Van blikgooien tot snoephappen: thuis Koningsdag vieren doe je zo

door Tessa

Volgende week is het Koningsdag! Of zullen we het ook dit jaar ‘Woningsdag’ noemen? Want ook deze editie vieren we thuis. Helaas, maar met de huidige maatregelen is het niet anders. Hoe vier je zo’n feestelijke dag in coronatijd? Om er toch een gezellige dag van te maken, hebben wij de leukste spellen voor je op een rijtje gezet. Dit keer geen bordspellen, maar typisch oud Hollandse spelletjes. Speel ze op de ouderwetse manier of met een moderne twist. Waar wacht je nog op? Hier komen de leukste spellen om samen met het gezin, ondanks de maatregelen, een leuke dag te hebben.

Blikgooien

Speelde jij dit oud Hollandse spel vroeger ook al op de kermis? Om te kunnen blikgooien heb je eigenlijk maar twee dingen nodig: blikken en een bal. Verzamel er een aantal en laat de kids ze versieren met verf, papier en stickers. Maak van het bovenste blik een echt kunstwerk met een kroon of een foto van de Koninklijke Familie. Als laatste stap schrijf je op elk blik verschillende cijfers, dit zijn de punten die je kunt verdienen. Gooi om en om van een flinke afstand met een bal naar de toren. Wie krijgt de meeste blikken omver? Diegene met de meeste punten mag zich de winnaar van het spel noemen.

Sjoelen

Sjoelen blijft een leuk spel voor jong en oud. Sjoelbak in huis? Check! Sjoelstenen bij de hand? Lets go! Het enige wat je verder nog nodig hebt is de juiste skills.. 😉 Want dit spel gaat om goed richten en het schuiven met de juiste snelheid. Per beurt heb je drie kansen om alle stenen in de vakjes te krijgen. Na de eerste kans laat je de stenen die in een vakje zitten liggen en ga je met de stenen daarbuiten aan de twee kans beginnen, dit doe je vervolgens ook bij de derde keer. Na drie kansen tel je het totaal aantal punten. De puntentelling gaat als volgt: zit er in elk vakje minimaal één steen? Dan is dit 20 punten waard. Zit er in elk vakje minimaal twee stenen? Dan heb je veertig punten etc. De waarde van de overige punten tel je bovenop deze extra verdiende punten.

Snoephappen

Wedden dat dit spel de favoriet van ieder kind is? Want snoepjes winnen; wie wil dat nou niet? Span een lijntje in jullie tuin en hang er verschillende snoepjes aan. Nu is het aan de kinderen de taak om geblinddoekt én met hun handen op de rug zoveel mogelijk snoepjes te pakken en happen. Leuke tip: ga op zoek naar zoveel mogelijk oranje snoepjes, dit maakt het spel extra feestelijk op deze dag en nu komen jullie nog meer in de stemming!

Spijkerpoepen

Nog zo’n oud Hollands spelletje dat niet mag ontbreken in dit lijstje: spijkerpoepen. Naast dat je een aantal flessen nodig hebt, zijn touwtjes en lange spijkers onmisbaar. Maak de spijker aan het einde van het touwtje vast en maak het touwtje vast aan jouw kind. Laat de spijker een klein stukje hangen. Nu is het de taak om de spijker, zonder gebruik van de handen, in het flesje te krijgen. Wie lukt het als eerst en mag zich de winnaar noemen?

Tompouce lopen

Ken je het spel eierlopen? Dan wordt tompouce lopen ook een succes! Vervang het ei door een stukje oranje tompouce en plaats het op de lepel. Daag elkaar uit en maak een hele parcours in de tuin. Hinkelen, een stukje steppen of springen: alles kan! Als je er maar voor zorgt dat het stukje tompouce onderweg niet van de lepel afvalt… Wie heeft de beste concentratie om dit spel tot een goed einde te voltooien?

Naast het spelen van deze spelletjes kun je Koningsdag nóg feestelijker maken met het versieren van het huis, een te gekke oranje outfit aan te trekken of de mooiste creaties te creëren met schmink.

Hoe vieren jullie dit jaar Woningsdag? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Beeld: TYGO & vito

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.