Zo verdwijnen vlekken als sneeuw voor de zon!

door Lian

Misschien raadde je het al, maar we loooove kinderkleding. En van kinderen. Die vinden we ook heel leuk. Alleen dan de combinatie gaat niet altijd goed. Kinderen zijn namelijk de onbetwiste kampioen vlekkenmakers. Prima, maar niet alles gaat er zo een-twee-drie uit in de wasmachine. Bij deze komen wij, hopelijk, to your rescue op het gebied van bellenblaas, tomatensaus, chocola, inkt en – je kunt je maar beter vast voorbereiden – zonnebrand.

Zo verdwijnen vlekken als sneeuw voor de zon!

Bellenblaas

Ineens zie je grijze, bruine of blauwe vlekken op de kleding van je kids. De kans is groot dat je kind lekker buiten hebben gespeeld met bellenblaas. Het sop hiervan zorgt namelijk voor vervelende verkleuringen. Irritant, want: de vlekken zie je pas als je de kleding al gewassen hebt, je kunt er eigenlijk vrij weinig meer aan doen en de vlekken zijn ook bijna niet te voorkomen. Deze tips gaan dan vooral over het voorkomen van deze vlekken.

 1. Spoel na het bellenblazen kleding uit met koud water. De vlekken ontstaan door een reactie van wasmiddel op de bellenblaas, dus spoel de bellenblaas uit.
 2. Krijg geen vlekken in de was.

Andere tip, maar dat kan alleen met mooi weer: de kids in badkleding bellen laten blazen. En in de categorie ‘met de Franse slag’: zorg dat je kids tijdens het bellenblazen donkere kleding aanhebben. Daar zie je de vlekken niet op.

Zo verdwijnen vlekken als sneeuw voor de zon!

Tomatensaus

Tomatensaus, tomatenketchup, tomatensoep of (snoep)tomaten – ermee knoeien geeft irritante vlekken. Maar, net als bij de meeste vlekken, hoe eerder je de vlek behandelt, hoe makkelijker hij eruit komt. Ons stappenplan:

 1. Maak de vlek nat met water en druppel er wat citroensap op.
 2. Laat het sap een paar minuten intrekken en spoel het uit met lauw water.
 3. Was het kledingstuk zoals je het normaal ook zou doen.

Zo verdwijnen vlekken als sneeuw voor de zon!Inkt

Een balpen die ze pakken kregen, viltstiften waarmee shirt een geheel eigen print krijgen: ook inktvlekken zien we regelmatig. Maar… ook deze vlekken kunnen we eruit krijgen. Volg gewoon onderstaand stappenplan

 1. Dep de inktvlek met alcohol, spiritus of wasbenzine. Ook natuurlijke producten als karnemelk (blekende werking) en melk kun je hiervoor gebruiken!
 2. Zorg dat de meeste inkt eruit is, anders is straks alles in je wasmachine de kleur van de inkt.
 3. Was het kledingstuk zoals je normaal ook doet.

Zo verdwijnen vlekken als sneeuw voor de zon!Zonnebrand

Je bent fanatiek aan het smeren (#hulde) en jouw kids zijn goed beschermd tegen de zon. Wel jammer dat hun vrolijke zomerse outfits nu onder de vlekken zitten. Ook hiervoor hebben we een klein stappenplannetje.

 1. Dep de vlek met wasbenzine
 2. Was de kleding in de wasmachine

Zat er ook zelfbruiner in de zonnebrand? Dan heb je een speciaal vlekkenmiddel nodig. De meeste grote zonnebrandfabrikanten raden aan om middeltjes voor ‘vocht, planten en inkt’ te gebruiken. Dit kun je vinden van bijvoorbeeld HG, Dr. Beckmann en Citin.

Zo verdwijnen vlekken als sneeuw voor de zon!Chocola

We love chocolate! Maar de vegen en smeervlekken zijn iets minder prettig. Goed nieuws: je kunt de vlekken uit kleding krijgen. Hierbij onze stappen voor het verwijderen van een chocoladevlek.

 1. Meng een theelepel wasmiddel (niet blekend) met een kopje lauw water.
 2. Wrijf dit zachtjes in de vlek(ken) om het schoon te maken.
 3. Meng daarna een theelepel huishoud-ammoniak met een half kopje lauw water en wrijf dit zachtjes in de vlek.
 4. Herhaal stap 1.
 5. Maak de vlek hierna helemaal schoon met een spons met schoon water.

Welke vlekken vind jij het vervelendst en heb jij nog handige tips? Wij zijn er gek op! Deel je jouw stappenplan voor vervelende vlekken met ons?

Misschien vind je deze artikelen ook leuk:

 

 

Vertel 't ons 4 reacties

 1. Annemieke- 04-03-2018 om 22:41

  In mijn ervaring gaan de meeste vlekken eruit met een scheutje Dreft afwasmiddel bij je wasmiddel. Vooral tomaten- en kerrievlekken gaan als een speer als je er direct een druppeltje Dreft op doet. Ik doe het nu gewoon standaard in het bakje met wasmiddel bij elke was!

  1. Hoi Annemieke! Wat een goede tip! Kerrie geeft inderdaad ook van die rotvlekken! Ik ga een fles dreft bij de wasmachine zetten. Dank!

 2. The Grosky family is so sorry for the loss of Betty and is keeping the family in prayer during this tough time. Betty will always stand out in my mind for her smile and her one of a kind baking talent. She made the absolute best bread and cinnamon rolls ever! Betty is with the angels now and has met her Lord face to face. How blessed!

 3. Zo ga je om met de 5 meestvoorkomende zomervlekken - kleertjes.com magazine- 17-05-2018 om 07:17

  […] Zo verdwijnen vlekken als sneeuw voor de zon? […]

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.