Tips om pakjesavond nóg leuker te maken!

door Gastblogger

De pepernoten liggen al maanden in de winkel, de chocoladeletters vliegen je om de oren en de folders van de (speelgoed)winkels slingeren overal rond in huis. Morgen is het zo ver… Sinterklaas! Gezelligheid, spanning, cadeautjes en vooral heel veel plezier.

In mijn tijd was het allemaal nog heel makkelijk. We hadden een Sinterklaas en zwarte Pieten. Die Pieten waren vrolijk, soms ondeugend en vooral heel erg leuk. De grappen en de grollen, de gekke briefjes of de ondeugende streken die ze uithaalden, maakten de feestvreugde helemaal af. Zoiets kon alleen bij Sinterklaas. Ik zou die feestvreugde, de ongeremdheid en het plezier graag willen doorgeven aan mijn kinderen. Dat ze genieten van de Sinterklaastijd, de gezelligheid, de spanning,  het samen lol maken en natuurlijk de cadeautjes. Liefst met gedicht! Het Sinterklaasfeest is voor sommigen een groot discussiepunt, maar laten we onze kinderen daar niet mee belasten. Maar er gewoon een leuk feest van! Misschien heb je wat aan deze ideetjes om pakjesavond te vieren?

De traditionele pakjesavond

Samen (erwtensoep) eten, liedjes zingen en in spanning wachten of er al dan niet cadeautjes komen. Het liefst natuurlijk met hard geklop op ramen of deuren of aanbellen. Bij het openen van de deur staat er geen bezoek, maar wel een zak met cadeaus. Nog steeds mijn favoriet omdat het verrassingseffect, hoewel we het iéder jaar doen, zo groot blijft.

Het Sinterklaasspel

Wil je het dit jaar eens anders aanpakken, of zijn de kinderen langzamerhand klaar met het geklop op de deur van de buurman? Dan kun je kiezen voor het Sinterklaasspel. Het is een soort ganzenbord, maar dan geheel in Sinterklaas-stijl. Dit spel kun je heel makkelijk zelf maken. Pak / maak een spelbord en bij bepaalde nummers staat een opdracht / vraag. Succes gegarandeerd! De opdrachten kun je leuk aanpassen aan de leeftijd van de spelers. Geen inspiratie? Google is your best friend (again).

De Sinterklaas speurtocht

Voor de super inventieve vaders en moeders: een echte Sinterklaas speurtocht. Dat is spannend! De cadeautjes zijn verstopt door het hele huis. Door middel van opdrachten, aanwijzingen, puzzels en vragen moeten de kinderen de cadeautjes zoeken. Je kunt dit natuurlijk zo groot of klein maken als je zelf wilt. Actief zal het zijn, dus kom van die bank af en zoeken maar!

Cadeautjes dobbelen

Weinig zin / tijd om dingen voor te bereiden? En toch net een beetje anders doen dan anders? Dan is het ‘dobbelspel’  misschien wel iets voor jullie. Met de dobbelsteen wordt om de beurt gegooid en het aantal ogen staat voor een opdracht. Pas wel op voor competitieve vaders en andere familieleden bij dit spel! 😉

Dit betekenen de ogen op de dobbelsteen:

1: Schenk iets te drinken in voor iedereen.
2: Zing een Sinterklaasliedje met elkaar.
3: Eet 5 pepernoten.
4: Pak een cadeautje voor de persoon die naast je zit.
5: Pak met je ogen dicht een cadeau en geef het aan de persoon voor wie het is.
6: Doe een opdracht.

Er zijn zoveel dingen te doen en te bedenken. Het allerbelangrijkste is, in mijn ogen, dat iedereen plezier heeft. En welke kleur de Pieten hebben is dan helemaal niet zo belangrijk!

 

Suzanne-profielSuzanne Cee is moeder van twee zoons (3 en 6 jaar)  en een ‘eigen leven’ hebben is voor haar nog een grote zoektocht. Vragen als: ‘Wie ben ik? Een hippe mama? Een oermoeder? Een carrièrevrouw? Of gewoon allemaal tegelijk?’ passeren daarbij de revue. Ze neemt ons mee op haar zoektocht, maar zegt in ieder geval een gewone moeder te zijn, die (net als alle anderen) het beste wil voor haar kinderen.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.