Verkouden baby? Dit is wat je moet weten!

door Tessa

Is jouw kleine voor het eerst verkouden? Of komt het juist wat vaker voor bij jouw baby? Negen van de tien keer is een verkoudheid bij baby’s geen reden voor paniek, maar we begrijpen dat je misschien best ongerust kunt zijn. Ook kan jouw kindje er veel last van hebben. In deze blog leggen we uit wat een verkoudheid precies is, wat de symptomen zijn en we geven tips (niet onbelangrijk) voor een baby die verkouden is. Lees je mee?

Wat is een verkoudheid? En wat zijn de symptomen bij baby’s?

Bij een neusverkoudheid is er een ontsteking van het neusslijmvlies, de keel en de bijholten. Omdat er veel verschillende soorten virussen bestaan, kan het voorkomen dat jouw baby meerdere keren achter elkaar verkouden is. Wist je dat een baby wel tien keer per jaar verkouden kan worden? Dit komt omdat baby’s nog geen optimaal immuunsysteem hebben.

Symptomen bij een verkoudheid zijn een verstopte neus en niezen. Maar ook hoesten, keelpijn en oorpijn zijn passende klachten. In sommige gevallen kan er zelfs koorts ontstaan. Een verkoudheid bij een baby kan dus heel anders zijn dan een verkoudheid bij een volwassenen.

Ondanks dat een verkoudheid onschuldig is bij kleine kids, is het wel belangrijk om het goed in de gaten te houden. Zegt jouw moedergevoel dat het deze keer misschien iets anders dan een verkoudheid is, aarzel dan niet om contact op te nemen met de huisarts.

Tips bij een verkouden baby

Natuurlijk is een neusspray op basis van zeezout altijd een optie voor een verkouden baby. Maar er zijn nog veel meer tips om jouw kleine zo snel mogelijk van een verkoudheid af te helpen!

Hoofdkussen

Vanwege verstikkingsgevaar mogen baby’s nog niet met een hoofdkussen slapen. Maar als jouw kleine verkouden is, kun je wel een hoofkussentje onder het matras leggen. Zo ligt het hoofdje iets hoger en kan je baby vrijer ademhalen.

Druppelen

Het kan zo zijn dat de kleine meer moeite heeft met drinken tijdens een verkoudheid. Voordat je gaat voeden, kun je de neus van je baby druppelen met een zeezoutoplossing. Dit zorgt ervoor dat het snot in het neusje loskomt en door je baby wordt uitgeniest of doorgeslikt.

Warme douche

Een baby is nog te jong en te klein om te stomen. Wat je wel kunt doen is het aanzetten van een warme douche. Wanneer je samen met je baby in de stoom gaat zitten, kunnen de klachten minder worden.

Doorgesneden ui

Misschien wel een van de meest klassieke tips, maar het helpt echt. Wanneer je een ui doorsnijdt, komt er een stof vrij die de lucht zuivert en ademhalen makkelijker maakt. Een doorgesneden ui naast het bedje van jouw kind leggen is daarom nog niet zo’n slecht idee.

Kleding

Ook een belangrijke tip is om jouw kind niet al te warm aan te kleden. Als er naast de verkoudheid ook koorts is, kan een baby lastig zijn warmte kwijt. Zorg er daarom altijd voor dat je kiest voor luchtige items.

Is het te voorkomen?

Een verkoudheid is niet altijd te voorkomen. Vooral bij baby’s is het gemakkelijk om een verkoudheid over te dragen naar anderen. Dit komt omdat een baby zelf niet zijn neus kan snuiten. Hierdoor komt het snot vaak aan de handen. Wel zijn er voorzorgsmaatregelen die wellicht kunnen helpen bij het voorkomen van een verkoudheid. Zoals het regelmatig wassen van je handen en het hoesten en niezen in je elleboog. Maar waarschijnlijk heb je dit al vaker gedaan de afgelopen twee jaar. ?

Wat zijn volgens jou de beste tips met een verkouden baby? Laat het ons weten in de comments!

 Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Beeld: Noppies

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.