Bereid je peuter voor op een broertje of zusje

door Gastblogger

Zwanger van je tweede kindje, zo leuk! De komst van een nieuwe baby zorgt vanzelfsprekend voor heel veel veranderingen. En nu komt de grote uitdaging: hoe bereid je jouw kleine lieveling – een peuter/kleuter die dit nog niet echt begrijpt – voor op het feit dat hij zijn mama zal moeten delen met een klein broertje of zusje. Met deze zes tips hopen wij je in ieder geval met dit aspect een beetje te kunnen helpen. Wie weet lukt het zo om jouw peuter zonder al te veel drama te laten wennen aan al die veranderingen. 

Tip 1: Begin zo vroeg mogelijk

Het is belangrijk dat er niet te lang wordt gewacht met het vertellen over de baby in mama’s buik. Kinderen hebben al snel door wanneer ouders iets verbergen en vullen dan zelf in wat dat ‘geheim’ kan zijn. Begin daarom zo vroeg mogelijk met het voorbereiden van je peuter op de komst van een broertje of zusje, zo is er meer tijd om aan het idee te wennen.

Tip 2: Vragen van je peuter

Je kind zal vast en zeker vragen gaan stellen als: ‘hoe komt de baby in mama’s buik?’ en ‘hoe groot is de baby?’. Geef zo goed mogelijk antwoord op deze vragen. Laat plaatjes en foto’s zien over baby’s en van de baby in je buik, en vertel dat de baby uit jouw buik komt wanneer het groot genoeg is. Laat ook duidelijk zien hoe groot de baby ongeveer zal zijn, zo krijgt je kind een juiste voorstelling van de baby. Praat ook veel over baby’s. Leg uit dat ze veel slapen, huilen en nog niet kunnen spelen of rondlopen. Er zijn leuke en leerzame boekjes die je peuter voorbereiden op de komst van een klein broertje of zusje. Deze boekjes worden vaker aangeraden:

  • Wat zit er in je buik, mama? – Sam Lloyd
  • Bobbi wordt grote broer – Ingeborg Bijlsma
  • Grote zus – Marian van Lieshoud

Tip 3: Betrek je kind erbij

Het is belangrijk dat je peuter zich betrokken voelt bij de voorbereidingen. Neem je kind eens mee naar de zwangerschapscontrole en laat hem ‘helpen’ bij het uitzoeken van babykleertjes en speelgoed. Dit doe je door bijvoorbeeld te vragen wat je kind mooi vindt. Wees je ervan bewust dat je kind van slag kan raken van grote veranderingen. Krijgt je peuter dus een andere slaapkamer, begin hier dan zo vroeg mogelijk mee en doe dit niet net voordat de baby komt. Als jouw peuter bijvoorbeeld van een ledikantje naar een groter bed moet verplaatsen, vertel dan dat hij nu groot genoeg is (yes, good news!) om in een groter bed te slapen. Vraag hem ook of zijn kleine bed naar de babykamer mag. Grote kans dat hij staat te springen om zijn nieuwe bed en dat het proces dus zonder mokken verloopt.

Tip 4: Cadeautjes voor allebei

Je zal tijdens de zwangerschap en na de bevalling overspoeld worden met cadeautjes voor de baby. Je peuter kan hierdoor jaloers worden op de baby, zorg daarom dat er zo nu en dan ook wat cadeautjes voor hem/haar zijn. Ook veel gehoord: geef na de bevalling als ouders jullie eerste kind een cadeau uit naam van de nieuwe baby. Het gaat niet zozeer om de grote van het cadeau, het gaat hierbij natuurlijk vooral om het idee erachter; het stukje aandacht en zorg voor het kind dat moet wennen aan alle veranderingen.

Tip 5: Het verdelen van de aandacht

Als jij altijd diegene bent die de echte zorgtaken op zich neemt (eten-bad-bed), dan is het verstandig om je peuter bijtijds te laten wennen aan het idee dat een ander deze verzorgingstaken ook kan uitvoeren. In de kraamtijd en ook in drukke periodes zal jij dit namelijk niet altijd kunnen doen. Laat papa of de oppas dus ook regelmatig deze dingen doen, zodat je kind niet langer alleen van jou afhankelijk is.

Na de bevalling zal je baby veel tijd en aandacht van je vragen, maar probeer desondanks ook quality time te creëren met je oudste kind, zodat hij weet dat hij net zo belangrijk is. Zorg ervoor dat je kind wordt voorbereid op het feit dat mama straks na de bevalling wat minder tijd zal hebben om te spelen, maar dat de oppas en oma of opa het ook leuk vinden om met hem te spelen.

Tip 6: Na de bevalling

Probeer je oudste kind zo snel mogelijk kennis te laten maken met de baby, soms kunnen kinderen stil of overstuur zijn als zij in het ziekenhuis op bezoek komen. Accepteer de reactie van je kind en laat hem lekker rustig wennen. Probeer thuis zoveel mogelijk de dagelijkse routine aan te houden en betrek je kind bij de baby. Vraag hem te helpen bij het verschonen van de luier en leer hem hoe hij de baby moet vasthouden en aanraken. Dwing hem vooral niet om te helpen en probeer begrip te tonen voor de emoties van je kind.

Wij zouden graag willen weten hoe het gaat en mocht jij nog meer tips hebben, let us know!

 

Claudia

Claudia (19) studeert Business Management aan de Hogeschool Utrecht en is werkzaam als marketing stagiaire bij kleertjes.com. Ze is gek op fashion; haar moeder heeft een eigen damesmodezaak, waar ook newborn kleding wordt verkocht. Ze heeft haar liefde voor mode dus niet van een vreemde! Bovendien past ze graag op haar oppaskindje en werkt ze in het weekend in de horeca en de zaak van haar moeder. Claudia leest veel modebladen en wilt de nieuwste trends maar al te graag in haar kast hebben hangen!

Geplaatst in: Ouders
Deel dit artikel

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.