Verbinding met de natuur!

door Lisa

Het is weer herfst, een perfect seizoen om met jouw kind de natuur te ontdekken! Paddenstoelen spotten, kastanjes verzamelen en insecten zoeken: de natuur induiken met het gezin brengt een ontspannend en gelukkig gevoel met zich mee. Bovendien heeft de natuur positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen. Hoe fijn is dat! Maar hoe zit dat precies? En wat kan je allemaal doen in de natuur? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Ontspannend en geluksgevoel

We willen allemaal dat onze kinderen zich gelukkig voelen en de fijnste versie van zichzelf kunnen zijn. In de natuur kunnen kinderen klimmen, rennen, vrijuit spelen en ontdekken. Door veel te bewegen en op avontuur te gaan komen de gelukstofjes endorfine en dopamine vrij. Daarnaast zorgen de vogelgeluiden, verschillende soorten en kleuren bladeren én de diertjes voor een rustgevend gevoel. Een kleine wandeling door het bos creëert dus niet alleen een geluksgevoel, maar zorgt er ook voor dat kinderen zich kunnen ontspannen. En misschien wel goed om te weten: dit geldt niet alleen voor kids, maar ook voor volwassenen!

De voordelen op een rijtje

Naast het creëren van een geluksgevoel brengt een bezoekje aan de natuur nog een paar voordelen met zich mee. De natuur is namelijk een perfecte plek voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Er is meer dan genoeg ruimte om lekker te klimmen en klauteren, te rennen of met takken te slepen. Al dat rennen en klimmen zorgt er bovendien voor dat kids even goed kunnen uitrazen en voldoende bewegen.

De natuur is iedere dag verschillend, het nodigt kinderen daarom ook uit om nieuwsgierig te zijn en vragen te stellen over onderwerpen en ontwikkelingen in de natuur. Waarom vallen de blaadjes van de boom? Hoe ontstaat een paddenstoel? Welke beestjes leven er in het bos? Door het stellen van dit soort vragen ontwikkelen kinderen zich in de natuur niet alleen motorisch (door te klimmen en klauteren), maar leren ze ook om te ontdekken.

Daarnaast zorgt een bezoekje aan het bos voor verbondenheid en een connectie met het gezin. De natuur heeft geen grenzen of regels, het geeft een gevoel van vrijheid. Even uit de sleur en stress van alles dat ‘moet’. Niet alleen ouders, maar ook kinderen kunnen stress ervaren in dagelijkse situaties.

Ten slotte leren kinderen, door het ontdekken van de natuur, met liefde en respect omgaan met alles wat leeft en zich bevindt in de natuur. Ook belangrijk!

Leukste activiteiten in de natuur

Hebben jullie ook al zin om samen op pad te gaan in de natuur? Wij hebben alvast een aantal leuke activiteiten voor je op een rijtje gezet:

  1. Speurtocht: zet zelf een speurtocht uit of kies voor een de bestaande speurtocht in het bos. Tip voor ouders met oudere kids: bij diverse bezoekerscentra kun je ook een speurtocht doen met gps-routes.
  2. Knutselmateriaal zoeken: zoek tijdens een wandeling naar knutselmateriaal, zoals kastanjes of blaadjes, om thuis de mooiste creaties mee te maken.
  3. Hutten bouwen: sprokkel mooie takken bij elkaar om zo de coolste hutten te bouwen!
  4. Bezoek een speelbos: door heel Nederland bevinden zich natuurspeeltuinen en speelbossen. Welke zit er bij jou in de buurt?
  5. Op pad met de boswachter: diverse natuurorganisaties organiseren activiteiten en excursies in de natuur.
  6. Natuurbingo: gebruik een standaard template van internet en vul deze aan met voorwerpen uit de natuur. Wie spot als eerste de rood met witte paddenstoel?
  7. Maak een wandeling: je kunt natuurlijk ook gewoon zonder route of speurtocht de natuur in gaan. Zo ontdek en zie je soms juíst de meest bijzondere dingen! Tip: neem een spiegeltje mee, zo kun je nóg meer van de natuur zien.

Hebben jullie al een boswandeling gemaakt en paddenstoelen gespot? Of hebben jullie nog andere leuke tips voor het ontdekken van de natuur? Laat het ons weten in de comments.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.