Succesfactoren waar ouder en kind wat aan hebben

door Gastblogger

Waarschijnlijk ken je dat gevoel wel: je doet zo je best, maar toch blijkt het resultaat niet zo te zijn als de ander verwacht had. Je bent geïrriteerd, boos…. Want wat wilde ze nou van je? Als ik het toch niet goed doe, dan doe je het de volgende keer toch lekker zelf?!

Dit is wat een kind dagelijks meemaakt. We geven ze een opdracht, maar spreken onze verwachtingen daarbij niet uit. Wij hebben echter wel een verborgen agenda. Wij hebben bedacht hoe het ‘product’ er straks uit gaat zien. Maar we zijn even het beeld vergeten van ons zoontje of dochtertje die voor het eerst een roltrap opgaat…. Eng en heel lang wachten onderaan de roltrap, 17 treden voorbij laten gaan om vervolgens wankel op een trede te gaan staan. Een trede die zichzelf ook nog in tweeën deelt zodat je razendsnel moet beslissen of je op de bovenste of  onderste moet gaan staan…

Op ontdekkingsreis

Alles is nieuw. En wij weten al hoe alles werkt, want wij hebben het al 1.000 keer meegemaakt (wel wat saai he!). Maar voor een nieuw mensje werkt dit toch echt anders. Een jungle. Zij moeten alles ontdekken. En daar staan we soms iets te weinig bij stil. Geduld en inlevingsvermogen spelen hierbij een belangrijke rol. Neem de tijd voor dit soort ontdekkingen van jouw kind. Ze zijn hilarisch als je de tijd neemt om ze rustig te observeren en te begeleiden.

Mijn eigen kinderen verschillen zo. De oudste en jongste zijn wildebrassen, niet zo makkelijk te temmen. De middelste is een stuk terughoudender, maar wel een echte ontdekkingsreiziger. We moesten een boodschap doen. Bij de ingang zat een dame te roken. Ik vroeg mij af wat hij ging doen? Hij wapperde met zijn hand voor haar gezicht…. Ik schaamde me, maar eigenlijk wilde hij gewoon voelen hoe de rook van haar sigaret voelde die ze uitblies. Toen we onze boodschappen verzameld hadden, stonden we in de rij om te betalen. Er stond een zeer gespierde meneer voor ons met een ietwat glimmende broek. Siem vond dit zo mooi eruit zien, dat hij even aan zijn billen voelde. Daar glansde de stof het meest. De tijd die de man nodig had om zich om te draaien leek wel 10 keer zo lang te duren… klutsende oksels. Werd hij boos? Dacht hij dat ik aan zijn billen zat….? Siem zei tegen de man dat hij zijn broek zo mooi vond. Tot mijn opluchting begon de man te lachen… Pfffff, ook weer overleefd.

De wereld is voor onze jonge ontdekkingsreizigers zo nieuw. Als je kind deze vaardigheid heeft dan is dat heel goed. In de toekomst hebben we deze ontdekkingsreizigers heel hard nodig.

Succes in de klas

Maar om iedere nieuwe ontdekking of concept goed te laten verlopen, zouden wij, volwassenen, hier succesfactoren aan moeten verbinden. Succesfactoren bieden kaders. Waar moet mijn opdracht aan voldoen om hem te laten slagen? Wij, volwassen, willen deze kaders ook. Maar kinderen hebben hier misschien nog wel meer behoefte aan. In de klas pas ik deze ’techniek’ ook vaak toe. De kinderen moeten een tekening maken. Ik geef ze 3 (niet te veel, want dat is niet werkbaar) succesfactoren: 1: Er zitten 3 secundaire kleuren in, 2: In je tekening zie ik perspectief en 3: Ik zie dat de afbeelding over het verleden gaat. Met deze 3 ‘succesfactoren’ kunnen de kinderen hun eigen ‘product’ checken. Zo weten ze dat hun afbeelding (ongeacht jouw artistieke kwaliteiten) voldoet aan de eisen die juf gesteld heeft en kan iedereen een mooi ‘cijfer’ scoren. Het voorkomt ook teleurstellingen. Als mijn opdracht niet duidelijk was maar het kind toch enorm zijn best deed, kan het gebeuren dat het kind toch een onvoldoende scoort. Niet leuk voor het kind. Het doet de motivatie zeker geen goed. Wanneer ik succesfactoren aan deze opdracht verbind, dan is ook de (leer)opbrengst hoger. Dit omdat ik specifieke eisen stel aan het werk van het kind. Win-winsituatie!

Zelf succesfactoren toepassen

Deze succesfactoren zijn ook goed toepasbaar in het dagelijks leven (aankleden: 1: Je kunt zelf je kleren uit doen, 2: Je kunt je onderbroek aan doen en 3: Je kamt je haar. En de rest mag je best bij helpen hoor. Vraag wat haalbaar is en soms een heel klein beetje meer. Een uitdaging zorgt voor een nog grotere gedeelde winst als deze lukt.) Wat vraag je aan jouw kind? Zorg dat de succesfactoren meetbaar en haalbaar zijn. Dan kunnen jullie elkaar achteraf een dikke hi-five geven. Winst voor beiden!

O ja, vraag je ze hun haar te kammen… Die high five verdienen ze ook als ze dat gedaan hebben en hun haar niet zo netjes zit als mama dat normaal doet. Dat was geen vereiste. Geniet van het proces en de motivatie! Het resultaat komt vanzelf.

Met welke succesfactoren ga jij voortaan aan de slag? En heeft het gewenst resultaat? Laat het ons weten in de comments! We zijn benieuwd…

Meer lezen van Hanneke?

Hanneke Kuijer

Hanneke (35) heeft drie kinderen, twee zoontjes van 3 en 5 jaar en een dochter van 8 jaar. Haar kinderen zorgen ervoor dat iedere dag zowel een uitdaging als een feestje is. Naast dat Hanneke moeder is, staat ze voor de klas als juf. Deze leuke juf geeft les aan kinderen uit groep 6 en gaat geen uitdaging uit de weg! Haar levensmotto is dan ook ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’. Hanneke is altijd nèt even anders. Ze is creatief, energiek, houdt van mode & styling, is sociaal, impulsief, ziet in alles wat positiefs en doet dit het liefst allemaal door elkaar!

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.