Vanaf wanneer laat je kinderen alleen thuis?

door Gastblogger

Oke, de kids willen niet meer overal mee naartoe of willen alvast naar huis als je nog bij vrienden bent. Dit is een logisch gevolg van ouder wordende kinderen, maar vanaf wanneer laat je kinderen alleen thuis? En zijn er regels voor, zegt de wet er wat over en welke maatregelen moet je treffen?

Dit zeggen ze in andere landen

In landen als Amerika en Groot-Brittannië is de leeftijd waarop je kinderen alleen thuis mag laten wettelijk vastgelegd. In Amerika verschilt het per staat. Zo mag je in Kansas je kids al vanaf 6 jaar het rijk alleen geven en in Illinois moeten kinderen tot hun veertiende wachten tot ze zonder toezicht het fort mogen bewaken. Overigens zijn er ook staten waar niets over dit onderwerp in de wet staat. In Groot-Brittannië hebben ze een soort stappenplan:

 • Jonger dan 7 jaar? Dan kan het kind niet alleen thuis blijven
 • Tussen de 8 en de 10 jaar? Dan kunnen kids anderhalf uur alleen thuis blijven, maar alleen bij daglicht.
 • 11 of 12 jaar? Dan mogen ze 3 uur alleen het fort bewaken, maar niet langer dan 3 uur en alleen overdag.
 • Tussen de 13 en de 15 jaar? Kids mogen dan alleen thuis zijn, zolang er maar wel een (of twee) ouders thuis slapen.
 • 16 jaar of ouder? Deze pubers mogen twee nachten achter elkaar alleen blijven.

Hollandse nuchterheid

Ehm ja. En nu? Sommige kids van 9 durf je met een gerust hart thuis te laten, maar er zijn ook tieners van 16 waarbij het idee van die alleen thuis laten je knikkende knieën bezorgd. Het antwoord op de vraag ‘Vanaf wanneer laat je kinderen alleen thuis?’ lijkt vooralsnog te worden ingegeven door het GBV (Gezond Boeren Verstand). Je kunt als ouders het best zelf inschatten wat je kind wel of niet aankan. In de Nederlandse wet (Artikel 255 uit het Wetboek van Strafrecht) staat dat je hulpbehoevenden niet zonder toezicht thuis mag laten, de wet verbiedt het ‘in hulpeloze toestand’ achterlaten van een kind. Als je een baby alleen thuis laat terwijl je de hond uitlaat en er breekt brand uit, dan kan het – naast een levenslang schuldgevoel – dus strafrechtelijke problemen – en celstraf van twee jaar of een geldboete van 19.000 euro – opleveren.

Regels voor kinderen alleen thuis

Is er niets waar je een beetje houvast kunt vinden? Toch wel. Wij vonden een artikel waarin Tischa Neve, o.a. kinderpsycholoog en J/M’s opvoedcoach, een aantal zaken benoemd die je mee moet nemen in je overwegingen.

 1. Schat de vaardigheden van je kind in. Kun je hem vertrouwen, houdt hij zich aan afspraken, snapt hij goed wat gevaarlijk is, etc.
 2. Bouw de alleen-thuis-blijf-tijd op. Begin met korte momenten overdag. Breid dit verder uit als het goed gaat en goed voelt voor jullie allebei.
 3. Maak vooraf duidelijke afspraken. Dit mag wel en dit mag niet.
 4. Zorg voor een Plan B. Een back-up-buurvrouw, de mogelijkheid om te bellen als er iets is, een Oma in de buurt, etc.
 5. Leg je kind uit wat hij moet doen in geval van nood. Hang eventueel een stappenplan op en de telefoonnummers die je kind kan bellen.
 6. Zorg dat je kind de deur uit kan in geval van nood en weet waar hij dan heen kan.

De conclusie is dus eigenlijk go with your gut, maar zorg voor duidelijke regels. Hoe bepaal jij of, wanneer en hoe lang je kind alleen thuis kan blijven? En welke onmisbare tip moeten wij en andere moeders echt hebben?

Nog even verder lezen?

 

Bron:

Kind alleen thuis laten, wat zegt de wet?

Vanaf welke leeftijd kun je kinderen alleen thuis laten?

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.