Top 12 klassieke kinderboeken

door Gastblogger

Omdat Sinterklaas en Kerst weer in aantocht zijn hebben we bij kleertjes.com een lijst gemaakt van onze all time favoriete kinderboeken. Deze boeken hebben wij als kinderen stuk gelezen in dit artikel leggen we uit waarom deze 12 titels nog steeds leuk zijn. Deze boeken zijn namelijk perfecte cadeautjes voor kleine boekenwurmen die alles uit dit decennium al hebben verslonden.

 1. De brief voor de Koning – Tonke DragtDe brief voor de koning

Een van dé klassiekers als het om kinderboeken gaat. ‘De brief voor de Koning’ gaat over Tiuri, een 16-jarige jongen die tot ridder geslagen zal worden. Om dit te kunnen bereiken moet hij alleen nog 24 uur waken in een kapel. In die nacht wordt er op de deur geklopt door een man die om hulp roept. Tiuri maakt – tegen de regels in – de deur open en krijgt van de man een brief die hij moet bezorgen aan de Koning van Unauwen. Dit boek is spannend, avontuurlijk en zelfs bijna 55 jaar na publicatie nog steeds boeiend van begin tot einde.

 1. De Zevensprong – Tonke DragtDe Zevensprong

De absolute favoriet van collega Nienke is ‘De Zevensprong’ van Tonke Dragt. In dit verhaal moet een jongen – Geert-Jan – gered worden uit de handen van zijn gemene oom Graaf Grisenstijn. De graaf heeft Geert-Jan opgesloten omdat hij een voorspelling heeft gelezen dat er een kind een schat zal vinden in zijn kasteel. ‘Het Complot van de Zevensprong’ – een genootschap van onderwijzers, magiërs en anderen – verzint een plan om Geert-Jan te bevrijden. Dit boek zit voor rekenkundige details en is daarom perfect voor cijfergevoelige kids.

 1. Matilda – Roald DahlMatilda

Eén van mijn favoriete films als kind was ‘Matilda’. Pas later heb ik ook het boek gelezen en ik was meteen verkocht! Matilda is een ongewoon slim meisje. Omdat haar ouders haar niet stimuleren en ze op school wordt achtergehouden door het gemene schoolhoofd Bulstronk, ontwikkelt Matilda telekinetische gaven. Ze gebruikt haar intelligentie en rare krachten om Bulstronk terug te pakken en haar lieve juf Mevrouw Engel te helpen. ‘Matilda’ is een grappig en ontroerend boek met iconische illustraties van Quentin Blake.

 1. Sjakie en de Chocoladefabriek – Roald DahlSjakie en de Chocoladefabriek

Sjakie Stevens is arm. Hij woont met zijn ouders en vier grootouders in een klein huisje. In de stad waar hij woont staat ook de chocoladefabriek van Willy Wonka. Wonka is de beste chocolademaker van de wereld, maar ook de meest mysterieuze. Hij komt namelijk nooit zijn fabriek uit. Als Sjakie een Gouden Toegangskaart vindt in een reep chocola komt zijn grootste wens uit: een kijkje nemen in de fabriek! Roald Dahl is een van de beste kinderboekenschrijvers ooit en ‘Sjakie en de Chocoladefabriek’ is en blijft een boek om op te vreten.

 1. Floddertje – Annie M. G. SchmidtFloddertje

Het is geen toeval dat mijn bijnaam ‘Floddertje’ was als kind. Ik was bijna net zo’n grote Smeerkees als de gelijknamige hoofdpersonen van dit boekje van Annie M.G. Schmidt. Floddertje is namelijk een meisje wat altijd vies is. Het lukt haar nooit om langer dan een half uur schoon te blijven. Dus moet ze om de haverklap in bad met haar hondje Smeerkees. Dit verhaal is nog altijd een groot (voor)leessucces. Want wat is er nou leuker dan af en toe stout zijn en daarbij super vies worden?

 1. Minoes – Annie M. G. SchmidtMinoes

Van menig aanstaand kattenvrouwtje een favoriet: ‘Minoes’. In dit verhaal verandert een kat door het eten van chemisch afval in een jongedame. Ze sluit vriendschap met de verlegen journalist Tibbe die zijn baan dreigt te verliezen. Omdat Minoes nog met haar kattenvrienden kan praten, voorziet ze Tibbe van allerlei interessante nieuwtjes, waardoor er een hoop geheimen aan het licht komen. De film met Carice van Houten is ook heel erg leuk, maar het boek is natuurlijk altijd beter.

