Tips om je kind coronaproof naar school te laten gaan

door Lidian

Na een paar weken thuis les te hebben gekregen van papa en/of mama, gaan de deuren van de basisscholen vanaf maandag 11 mei weer open. Dat kan best spannend zijn voor je kind en misschien ook wel voor jou. Jouw kleine heeft de laatste tijd alle aandacht gehad. Mama is thuis, papa is thuis…. Voor veel kinderen was dat, stiekem, best wel leuk en genieten.

Voor de hogere groepen zal het brengen en halen gemakkelijker zijn dan voor de wat jongere kids. Is jouw kind eigenwijs, dan is dit het moment om de opmerking “DAT WIL IK ZELF DOEN!!!!!!” in je voordeel te gebruiken. Zelf het schoolplein oplopen, zelf je handen wassen …. Maar hoe pak je dat precies aan? Wij hebben een aantal tips van een juf speciaal voor jou op een rijtje gezet, om jouw kind coronaproof naar school te laten gaan!

Hoe bereid ik mijn gup voor op ‘het nieuwe naar school gaan’?

 Tips van een juf om jouw kind zo ‘coronaproof’ mogelijk naar school te laten gaan:

Belangrijk is om veel met jouw kids te praten en ze voor te bereiden op hun eerste schooldag. Alle vragen die ze dan hebben, kunnen ze stellen!

  1. Het is handig om de brief die ouders van school hebben gekregen ook in kindertaal met jouw kind door te nemen. Wat zijn de afspraken die school heeft gemaakt met ouders? Hoe gaat het brengen in zijn werk? Waar mogen ouders wel of juist niet komen? Waar staan de kinderen te wachten tot de juf hen komt halen? Wie zijn er allemaal op de eerste schooldag? En wat doet de andere helft van de klas?
  2. Oefen thuis alvast met handen wassen!
  3. Kinderen leren tellen in groep 1 en als je dan weet dat handen wassen 20 seconden moet… dan is hygiëne en tellen opeens iets dat samen kan. 😉 Leer je kind tellen bij de kraan zodat ze het op school zelf kunnen.
  4. Heeft je kind soms nog wel eens een ongelukje?  Trek ze iets aan dat ze zelf gemakkelijk uit en aan kunnen trekken.
  5. Loop het weekend voor 11 mei alvast langs school, en laat je kind zelf een stuk lopen. Dan is het maandag niet meer helemaal nieuw. Als het kan en het schoolplein toegankelijk is, laat je kind dan alvast zelf over het schoolplein lopen. Maak er desnoods een wedstrijdje van, wie is het snelst?
  6. Veranderingen zijn altijd spannend… misschien voor ouders nog wel meer dan voor kinderen! Neem deze veranderingen samen met jouw kids door, zodat ze precies weten waar ze aan toe zijn.
  7. Ook het feit dat ouders de school niet in mogen om nog even wat te zeggen of te vragen, kan voor sommigen heel lastig zijn… Houdt hier rekening mee en geef jouw lieveling een dikke kus en knuffel voordat je kind het schoolplein op loopt!
  8. Voor docenten zal het de komende weken vooral heel lastig zijn om weer grip op de groep te krijgen. Sociaal, emotioneel, maar ook cognitief. Daarnaast moeten zij er ook nog voor zorgen dat kinderen thuis aan het werk kunnen. Juffen en meesters geven de hele week les, iedere keer aan een halve klas. Ook zijn ze bezig om het lesmateriaal voor de andere helft van de klas te verzorgen, in te spreken en/of video’s op te nemen. Probeer jouw kinderen duidelijk te maken dat zij hier begrip voor moeten opbrengen. Samen komen we er wel 😉
  9. Juffen en meesters zullen tussendoor ook zelf steeds bezig zijn om voor hygiëne te zorgen, gesprekken met kids te voeren over hun welzijn, goede instructies te geven, voorbereiding op alle veranderingen en er komt vast nog veel meer op het praktische pad. Het is dus belangrijk dat jouw kind zelf ook voor goede hygiëne zorgt. Doe dit bijvoorbeeld door een leuk eigen handdoekje mee te geven, die na het handen wassen alleen door jouw kind gebruikt mag worden!
  10. Heb je als ouder een vraag voor de juf of meester? Stel die per mail en liever niet face to face.

Spannend! Maar als we ons allemaal aan de regels houden en elkaar helpen waar nodig (1,5 meter afstand) dan moet het helemaal goed komen!

Hebben jouw kids weer zin om op 11 mei naar school te gaan? Laat het ons weten in de comments.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.