Verlegen kinderen? Zo ga je ermee om!

door Tessa

Is jouw kind erg verlegen? Als ouder kan je hier heel wat zorgen over hebben, wat natuurlijk logisch is. Want gaat dat blozen, stotteren en dicht klappen ooit nog stoppen? Toch lijken deze zorgen nergens voor nodig. Want wat de ene persoon verlegen vindt, kan door een ander gezien worden als de kat uit de boom kijken. Wel kan je jouw kind helpen met zijn of haar verlegenheid, zeker als dit een belemmering wordt in het dagelijks leven.

Verlegenheid is vooral een angst voor andere mensen. Er zijn namelijk veel situaties waarin kinderen geconfronteerd worden met ‘vreemden’ en waar ze bang voor kunnen zijn of zelfs onzeker van kunnen worden. Zeker als de kids al wat ouder zijn en zichzelf meer gaan beseffen dat anderen hen kunnen beoordelen op van alles en nog wat. Tijd om actie te ondernemen en jouw kind van die verlegenheid af te brengen. Want mensen, die zijn natuurlijk niet eng. Hoe je dit kan aanpakken? Je leest het in deze blog!

Noem je kind niet verlegen

Uitspraken als ‘Ze is een beetje verlegen’ of ‘Zo doet hij altijd’ zijn echt not done. Want als er iets vervelend voor jouw kind is, is het wel dat hij of zij verlegen genoemd wordt. En dan helemaal in het bijzijn van anderen. Dit kan zelfs averechts gaan werken en dat is waarschijnlijk niet wat je zou willen. Als jouw kind namelijk elke keer hoort dat hij of zij verlegen is, dan gaan ze zichzelf ook echt zien als verlegen. En dat wil je niet!

Verhalen vertellen

Voor de meeste gezinnen is gezamenlijk avondeten een van de weinige momenten dat iedereen samen aan tafel zit. Dit is met verlegen kinderen een goede kans om te oefenen met het vertellen van verhalen. Maar, dan moeten jullie er wel voor zorgen dat jullie kind de kans krijgt om rustig zijn of haar verhaal te doen. Wanneer jouw kind begint te wennen aan zulke situaties zal hij of zij sneller in onbekende situaties het woord durven te nemen.

Niet pushen

Als jouw kind verlegen is en je gaat dwingen om ‘spannende’ dingen te doen, dan wordt de kans alleen maar groter dat dit geen positieve ervaring op zal leveren. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat jouw kind de kans krijgt om nieuwe dingen uit te proberen, daarvan te genieten en zo uiteindelijke zelf over de verlegenheid heen te komen. Want dat laatste gaat niet vanzelf, daar moet je jouw kind wel bij helpen!

Praat er met elkaar over

Maakt jouw kind al stappen? Praat er dan vooral over! En benadruk dan ook wat er goed gaat, dit geeft namelijk meer zelfvertrouwen. Mocht je nou ook nog verbeterpunten zien, geef dan vooral tips en kijk samen naar hoe het de volgende keer beter kan. Maar een complimentje mag natuurlijk ook op een onverwachts moment. Bijvoorbeeld iets positiefs over de dingen waar je kind goed in is.

Bovendien: verlegen zijn hoeft helemaal niet negatief te zijn. Misschien is jouw kind gewoon voorzichtig en een echte denker. Maar ook als jouw kind liever eerst de kat uit de boom kijkt hoeft dat niks te betekenen.

Met deze tips kan die spreekbeurt voor de klas opeens een stuk minder eng worden. Is jouw kind verlegen en wat doen jullie hieraan? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Beeld: B.Nosy

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.