 1. Koning van Katoren – Jan TerlouwKoning van Katoren

Het land Katoren wordt bestuurd door zes zure ministers. Deze zes beweren 17 jaar lang dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niks. Dan vraagt hoofdpersoon Stach de ministers wat je eigenlijk moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven onuitvoerbare opdrachten. Als hij ze alle zeven weet te voltooien wordt hij koning van Katoren. De zeven opdrachten zijn metaforen voor maatschappelijke problemen, zoals milieuvervuiling, wapenwedloop en machtsmisbruik. Daarom is dit verhaal nog steeds relevant.

 1. Pippi Langkous – Astrid LindgrenPippi Langkous

Nog een favoriet uit mijn jeugd: ‘Hai Pippi Langkous, tjolahee tjolahee, tjolahopsasa, hai Pippi Langkous, die doet haar eigen zin!’ Pippi is een jong meisje die alleen met haar aapje meneer Nilsson en haar paard Kleine Witje in Villa Kakelbont woont. Omdat haar vader piraat is Pippi immens rijk en woont ze alleen, tot groot ongenoegen van de degelijke inwoners van het dorp. Met vriendjes Tommy en Annika beleeft ze allerlei avonturen. Pippi is een beetje gek, maar daarom des te leuker!

 1. Madelief – Guus KuijerMadelief

Een ander boek waarbij ik meteen aan een liedje moet denken: ‘Maaadelief wat gaan we doen? Gaan we touwtje springen? Vieze liedjes zingen?’ Guus Kuijer schreef 5 boeken over Madelief waaronder ‘Met de poppen gooien’ en ‘Op je kop in de prullenbak.’ In deze boekjes beleeft Madelief, een eigenwijs en eigenzinnig meisje, steeds een ander avontuur met buurtvriendjes en familie. Er is ook een televisieserie van gemaakt. Mijn favoriet was ‘Grote mensen, daar kun je beter soep van koken’. Nog steeds gebruik ik die zin als iets me niet aanstaat. ‘X, daar kun je beter soep van koken!’

 1. De schippers van de Kameleon – Hotze de RoosDe schippers van de Kameleon

Wie kent Hielke en Sietse niet? De tweeling van de smid Klinkhamer wonen in een dorp aan een meer. De jongens willen niets liever dan zelf uit varen. Die wens komt uit als er een oude opduwer strandt in de vaart achter de smederij. Met een motor, een likje verf is de Kameleon klaar voor avontuur! ‘De schippers van de Kameleon’ is een superleuk boek voor avontuurlijke jongens die niet vies zijn van spanning en kattenkwaad. De serie is ietwat ouderwets maar het is vlot geschreven en bevat veel dialoog, dus ook goed te doen voor niet-lezers.

 1. De griezelbus – Paul van LoonDe griezelbus

Deze serie spannende boeken van Paul van Loon gaat over de mysterieuze schrijver P. Onnoval (een anagram van Paul van Loon) en een bus die de Griezelbus heet. Onnoval gebruikt zijn verhalen en de bus om kinderen in zijn macht te krijgen. De kinderen moeten hun moed en verstand gebruiken om niet in de val te lopen. Het verhaal is opgebouwd uit kleine losse verhalen die Onnoval aan de kinderen vertelt en vormen samen een overkoepelend verhaal. Met deze Griezelverhalen kan elke kleine spookliefhebber zijn of haar hart ophalen.

 1. Saartje Tadema – Thea BeckmanSaartje Tadema

Iedereen kent ‘Kruistocht in Spijkerbroek’, maar mijn allerfavoriete Thea Beckman-boek was vroeger ‘Saartje Tadema’. Saartje is zeven als ze wees wordt en in een Amsterdams weeshuis terecht komt. Omdat Saartje goed kan leren wordt ze vaak gezien als betweter en past ze niet zo goed bij de andere kinderen. Door haar hersens te gebruiken weet ze een leven buiten het weeshuis voor zichzelf op te bouwen. Dit boek is perfect voor slimme kids die zich wel eens het buitenbeentje voelen.

 

 

Rosa GregoireRosa (22) is net afgestudeerd van de Hogeschool Utrecht en probeert nu het ‘echte leven’ uit. Ze heeft Digitale Media en Communicatie gestudeerd en brengt dus veel tijd online door. Haar favoriete sociale netwerk is Instagram, want de wereld is net een beetje mooier door een virtuele roze bril. Ze is ontzettend gek op lezen, dus als je haar IRL tegenkomt heeft ze vaak haar neus in een boek. Ze is werkzaam bij kleertjes.com als junior content marketeer.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.