Staat jouw kind ook om zes uur ’s ochtends (met geluk, vroeger kan ook) vol energie te springen naast je bed? Hoe fijn je het ook vindt om iedere dag weer dat blije smoeltje te zien, iedere mama of papa smeekt af en toe om een uurtje langer te kunnen slapen. Voor ‘uitslapen’ geldt dat het is aan te leren, maar dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Wat werkt? Wij deden research en verzamelden 10 gouden tips die kunnen helpen om van het uitslapen op de zaterdagochtend een gewoonte te maken.
1. Een vast slaapritme
Een vast slaapritme is erg belangrijk voor je kind, het is prima als hij of zij in het weekend wat later naar bed mag, maar wel met mate. Zo zorg jij ervoor dat je kind went aan de normale bedtijden.
2. Temperatuur
’s Nachts daalt niet alleen de temperatuur in de kamer, maar ook de lichaamstemperatuur. Om 5 uur in de ochtend is het vaak het koudst, het kan zijn dat je kind daarom rond die tijd wakker wordt. Een paar sokken of een hemdje onder de pyjama aantrekken kan het probleem oplossen en ervoor zorgen dat je kind net iets langer slaapt.
3. Licht
Kinderen zijn erg gevoelig voor de overgang van licht in de ochtend, dit kan ervoor zorgen dat ze wakker worden. Tijdens het middagdutje slapen ze vaak prima, maar het gaat om de overgang. Goede verduistering als gordijnen kunnen een oplossing zijn.
4. Rustige slaapomgeving
Het is belangrijk dat er niet veel prikkels in de slaapkamer van je kind zijn, zorg dus dat er niet teveel speelgoed in de slaapkamer is. Het is wel goed om één of twee speeltjes klaar te leggen voor het moment dat je kind wakker wordt, op die manier kun jij je kind leren om in de kamer te blijven en zichzelf te vermaken. Wat vooral bij baby’s helpt, is om het bedje en het zicht vanuit het bedje zo rustig mogelijk te houden. Felle kleuren, drukke printjes en veel knuffels kunnen ervoor zorgen dat de baby afgeleid wordt, en dat is nou juist wat voorkomen moet worden.
5. Wees consequent
Als jij de ene dag boos wordt en de volgende dag moet lachen om de vraag of het al tijd is om te spelen, dan zal je kind niet begrijpen wat nou wel of niet goed is. Kies voor één reactie en wijk daar vooral niet vanaf, wees consequent en geef duidelijk aan wat jij op dat moment van je kind verwacht.
6. Kinderwekker
Tegenwoordig kun je veel leuke wekkertjes kopen in verschillende vormen en maten, speciaal voor wat oudere kinderen. Al deze wekkers zijn speciaal ontwikkeld om iedere mama wat meer nachtrust te geven. Er zijn wekkers met ogen die open en dicht kunnen, of wekkers met een lamp die werkt op een tijdschakelaar. De wekkers geven – door middel van geopende ogen of de lamp die aangaat – aan dat het tijd is om op te staan. Een digitale wekker is ook een optie, je kunt zelfs kinderen die nog geen eens twee jaar oud zijn leren het cijfer 7 te herkennen, zo weten zij wanneer de 7 op het beeldscherm verschijnt, dat zij uit bed mogen. Natuurlijk kun je hiermee ook een beetje valsspelen en de wekker wat eerder zetten dan het werkelijk is. Oeps!
7. Middagdutje en slaaptijd
De meningen zijn verdeeld over het feit of het middagdutje nou wel of niet goed is voor de nachtrust. Er zijn kinderen die overdag nog heerlijk een paar uurtjes slapen en die ’s avonds ook op normale tijd in slaap vallen. Maar wanneer je kind in de ochtend (te) vroeg wakker wordt, kan dat betekenen dat het middagdutje overbodig is. Sla het middagdutje eens over en kijk eens of je kind wat langer kan uitslapen.
Breng je kind ’s avonds op tijd naar bed. Wanneer je kind namelijk te laat in slaap valt, raakt het oververmoeid. Dit zorgt weer voor een slechte nachtrust en zorgt er ook vaak voor dat je kind juist éérder wakker wordt.
8. Later naar bed
Deze tip geldt vooral voor de wat oudere kinderen; hoe ouder je kind wordt, des te minder nachtrust het nodig heeft. Om te voorkomen dat je kind te vroeg wakker wordt, kun je proberen de bedtijd stapsgewijs te verschuiven naar een later tijdstip. Het is wel belangrijk dat dit met kleine stapjes gaat, dus laat je kind in eerste instantie een kwartiertje later naar bed gaan en een week later nog een kwartiertje later. Bouw het op die manier op en kijk of het resulteert in wat langer uitslapen.
9. Gecontroleerd huilen methode
Een methode die tegenstrijdige meningen met zich meebrengt, is de ‘gecontroleerd huilen’ methode. De methode wordt vooral door nanny Jo Frost gestimuleerd. In deze methode is het van belang dat je het huilen van je kind herkent. Is het huilen vanwege pijn of is het een vraag naar aandacht? Het gecontroleerd laten huilen houdt in dat wanneer je kind begint te huilen, je nagaat wat voor huil het is. Als het een huil om aandacht is, wacht dan even met reageren. Ga na ongeveer 5-10 minuten naar je kind toe en maak geen oogcontact. Maak dan een sussend geluidje en aai even over zijn of haar arm/buik. Ga dan weer de kamer uit en blijf de wachttijd verdubbelen totdat het huilen is gestopt.
10. Beloningssysteem
Last but not least, bedenk een beloningssysteem voor iedere keer dat het je kind lukt om tot de afgesproken tijd in bed te blijven liggen, of jou in ieder geval niet te wekken. Denk aan een sticker of zet iedere keer een kruisje op een zelfgemaakte tekening, wanneer je kind bijvoorbeeld tien kruisjes heeft, krijgt hij of zij een beloning naar wens. Dit is een leuke uitdaging, voor je het weet lukt het om wat langer uit te slapen!
Werken al deze tips voor uitslapen niet bij jouw kind of heb jij wellicht nog betere tips, laat het ons dan weten in de comments hieronder. Natuurlijk zijn wij nieuwsgierig naar de resultaten, let us know!
Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:
- Help, ik heb een moeilijke eter!
- Shopping: it’s time for a pyjama party!
- Laat jij je baby buiten slapen?
Claudia (19) studeert Business Management aan de Hogeschool Utrecht en is werkzaam als marketing stagiaire bij kleertjes.com. Ze is gek op fashion; haar moeder heeft een eigen damesmodezaak, waar ook newborn kleding wordt verkocht. Ze heeft haar liefde voor mode dus niet van een vreemde! Bovendien past ze graag op haar oppaskindje en werkt ze in het weekend in de horeca en de zaak van haar moeder. Ze leest veel modebladen en wilt de nieuwste trends maar al te graag in haar kast hebben hangen!
[…] 10 tips om je kind uit te laten slapen […]