Van ouders voor ouders: mama Ratna heeft een ritme gevonden!

door Lidian

Lieve mommies & daddies, nu iedereen thuiswerkt begrijpen wij maar al te goed hoe lastig het soms is om de balans te vinden tussen het thuiswerken én het vermaken van de kids. Er wordt namelijk in deze tijd veel van jou verwacht. Want naast mama of papa zijn, wordt er ook verwacht dat je jouw werk goed verricht als kapper, chefkok, juf/meester, gymdocent in de tuin… en daarnaast OOK nog eens je eigen beroep goed uitoefent. Een hele klus dus én een top prestatie, als je het ons vraagt!

Onze collega’s bij kleertjes.com werken momenteel óók zo veel mogelijk thuis. Zij ervaren momenteel, net als jij, hoe lastig het thuiswerken met kids zo nu en dan is. Ook ervaren zij natuurlijk de andere kant, namelijk hoe fijn het is hoeveel extra tijd zij nu met hun kinderen kunnen doorbrengen. Onze mommies & daddies koesteren deze momenten en delen graag hun thuiswerk ervaringen met jullie. Zo hopen we elkaar een beetje te kunnen helpen in deze moeilijke tijd. Van ouders, voor ouders!

Vandaag delen wij het verhaal van onze kleertjes.com moeder Ratna. Zij woont samen met haar vriend en heeft één dochter van 14 jaar oud. Door het thuiswerken heeft Ratna meer inzicht gekregen in wat momenteel belangrijk is als gezin. Eerst moet iedereen ok zijn… goed in z’n vel & gezond. Dan komt de inzet van haar dochter voor school vanzelf!

Mama Ratna

‘Dat was even omschakelen. Geen “dag liefie” zwaaiend naar je kind als zij weer op haar fietst stapt om naar school te gaan. Geen snel in je auto schieten om op tijd op je werk te te kunnen verschijnen, terwijl je nog net de tandpasta van je wang haalt. En geen “Honey I am home”, want je bent al thuis. Thuis met zijn drieën… tegelijk… 24 hours/7 days a week.

We moesten onze eigen weg vinden, niet alleen in onze dagelijkse routine, maar ook in huis. En het lijkt erop dat we die na 3,5 week ein-de-lijk hebben gevonden! Elke dag eten we samen, van ontbijt tot avondeten. Aan tafel en niet meer uit het vuistje. In de avonden hebben we nu meer tijd voor een filmpje of een gezellig kaartspelletje. Ook hebben wij een eigen plekkie in huis, zonder elkaar te hoeven storen als er weer een Skype-vergadering is met collega’s of medeleerlingen. Het werk kan voor mijn vriend en mij gewoon doorgaan, en voor mijn tienerdochter gaat het onderwijs óók gewoon door!

Maar dat thuiswerken en vanuit huis onderwijs volgen vergt wel heel veel zelfdiscipline, vooral voor mijn dochter. In het begin kon ze nog wat aanmodderen. Het digitaal aanbieden van de lessen moest nog opgestart worden, dus in de tussentijd lag mevrouwtje héérlijk op de bank. Kletsend met haar vriendin of kijkend naar haar Netflix-series. Maar nu moet ze toch echt weer aan de bak… en dat is moeilijk als je er toch een paar weekjes uit bent geweest.

Ik was en ben altijd een gemakkelijke moeder geweest en zat haar nooit op de huid wat betreft school. Ik toonde wel altijd mijn interesse, vroeg haar naar haar huiswerk, maar checkte niet of ze het ook daadwerkelijk had gedaan. Ik ging naar alle ouderavonden en hielp haar met haar schoolwerk, maar pas wanneer ze mijn hulp nodig had. Ze haalde toch prima cijfers? En dat op het tweetalig Atheneum, derde klas.

Maar nu heb ik wel een beetje spijt. Was ik maar wat meer de politieagent geweest, dan had ze die zelfdiscipline nu misschien wél gehad en zou ze nu achter haar bureau zitten om weer aan haar schoolwerk te beginnen. Hoe krijg ik nu de touwtjes in handen, zonder dat ze zich gepusht gaat voelen en gelijk helemaal niets meer wil doen? Zal ik die schop onder haar kont geven? Zo uit het niets…? Want zo zou ze het voelen!

Laat ik beginnen om ervoor te zorgen dat wij ons goed blijven voelen. Fysiek maar ook mentaal. Want we moeten nog wel een tijdje, ben ik bang. Dat we kunnen blijven lachen en als ouder bewust zijn dat we ook nog een puber in huis hebben, vooral als wij overdag driftig aan het werk zijn en iedereen en alles om ons heen zijn vergeten. Dat we ons eigen privé coconnetje groter maken. En dat we die zelfs helemaal over ons huis trekken, zodat wij écht samen zijn.

En je weet wat ze zeggen over samen… samen ben je sterk! En dan komt het met school ook wel goed.’

Hoe ervaar jij het thuiswerken met kids? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Laat het ons weten in de comments.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.