Op vakantie met je peuter: uitdagingen & tips

door Gastblogger

Op vakantie met kinderen is echt heel wat anders dan de vakanties die je met alleen volwassenen onderneemt. Je kunt allerhande situaties tegenkomen die jouw stressniveau behoorlijk op laten lopen. We zochten een aantal op-vakantie-met-je-peuter-problemen voor je op en zochten ook naar mogelijke oplossingen…

Uitdaging 1: de ontplofte koffer

Toen je nog alleen voor jezelf spullen in moest pakken ging je koffer alleen dicht als je erop ging zitten. Nu je met een kind op vakantie gaat, krijg je hem helemaal niet meer dicht. Want: alles is belangrijk en volgens de paklijst moet je alles meenemen.

Tipperdetip: Naar welk land ga je, hoe reis je, hoe is het weer daar, wat ga je doen, waar slaap je en wat heeft je kind nodig om te slapen? Met behulp van de antwoorden op deze vragen kun je gericht inpakken. Kijk daarna pas op de vakantiechecklist of er nog handige dingen staan die je bent vergeten. En, niet geheel onbelangrijk: kies voor multifunctionele dingen. Een hydrofiele luier is ineens een slab en als zonnescherm, het ene shirt combineert makkelijker dan het andere – maak het jezelf makkelijk. Stal alles uit voor je het inpakt en kijk waar je echt niet zonder kunt.

Uitdaging 2: de verveelde peuter

De weg naar je vakantieadres kan soms eindeloos lijken te duren. Helemaal voor kleine kinderen. De ruimte is beperkt, dus er is maar weinig (of geen) ruimte om te rennen, springen of überhaupt bewegen en ook kun je niet zo makkelijk van speelgoed wisselen als thuis. Verveling, jengelen en meer kunnen het gevolg zijn.

Tipperdetip:  Zorg er bij een lange reis voor dat je om het uur iets nieuws aan kunt bieden. Dit kunnen puzzeltjes, stickers of een appel zijn – maar ook (ouderwetse) spelletjes als autobingo of ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ zorgen nog steeds voor vermaak. Durf ook 2.0 te denken. Vroeger namen jouw ouders 12 kg speelgoed mee, inmiddels kun je kinderen ook op een andere manier te maken. Vakantieboeken, leuke (educatieve) apps op de tablet of een tekenbord? En andere optie kan zijn een film op een tablet zetten of een portable dvd-speler meenemen.

Uitdaging 3: rust in je kont

Voor je kinderen had las je uren achter elkaar in een boek, luisterde je complete afspeellijsten onder je parasol om alleen van je plek te komen voor een afkoelende duik in zee en kon je je middagen slijten met mensen kijken vanaf het terras. Tegenwoordig hou jij eigenlijk altijd je peuter in de gaten en heb je weinig rust meer in je kont.

Tipperdetip: Verdeel de taken. Gun elkaar af en toe wat tijd alleen, hoe fijn tijd samen ook is. Af en toe is dat heel fijn. Dat kan als de een van jullie de kinderen vermaakt en/of op de kinderen let. Dan kan de ander even ongestoord zich verdiepen in een boek. En zijn er hulptroepen? Schakel die dan ook in. Gaan Opa/Oma/Vriendinnen/Neefjes/Nichtjes/Ooms/Tantes ook mee op vakantie? Dan vind je kind het misschien ook leuk om even met hen op te trekken en kunnen jullie genieten van me-time om daarna weer extra te genieten van de tijd samen. En als laatste.. bedtijd = bedtijd. Natuurlijk kan het op vakantie wat later worden dan thuis, maar ook op vakantie hebben peuters hun slaap nodig. Als de kinderen genieten van hun nachtrust na een fijne vakantiedag kan jij/kunnen jullie genieten van de avond en de volgende dag weer uitgerust beginnen aan een nieuwe dag.

Behoefte aan nog meer tips & tricks? Ervaringsdeskundige Ira heeft nog 10 tips voor je en een handige inpaklijst! Kijk hier >

Hebben jullie nog dingen waar je tegenaan liep tijdens vakanties met je peuter? Heb jij nog handige tips & trics voor ons en andere moeders? Laat het ons weten in de comments!

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.