Vakantiestress? Weg ermee!

door Gastblogger

We hebben kunnen genieten van de eerste zonnestralen, de bloempotten zijn gevuld met fleurige bloemen en de eerste bijen zijn gespot… kortom here comes the summer!  Een vakantie is heerlijk, maar brengt voor veel moeders vaak pré vakantiestress met zich mee. Ik hoor bij de categorie ‘goed voorbereid op reis’, want dat zorgt voor een stukje voorpret waar ik erg van geniet. Natuurlijk heb ik vlak van tevoren ook last van enige stress (ik weet niet of mijn man het ook omschrijft als ‘enige’). Ik zorg ervoor dat de bedden lekker zijn verschoond, dat het huis er netjes uitziet. Maar ook daar word ik wat makkelijker in en ik durf te vragen…. Daarmee bedoel ik dat ik de afgelopen twee vakanties mijn schoonmoeder heb gevraagd stof te zuigen, nadat wij weg waren, erg fijn!

De term ‘travel light’ ken ik niet. Ik zeg altijd maar zo: ‘Lang leve de dakkoffer’, alles wat erin past gaat mee! Ook bij een vliegvakantie prop ik de koffers zo vol mogelijk. Het is niet zo dat ik  niet nadenk over wat ik meeneem, in tegendeel. Maar ik ben nou eenmaal niet van plan om op vakantie te wassen (hooguit een handwasje). Ik kom liever met schone broeken van de kids terug dan dat ik misgrijp. Anyway, lang leve de inpakkwaliteiten van mijn man. En daarbij heb ik wel geleerd dat er in het buitenland toch ook echt winkels zijn en neem steeds wat minder mee.

10 tips om vakantiestress te bestrijden

Mijn tips om bij jou (en mijzelf) de vakantiestress wat weg te nemen:

 • Begin geruime tijd (weken) van tevoren al met het kopen van leuke tijdschriften (voor jezelf en partner). Ik bewaar die voor de vakantie. Voor de kinderen zorg ik voor de Donald Duck zodat er ook wordt gelezen op vakantie. Een stapel oude Duckies mee op vakantie werkt ook prima! Tegenwoordig zijn er trouwens ook leuke boeken en tijdschriften op de iPad  te downloaden (gratis van de bibliotheek tijdens de vakantieperiode).
 • Ik maak gebruik van een (uitgebreide!) vakantielijst die ik heerlijk af kan vinken, want waarom zou je alles ieder jaar opnieuw uit moeten vinden. De lijst kun je zo kort of lang maken als je zelf wilt, maar is zeker een aanrader, want je hebt een leeg hoofd. De lijst deel ik graag met je (hier te downloaden), dus doe er je voordeel mee!
 • Koop wat kleine cadeautjes (bijv. van de Action) voor onderweg. Meestal reden we heel wat uurtjes, dus af en toe een kleinigheidje voor de kids doet wonderen. Voorbeelden van kleine cadeautjes: badeendjes, een bal, strandvormpjes, raamstickers, een magic tekenbord, boekjes, Playmobil poppetjes, kwartet, auto bingo, DVD-tje/luister-CD, een tasje, vakantie-doe-boek, woordpuzzels en kleurboekjes. Deze cadeautjes gaf ik de kinderen toen ze kleiner waren. Later kregen ze allebei een kinderkoffertje op de achterbank waar de cadeautjes in werden gedaan en die mochten ze dan af en toe openen en zo hadden ze hun eigen koffertje met speelgoed. Die koffertjes gaan nog steeds mee, maar nu met gevuld portemonneetje voor de vakantie (startkapitaal), een Donald Duck of meiden magazine of iets dergelijks, en enige elektronica (je ontkomt er niet aan).
 • Ook spelletjes die niets kosten werken prima: met de kleintjes kun je leuke liedjes zingen (eventueel onder begeleiding van een kinder-CD). Doe samen ‘ik zie ik zie wat jij niet’, tel alle auto’s met een Nederlands kenteken of roofvogels langs de kant van de weg, en verzin samen woorden die beginnen met een bepaalde letter.
 • Print de reisroute via Google Maps en Streetview uit voor de kinderen. Vorig jaar deed mijn man dit en de kinderen vonden het super! Dus de afritten en plaatsnamen erop en foto van het hotel onderweg.  We vroegen regelmatig of we nog op koers lagen en zo waren ze veel actiever betrokken bij de reis.
 • Huur beddengoed op de camping. Was bij ons betaalbaar en dus ideaal, want het scheelt weer een grote tas was bij terugkomst.
 • Het weekend voor we op vakantie gaan pak ik alvast alle ‘overige’ spullen. Dus een tas met strandlakens, handdoeken en kleding die de week ervoor niet wordt gedragen. Dan hoef je vlak van te voren alleen de laatste kleding te pakken. Scheelt echt.
 • Heb je echte kleintjes? Maak voor onderweg een tas met extra kleding en rompertjes. Als ze wat groter zijn, pak je ondergoed in voor het geval er kleding wordt ondergespuugd of iets dergelijks. Weer wat vakantiestress minder!
 • Aangezien wij ‘spugers’ hebben, ben ik daar helemaal op ingesteld. Altijd bij me: lege bakjes mee met deksel. Geloof me, die deksel heb je echt nodig als je als moeder een uur met een bakje spuug in je hand zit omdat je niet kunt stoppen. Daarnaast zijn een must: flesjes water (ook belangrijk voor nood in files) en vochtige toetendoekjes en tissues, deze zorgen ervoor dat je met een pit-stop op een parkeerstrook het spuugbakje kunt schoonmaken en weer door kunt.
 • Mocht je minder goed verduisterde ramen hebben dan is het ideaal om in de deurpost achterin hydrofiele luiers of doeken te leggen, die je tussen de ramen kunt klemmen mocht de zon fel op de ramen staan. Ook zijn extra speentjes voorin geen overbodige luxe, want omgekeerd vanuit je voorstoel proberen te zoeken terwijl er een kind ligt te krijsen, is ook stress verhogend. Dit scheelt je weer een schouder uit de kom.

Op vakantie gaan doe je uiteraard op je eigen manier en kun je zo gek maken als je zelf wilt, ik zou zeggen: probeer de lijst eens uit en pas hem aan naar je eigen behoeften…  Bon Voyage!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

IraIra Buijtenhuijs is al jaren  gelukkig met man Mike. Samen hebben zij twee knappe tieners, Lars en Eva. Ira werkt als HR Adviseur bij kleertjes.com en weet als geen ander hoe kostbaar vrije tijd is. Genieten doet ze door regelmatig met een vriendin iets gezelligs te plannen. Ze loopt daarnaast twee keer per week hard en vindt het leuk om haar huis mooi te stylen. Ira houdt ervan om lekker te koken voor vrienden of samen te borrelen. Daarbij zijn vakanties met het gezin heilig!

Vertel 't ons 2 reacties

 1. Mama van twee jongens- 08-07-2017 om 11:18

  Misschien volgende keer je kinderen reispilletjes geven ipv spuugbakjes.
  Ben zelf wagenziek en mijn kinderen ook.
  Het is echt niet fijn om je zo te voelen.

 2. Hoi! Bedankt voor je reactie. Reispilletjes zetten we erbij op het lijstje! (Alvast) een fijne vakantie! Groetjes, Team kleertjes.com

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.