The sun is out: maak jouw tuin kindproof!

door Tessa

Héhé de zomerse temperaturen blijven maar stijgen. Het kan dan wel even geduurd hebben, maar hoe fijn is het dat nu elke dag het zonnetje lekker schijnt. De hoogste tijd om veel momenten buiten door te brengen! Als je de gelukkige eigenaar van een tuin bent, is het heerlijk als de kids onbezorgd buiten kunnen spelen. Veel mensen vinden het inrichten van hun tuin lastig, helemaal als er rekening gehouden moet worden met (spelende) kinderen. Want terwijl jij rustig op de tuinset zit, wil je dat jouw kinds onbezorgd buiten kunnen spelen. Het grootste voordeel van een kindervriendelijke tuin is dat je zeker bent van een plek waar kids op een veilige manier de natuur kunnen ontdekken én kunnen genieten van de buitenlucht. Met een veilige basis kom jij als ouder net zo rustig de zomer door. Check snel met dit lijstje of jouw tuin veilig én kindproof is!

Een eigen plek

Voor kids is het leuk om een eigen plekje te hebben in de tuin. Dit om lekker op te spelen en te ravotten. Een stukje (kunst)gras of een andere zachte ondergrond is ideaal hiervoor. Zo kun je bijvoorbeeld een zandbak of een trampoline neerzetten, maar ook met een schommel of ander tof buitenspeelgoed vermaken jouw kids zich een lange tijd in de tuin! In de zomer kunnen jullie gezellig picknicken op dit plekje en als de kids straks ouder zijn, is het een ideale plek om een nachtje te kamperen.

Vermijd giftige planten

Bedenk welke planten in jullie tuin staan en controleer of die gevaarlijk kunnen zijn. Kinderen weten namelijk vaak niet welke planten wel of niet giftig zijn en raken het liefst zoveel mogelijk aan. Zo lijken klimop, blauwe regen en buxus misschien heel onschuldig, maar deze planten kunnen wel giftig voor jouw kind zijn. Ondanks dat ernstige vergiftiging niet vaak voorkomt, is het wel belangrijk om hier altijd mee op te passen. Probeer deze planten dan ook op een voor jouw kind onbereikbare plek neer te zetten. Bijvoorbeeld in hoge bloembakken. Tip: haal bij de apotheek een gifwijzer, zo weet je in ieder geval wat je moet doen als jouw kind toch aan een giftige plant heeft gezeten.

Blote voeten

Met blote voetjes in de tuin spelen en rennen, dat doet ieder kind toch? Als ouder wil je natuurlijk niet dat jouw kind in iets scherps stapt of over een stekend insect rent. Leg dus voor alle zekerheid een paar slippers of sandalen bij de deur. Zo kan jouw kind voor het naar buiten rennen nog snel een paar schoenen pakken.

Speeltoestellen

Welk kind droomt nou niet van een tuin vol met speeltoestellen? Want een tuin zonder enkel speeltoestel verveelt al snel voor kids. Maar, we begrijpen ook dat jij als ouder hier iets minder enthousiast over bent. Zo valt jouw kind of lopen ze iets op. Maar papa’s en mama’s er is ook echt een positieve kant. Een speeltoestel houdt jouw kind namelijk lekker in beweging en versterkt het motoriek van jouw boy of girl.

Zon

Wat veel vergeten wordt is de zon in een kindvriendelijke tuin. We zitten dan wel graag in de zon, maar voor kinderen kan een hele dag spelen in een felle zon best gevaarlijk zijn. Het beste wat je dus kunt doen is een speelplek maken die voor een groot deel in de schaduw ligt.

Is jullie tuin al kindproof? En wat zijn goede tips om rekening mee te houden? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Beeld: KOKO NOKO

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.