Natte koude dagen? Tijd voor Hygge

door Lian

Hygge (spreek uit: Huuge) heb je wellicht dit jaar al eens voorbij horen komen. Een trend uit Denemarken die zich richt op het maken van gezelligheid. Dat klinkt ons als muziek in de oren voor de komende koude, natte, winderige dagen. En dus hebben we ons eens even verdiept in dit Deense fenomeen: hoe krijgen we heel Holland aan de hygge?

Hygge: een hype waar je gelukkig van wordt.

Hygge komt uit Denemarken, een land wat vaak op nummer 1 staat in de lijst met gelukkigste landen ter wereld. Volgens Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen komt dit voor een groot deel door hygge, een vast onderdeel van de Deense mentaliteit. Eigenlijk een soort cocoonen 2.0. Het woord hygge is niet heel makkelijk te vertalen naar het Nederlands, maar heeft te maken met comfort, warmte, gezelligheid en saamhorigheid. Het gevoel wat je krijgt als je na een boswandeling met je kids binnen aan de warme chocolademelk (met slagroom;)) zit, met je gebreide sokken op de bank met je partner knuffelt of met je beste vrienden lekker eet en goede gesprekken voert. Wij zijn fan van dit ongrijpbare gevoel wat hygge is.

Gezelligheid is een werkwoord

Koude natte dagen? Tijd voor hygge!

Nou ja, in Denemarken dan. Je moet er bewust tijd voor maken om het te ‘doen’. De Denen maken er dus bewust tijd voor. De zin ‘Kom je vanavond langs om met ons te hygge?’ is een standaardzin in gesprekken tussen vrienden en familie. Het is een tegenhanger van de koude winter, de regenachtige dagen en de uitgestrekte duisternis. Op de duisternis na, kun je het dus ook prima in ons koude kikkerlandje uitoefenen.

Hoe gaan we zelf hygge?

De kern van deze Deense overlevingsstrategie voor de winter is het ongedwongen samenzijn met vrienden en familie. En naast dat ontspannen samenzijn, hoort er bij dit werkwoord van gezelligheid ook veel lekkers, denk aan snoep, koffie en andere dingen die je lekker vindt. Dus: plan een gezellige gezinsavond, dat etentje met vrienden of familie die je waarschijnlijk al TE lang niet gezien hebt en sla genoeg lekkers in!

Laat die regenachtige koude dagen maar komen, wij willen hier massaal aan de hygge. Heb jij tips en trics om meer hygge in je leven te krijgen? Wij horen jouw tips graag! 

 

 

Bronnen:

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.