Mijn baby had verborgen reflux

door Gastblogger

Vanaf Frederique haar geboorte was het liefde op het eerste gezicht, ze heeft de mooiste bruine ogen die ik ooit heb gezien en wimpers die reiken tot over haar wenkbrauwen. Maar na een week kraamzorg veranderde onze roze wolk al snel in een grijze donderwolk. Frederique lag hele dagen en nachten ontroostbaar te krijsen. Ik had het idee dat haar voeding steeds terug kwam; je hoorde het in haar mondje omhoog komen en dat vervolgens probeerde zij het terug te slikken, wat haar zichtbaar pijn deed.  Ze noemen dit verborgen reflux*.

Daar zit je dan als jonge moeder met een meisje dat niets wilt: niet in de box, niet in de wagen, niet bij andere mensen en al zeker niet in bed. En dan beginnen alle goed bedoelde adviezen van ouders en mensen om je heen… Ik had al snel een nieuwe beste vriend, de draagdoek. Dat was voor haar echt een uitkomst. Maar na drie weken met de draagdoek te hebben gelopen en rechtop te hebben geslapen, wist ik me geen raad meer. We gingen naar de huisarts en de osteopaat, maar helaas zonder resultaat. Toen we vervolgens naar de kinderarts werden gestuurd, was er weer geen directe oplossing.

De arts zei: “Mevrouw, u bent nog jong. Is de vader wel in beeld? Laat u haar wel huilen om haar in slaap te laten vallen? Ik denk dat u een beetje overbezorgd bent door het weinige slapen, Frederique krijgt er echt niks van als je haar even een kwartiertje laat huilen.” Een collega van de kinderarts kwam vervolgens met het idee om Frederique een week in het ziekenhuis te laten ter observatie, zodat ik lekker naar huis kon om uit te rusten. De artsen zouden bekijken of Frederique daar ook de symptomen van reflux zou laten zien. Ik barstte in tranen uit, maar mijn moeder was mee en zij overtuigde mij ervan dat dit het beste was voor iedereen.

Een vreselijke week volgde. Ik mocht maar een X aantal uur bij Frederique zijn en niet langer dan een uur per keer. Mijn borstvoedingsproductie ging achteruit en er bleef helaas weinig van over, ondanks de hulp van een lactatiekundige. Ondertussen had ze ook uitslag, ik vermoedde door de koemelk in de kunstvoeding, maar volgens de artsen was dit niet mogelijk. De laatste nacht in het ziekenhuis mocht ik bij haar slapen. Frederique was vrolijk en lekker aan het knuffelen bij mij in bed, toen de zuster binnen kwam en aangaf: “Het is Frederique haar slaaptijd, stop haar maar lekker in bed.” Ik zag geen vermoeidheidssignalen, maar wilde niet eigenwijs zijn en deed haar in haar bedje. Even later begon ze te huilen en te hoesten van de melk die steeds terug stroomde. Volgens de zuster hoorde dit en moest ik haar laten huilen tot ze sliep. Zo ging het de hele nacht.

De volgende ochtend kwam er een kinderarts waaraan ik mijn bevindingen vertelde. Ik zei dat ik veel goede ervaringen over een maagzuurremmer had gelezen en dat ik niet weg ging zonder daarmee te mogen starten. Het had wat voeten in de aarde, maar ik kreeg het mee naar huis en na een week ging het aanzienlijk beter met Frederique. Omdat de uitslag en de krampjes bleven,  vroeg ik ook om koemelkvrije melk en na de eerste fles had ik al een veel blijer en rustiger meisje. Ze weigerde niet meer te drinken en kronkelde niet meer tijdens de voeding.

Frederique loopt volgens het consultatiebureau twee maanden voor in haar ontwikkeling, waardoor ze een pittige tante blijft die veel huilt en driftig is, maar ze is inmiddels tien maanden medicatievrij en een enorme kanjer! Mijn advies voor elke (jonge) ouder: ga altijd op je gevoel af en blijf op je strepen staan als gegeven advies niet goed voelt!

Wat is reflux?

Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm, dit komt bij baby’s vrij vaak voor. Meestal komt dit doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby’s soms nog niet helemaal ontwikkeld is. In de loop van het eerste levensjaar zal de sluitspier zich meestal verder ontwikkelen. In de meeste gevallen verminderen en verdwijnen de klachten hierdoor.

Verborgen reflux

Bij *verborgen reflux komt maaginhoud ook omhoog, maar de baby spuugt het niet uit. De maaginhoud komt dan bijv. tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Sommige kinderen ‘herkauwen’ hun voeding op die manier.

Meer lezen over reflux bij baby’s doe je op de site van de Maag Lever Darm Stichting.

 

Gastblogger NickyNicky van Senten is 27 jaar, woont samen met haar vriend en is moeder van Frederique. Nicky is kapster en visagiste.

Vertel 't ons 4 reacties

 1. Wat een herkenbaar verhaal dit! Heel goed dat je je moedergevoel hebt gevolgd! Ik heb het aan de kant gezet en daar heb ik nog spijt van. Mijn zoontje z’n slokdarm was na 6 maanden zo kapot van de verborgen reflux, dat hij pas met 9 maanden vast voedsel mocht gaan eten. (Lees fruithapjes e.d.) Koemelkallergie en reflux gaan vaak samen.

  1. Hoi, wat erg om te lezen zeg, dat is een hard leerpuntje dan. Pff sterkte nog..
   Groetjes Nicky de blogschrijfster

 2. Ja. Pittig verhaal! Fijn dat het goed gaat nu! Hier ook gelukkig!

  1. Super fijn dat het goed gaat en hier idd gelukkig ook, bedankt voor je reactie.
   Groetjes Nicky de blogschrijfster

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.