Kotsvlek, wat doe ik eraan?

door Lian

Top 10 vlekken en verwijderaars

Heb je ze net lekker door de wasstraat gehaald, hoor je: “Mamaaaa, ik heb geknoeid!”. Kan iemand dit kind achter het behang plakken? Ondanks de betoverende belofte van commerciële vlekkenverwijderaars, blijf ik bij de ‘gouwe ouwe’ tips van oma. Voor jou: Oma’s top tien van vlekkenverwijderaars.

 1. Vette hap

Ja, hij is al een goede eter. Waar hij het meest van houdt? Broccoli. Frietjes. Met mayo. En z’n kleren eten ook mee. Favoriet van velen om vetvlekken mee te behandelen: talkpoeder. Ah, das handig als je een baby hebt! Even wat talkpoeder over de vlekken heen, nachtje laten intrekken en de volgende dag de wasmachine in.

 1. Modderige bedoening

Jouw ventje is trots op de sliding die hij maakte, jij ook, alleen iets minder blij met de modder van kop tot kont. What to do? Proberen alle vlekken er een beetje uit te borstelen (liever geen grof geweld, maar we snappen het wel!), laat de kleding dan weken in koud water en was het daarna in de wasmachine op normale temperatuur.

 1. “Niet op het GRAS!”

“Niet op het GRAS spelen met je nieuwe kleren!”, je hoort het jezelf nog zeggen en ziet je kind er door heen rollen. Groene knieën. Geen paniek, gras is een eitje op het gebied van vlekken. Good old afwasmiddel of groene zeep wil hier zeker helpen!

Vlekken en vlekkenverwijderaars

 1. Rood fruit, danger zone.

Ja leuk hoor die aardbeien, gezond enzo, maar de vlekken op dat nieuwe shirt van Petit Bateau zijn echt niet te doen. Komt goed, behandel de vlekken eerst met een neutraal sopje op lauwwarme temperatuur. Niet gelukt? Dep nog even na met water en ammonia.

 1. Borstvoeding

Lekkende borsten of een spugende baby, moedermelk kan een hardnekkige vlek vormen, welteverstaan een gele vlek. En dan hebben we het nog niet eens over de zure lucht. Gooi de ondergespuugde boel dus snel in een teiltje water met citroensap. Laat het een nachtje weken en doe het dan in de was (op normale temperatuur). Dag vlekken!

 1. Ai, bloed!

Bloed, dat is een gore! Wat te doen als ze weer eens van die heerlijk gapende knieën hebben en het is een bloody mess?  Laat de kleding weken in water met flink wat keukenzout, daarna wassen en je kunt de vlek vaarwel zeggen! Ossengal is trouwens een persoonlijke favoriet en doet het ook fantastisch. Ook gelezen: “Bloedvlekken verwijder je het allerbeste met melk. Tijdens de bevalling van mijn vriendin had de kraamhulp behoorlijk wat bloed over ons tapijt gelekt. Door er melk overheen te gieten en vervolgens weg te wrijven met een droge doek verdween al het bloed.” Wow, we staan versteld! Do try this at home? En werkt moedermelk ook? Laat het ons weten!

 1. Viltstift alert

Gloeiende! Heeft ze deze keer de muur niet onder gekalkt, maar zichzelf. Met viltstift. Wie wilde een driejarige ook al weer viltstiften geven? Doe een beetje spiritus op een watje of stuk keukenpapier, dep daarmee op de vlekken totdat ze (bijna) weg zijn en gooi het kledingstuk in de wasmachine. Alternatieven voor spiritus zijn: tandpasta of melk (ja echt). Even één van beiden een paar minuutjes in laten trekken of weken, uitspoelen en dan echt wassen.

 1. Poep, gatver!

Poep in de luier oké. Poep aan kleertjes, jaiks. We blijven dat iets vinden hoor. Gelukkig is er een wondermiddel genaamd soda. Men neme een emmertje water met soda, men laat de kleding daarin weken, waarop men het kledingstuk in de wasmachine gooit en op normale temperatuur nog eens wast. Dag vlek! Ook afwasmiddel op de vlek voor wassen in de wasmachine schijnt te helpen en de kleding een beetje laten drogen in de zon is zeker aan te raden, want dan verdwijnt elke (poep)vlek als sneeuw voor de zon!

 1. Plas, oeps

Ships. Toch die plas weer laten lopen? Niet boos worden en de broek uitspoelen met koud water. Beetje Vanish of Shout erop en hup in de wasmachine!

 1. Heul ziek kind

We hebben het hier over kots. Dat zeiden we nog niet in het kopje, nu wel. Vinden we ook geen fijne vlek, dus luister goed: gooi azijn gemengd met water over de vlekken, laat het vijf minuten intrekken en was het kledingstuk dan uit. En dan hopen dat je dit niet dagen lang hoeft te doen!

Nog een laatste vlekken tip: Ga er vanuit dat jij noch je kind de eerste vijf levensjaren ooit ergens schoon aankomt. Voorkomt een boel teleurstellingen!

 

Geplaatst in: Mama's
Deel dit artikel

Vertel 't ons 1 reactie

 1. Zo ga je om met de 5 meestvoorkomende zomervlekken - kleertjes.com magazine- 17-05-2018 om 08:40

  […] Kotsvlek, wat doe ik eraan? […]

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.