Tandenpoetsen: zo poets je goed

door Wendy

Tandenpoetsen en kinderen, het blijft een ding. De meeste kinderen zetten het al op een brullen als ze een tandenborstel zien. Vrolijke tandenborstels en tandpasta in de zoetste en lekkerste smaken ten spijt, jouw kind wordt vast geen tandenpoets-fan. Maar tandenpoetsen is wel enorm belangrijk. Zó zorg je ervoor dat je kind goed poetst.

Zodra de eerste tandjes tevoorschijn komen, is het belangrijk om gelijk te starten met tandenpoetsen. Maak er een vrolijk spelletje van en gebruik een speciale tandenborstel voor de allerkleinsten. Die heeft zachte haren, wel zo handig als je kleintje het zelluf wil doen en hard tekeergaat. Maak er een routine van en poets elke dag twee keer, ook al is er nog maar één tand zichtbaar. Zo went jouw kindje er alvast aan.

2 keer twee minuten

Poets, poets, poets! Vanaf het moment dat de eerste tandjes en kiezen doorbreken, is het gebit van jouw kleintje vatbaar voor gaatjes. Geen pretje en dit wil je natuurlijk voorkomen!

Gaatjes worden voornamelijk veroorzaakt door tandplak. Bacteriën zetten suikers uit de voeding om in zuren. Die zuren worden een plakkerige substantie die het tandglazuur aantast en voor gaatjes kan zorgen. Wil. je. niet. Door de tanden van je kindje twee keer per dag twee minuten de tanden te poetsen, houd je je tanden schoon en verwijder je tandplak. Zo voorkom je gaatjes bij je ukkie, maar ook ontstoken tandvlees en een slechte adem.

Gaatjes bij kids ontstaan vaak niet een paar dagen of een week. Wanneer je peuter laat weten dat tandenpoetsen pijn doet en weigert te eten, is het tijd om goed op te letten! Gaatjes zijn in het begin stadium te herkennen aan donkere plekjes op de tandjes. Let goed op, want de plekjes kunnen heel licht zijn. In een gevorderd stadium zijn de gaatjes te herkennen aan bruine vlekken die erg zichtbaar zijn en rood tandvlees.

7 tandenpoets-tips om gaatjes te voorkomen

 1. Een sapje of limonade? Probeer eens wat vaker water tussendoor te geven aan jouw kleine;
 2. Controleer zo nu en dan het gebit van jouw kleintje op terugtrekkend tandvlees;
 3. Een warme fles melk ’s avonds? Vergeet niet om te poetsen voor het slapen gaan!;
 4. Probeer eens wat minder eet-en drinkmomenten door de dag heen (maximaal 7 zoetmomenten: ontbijt, lunch, avondeten en 4 tussendoortjes);
 5. Drinkt jouw kleintje nog uit een zuigfles of met een tuitje? Leer je kleine zo snel mogelijk uit een beker drinken;
 6. Neem pijnklachten serieus, ook als je lieve schat minder wilt eten;
 7. Zorg altijd dat je het gebit van je kind na poetst tot dat ze ongeveer zes jaar zijn.

Perfect tandenpoetsen doe je zo:

 • Poets eerst de buitenkant van de kiezen;
 • Ga verder aan de binnenkant;
 • Poets bovenop de kiezen;
 • Bij de voortanden ga je ook in deze stappen te werk: poets eerst de buitenkant, daarna de binnenkant en ga daarna een paar keer met de tandenborstel over de bovenkant van z’n voortanden.

Tandenpoetsen leuker maken, hoe?!

Laten we eerlijk zijn, tandenpoetsen blijft vaak een hele opgave (vooral als ze moe zijn). Daarom is het wel zo handig om te weten hoe je het tandenpoetsen samen leuker kan maken. De opeenvolgende tips maken het poetsen niet alleen leuker voor jouw kleintje, maar maken het ook gemakkelijker voor jezelf.

Zo kan je van het tandenpoetsen een leuk moment van de dag maken:
1. Zet het favoriete liedje van je kind op en maak er een dansfeestje van;
2. Maak een beloningssysteem. Geef je kind bijvoorbeeld elke keer een sticker na het poetsen;
3. Laat je kind zijn eigen tandenborstel en tandpasta uitkiezen;
4. Poets gezellig mee, zo kunnen jullie er een familiemoment van maken;
5. Maak gebruik van een (gratis) poets app zoals:

Talking Ginger
✔️ V
oor de allerkleinsten
Download de App hier

Brush up
✔️
Voor oudere kinderen
Download de App hier

Lieve mama’s een kleine reminder: hoe goed je ook de tanden van je kleintje poetst, soms kan je een gaatje niet voorkomen!

Blijf vooral goed poetsen en check het gebit van je kids regelmatig. 😉 Hoe poets jij de tandjes van jouw kleintje schoon? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Vertel 't ons 1 reactie

 1. Kinderen altijd napoetsen tot 10 jaar ivm de motoriek!
  Begin op tijd met tandartsbezoeken! In het begin laten wennen door met papa/mama mee te gaan en vanaf 2 jaar sowieso zelf ook in de stoel (vaak nog bij papa of mama op schoot).
  En water geven is sowieso de standaard! Een baby geef je ook geen ranja en alleen wat hij of zij nodig heeft. Ze lusten het allemaal, als het maar vanaf begin af aan gewend wordt.
  En inderdaad probeer van poetsen een feestje te maken! Dat zal niet altijd lukken, maar houd vol. En als het voor het slapen gaan niet lukt, probeer het moment dan bijvoorbeeld te vervroegen naar na het avondeten.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.