Trakteren: do’s & don’ts

door Gastblogger

“Kijk mama! Jelke was jarig!” Nog vóór ik mijn jas uit heb, dwarrelt er een kleurrijke wolk confetti op mijn pas gestofzuigde vloer, uit een doosje met krijtjes, plakoogjes en nog wat onderdelen die  tezamen blijkbaar een soort knutselsetje moeten vormen. Binnensmonds mopperend pak ik een stoffer en blik.

Kinderen hebben elke dag wel iets te vieren. Als mijn dames bedenken dat hun knuffel jarig is, gaan ze subiet in hun keukentje een ‘taart’ bakken. Maar ook in de echte wereld blijkt er op ons kinderdagverblijf elke dag wel iets feestelijks om bij stil te staan: Pim is jarig, Fiene vertrekt naar de basisschool en Olaf heeft een broertje gekregen. En wat hoort er bij kindervieringen? Juist! Traktaties! Ik kan me ook heus nog wel herinneren hoe gaaf ik het zelf vond om met traktaties de klas rond te gaan. Ik kan me echter niet herinneren dat er wekelijks iets werd uitgedeeld. En aangezien traktaties ook nog mee naar huis moeten, worden de ouders een soort secundaire ontvanger. Daarom wat do’s en don’ts als het gaat om trakteren:

 • Géén suiker, please!

Nee, ik ben géén groene superfood mama. Suikervrij eten wij zeker niet, maar ze krijgen bij mij nauwelijks snoep en dat wil ik graag zo houden. Daarnaast zijn er dappere ouders die wél hun kinderen zonder suiker proberen te laten eten. En dan ben je echt niet blij als je kind meerdere keren per week zoetigheid en kleurstoffen krijgt! Fruit kan altijd.

 • Géén glitters, géén confetti

Wat je zelf niet op je vloer wilt hebben, stop je dus ook niet in je traktatie. Logisch toch?

 • Géén bellenblaas

Wat? Mag dat ook al niet? Mijn meiden vinden het geweldig spul, maar pas sinds een paar maanden weet ik waar toch die rare grijzige vlekken in hun shirtjes vandaan komen die ik never nooit meer uit hun kleren krijg. Een moeder bij mij uit de straat legde uit dat aan bellenblaas naast zeepsop vaak ook een extra goedje is toegevoegd, dat vlekken veroorzaakt. Grrrr!

 • Zorg dat we het niet hoeven af te pakken

Leuk, stiften als traktatie. Maar als ik wil voorkomen dat mijn jongste zichzelf en alle omliggende oppervlakken ermee gaat onder kalken, moet ik die stiften bij thuiskomst uit de handen van mijn oudste trekken. Niet gezellig, als zij ze zojuist als kostbare buit van de dag het huis binnen heeft gemarcheerd. Jouw traktatie wordt zo andermans opvoedmoment. Ja echt!

 • Houd het simpel

Joh, nachten zijn om te slapen hoor. Prachtig zoals sommige ouders er werk van maken. Maar wat heb je nou eigenlijk te bewijzen? Die kleintjes vinden het al snel fantastisch, voor hún hoef je het niet te doen! Uitdeelboekje, lintje erom, klaar.

 • Check internet

Originaliteit is voor strebers… check Internet! Er zijn websites vol (relatief) gezonde traktaties met uitprintbare knutseldingen die je binnen no time in elkaar hebt. En ook wij hebben op de blog (kijk hier) altijd leuke tips waarmee je de traktatie-wizard van je school en crèche wordt! (Ik skip dan wel even de traktaties met suiker ;-))

 

marieSanne (37) is moeder van twee dochters (2 en 4) en werkt fulltime als beleidsadviseur in de zorg. Ze geniet van haar meiden én haar werk, maar loopt met regelmaat tegen haar grenzen aan. Steeds is het weer zoeken en aanpassen. Haar aanpak voor deze tropenjaren? Met relativeren, een goede dosis zelfspot en ‘lotgenoten-contact’ komt ze een heel eind. En af en toe genieten van een ongestoord kopje thee en een tijdschrift helpt ook!

Vertel 't ons 6 reacties

 1. “voor hun hoef je het niet te doen” ( houd het simpel )

  volgens mij is het nog steeds hen ipv hun…
  of is het als kinderuitspraak bedoeld ?

  1. Sanne van Montfoort- 24-02-2017 om 15:08

   Ahhh….daar heb je me hoor! Pijnlijk, als halve taalpurist is dit zo ongeveer de enige taalregel die ik maar niet kan onthouden. Dank!

 2. Tja, dit blijft een mening van een ouder.
  Ik zit echt een poos met mijn kinderen (3) om te bedenken wat ze willen trakteren, het is nu eenmaal hun momentje. Als het langer voor te bereiden is, super tof. Als het vers moet zijn, ligt het inderdaad aan mijn werk, is het te combineren. Maar mijn standpunt blijft dat het de verjaardag is van mijn kind en hij/zij wil ik trots met de traktatie naar school zien gaan. Als er kinderen zijn die iets aangepast moeten hebben, regel ik dat, ook voor dat kindje moet het leuk zijn!!! Maar laat iedereen zijn ding doen! Het gaat niet om een strijd tussen ouders, het gaat om kinderen!!!

 3. valentina- 23-02-2017 om 09:53

  Een traktatie moet wel een traktatie blijven. Fruit vinden 9 van de 10 kinderen géén traktatie. En dat iemand anders een kleuter, peuter of baby thuis heeft waar de traktatie niet voor bedoeld is, kun je toch geen rekening mee houden? hett is ieder voor zich hoeveel tijd je hieraan wil besteden.
  Respecteren en accepteren.

 4. Wat een zuur stukje zeg. Jij regelt even wat ik wel en niet mag trakteren. Daar word ik heel opstandig van. Jou regels bij de traktatie die jij maakt, mijn regels bij de mijne. Wel zo fair.

 5. Ik word kriebelig van dit stukje. Toegegeven ik irriteerde mij ook toen mijn 4-jarige groentje opeens vaker dan mij lief was thuis kwam met snoep en wat niet. Nu we meer schoolveteranen zijn gaan we er gemakkelijker mee om. En dat terwijl ik mijn kind thuis met veel aandacht voor kwalitatieve voeding door de peuterjaren heen heb geloodst. Oh ja hoor suikervrij? Glutenvrij? Grasgevoerd nietrietvrij? Zalm wild, en waarvandaan? Kefir? Kim-chi? Franse bio kippenbouillon? Bio? Eh bio-dynamisch toch?..heheh..arm kind😉Okee nu ze meer bewust is en er peer pressure is laten we haar gewoon gezellig meegenieten van alle verjaardagen zonder gezeur. Wel zorgen wij ervoor dat de snoep of de muffin die wij meegeven zo ‘gezond en puur’ mogelijk blijft. Ook doen we soms aan uitsloven als zij er blij van wordt. Waarom niet? Waarom zou een ouder zich niet voor zijn/ haar kind uitsloven???? Wie heeft het lef te bepalen hoe ik mijn liefde voor mijn kind uit?? Goed, dit alles eigenlijk om te zeggen dat er vanuit het perspectief van een kind weinig zo LAME is als een stuk fruit als verjaardagstraktatie..ook niet als het de vorm van een dolfijn heeft😏Geef mijn kind maar gewoon een verpakt (xylitol?;) snoepje als traktatie en dan geef ik haar wat extra kaneel in haar fruitsalade thuis of beter nog, ik compenseer ik met minder zoet voor de rest van de week.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.