle klanken al uit te spreken. Rond 18 maanden kan een baby meestal wel al goed de medeklinkers aan het begin van een woord maken; vooral de p, t, m, e en n. Maar vergeet niet, alles is maar een gemiddelde en elk kind is uniek. Het ene kind praat eerder, dan de ander. En de timing maakt ook helemaal niet uit, het komt vanzelf goed! Want wist je dat een kindje van 18 maanden gemiddeld 20 woorden kent? Daarna gaat het snel en leert een kindje tussen de 18 en 24 maanden gemiddeld 6 nieuwe woorden per dag. Daar mag je trots op zijn!

Van dreumes naar peuter

Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, maar je kunt het altijd stimuleren door spelenderwijs met je kindje te oefenen en te praten. Onthoud daarbij, dat het nog heel lastig kan zijn voor je kindje en het soms een woord nog niet helemaal goed kan uitspreken. Probeer je kindje dan onopvallend te verbeteren, door het juiste woord in een zin te herhalen. Zeg bijvoorbeeld: “Dit is inderdaad een stoel.” In plaats van ook het woord ‘toel’ te gebruiken. Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer hij gaat begrijpen en natuurlijk ook vragen stellen. De heerlijke “Waarom?”-fase is dan aangebroken! Je leest hier meer over deze bijzondere fase van een peuter.

Van peuter naar kleuter

Is je kindje ongeveer 3 jaar oud? Dan kan hij gemiddeld 3 tot 5 woorden combineren in een zin, maar soms nog niet in de juiste volgorde. Ze zijn dan meestal wel al voor 75% verstaanbaar en de woordenschat breidt zich alleen maar meer uit. Daarna gaat het hard en zal je kindje meestal vanaf zijn vierde ook echt verstaanbaar zijn voor andere mensen. Blijf vooral lekker oefenen met klanken en verhalen vertellen én aanhoren. Kinderen vinden het vaak nog moeilijk om een logische volgorde in hun verhaal te houden, stel daarom genoeg vragen zodat het verhaal lekker duidelijk blijft. Voor je het weet vraag je je af waar de tijd is gebleven… 😉

Heb jij nog leuke voorbeelden van spraakontwikkelingen van jouw kindje? Laat het ons weten in de comments.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.