Optimistischer met een broer: waar of niet waar?

door Lian

Broers en zussen: familiebanden for life. Waarschijnlijk heb je van alles met ze meegemaakt: van knallende ruzies tot enorm gezellige vakanties en van elkaar mateloos irriteren tot een (nu) sterke band. En als we in de situatie van een enig kind zijn gedoken, willen we natuurlijk ook weten hoe het zit met kinderen die een broers of zus hebben.

Beter af met broer of zus

De afgelopen jaren zijn er wel steeds minder kinderen met een broer of zus. Het gemiddelde gezin in 1975 had 3,2 kinderen, in 2016 was dat gemiddeld nog 1,7 kind per gezin. En waar er nog de nodige vooroordelen heersen over de situatie van een enig kind, zijn er ook hardnekkige beweringen over kinderen met een broer of zus. Zo zouden kinderen met een broer of zus vrolijker zijn, beter zijn in ruzie maken en meer verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Zijn deze vooroordelen waar of heten ze niet voor niets zo? Wij doken de onderzoeken in.

Feiten over broers en zussen

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de invloed die een broer of zus heeft op de ontwikkeling van kinderen. Wij hebben hieronder een aantal conclusies van onderzoeken voor je op een rij gezet.

  • Onderzoek van de Purdue Universiteit in Amerika laat zien dat kinderen met een broer of zus vrolijker zijn. Niet alleen wanneer kinderen jong zijn, maar ook in hun latere leven.
  • Kinderen met broer of zus zijn optimistischer. Hiervoor moet je als ouder wel het nodige doen. Zijn ze leuk met elkaar aan het spelen? Leg het vast voor later. Tim Wildschut (Universiteit Southampton) deed een studie waaruit naar voren kwam dat een dosis nostalgie in de vorm van fotoalbums ervoor zorgt dat we optimistischer in het leven staan.
  • In het boek van Jeffrey Kruger, ‘The sibling effect: what bonds among brothers and sisters reveal about us.‘ staan heel veel boeiende dingen over de invloed van onze broers en zussen – maar waaronder dat oudste kinderen meer verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Ook hechten zij meer aan de familiewaarden en loyaliteit. Jongste kinderen daarentegen staan, volgens Brits onderzoek uit 2015, meer open voor nieuwe ervaringen en zijn avontuurlijker.

Enig kind of juist broers en zussen blijken dus voor veel onderzoekers een interessant onderwerp. Het hebben van broers en zussen kan heel leuk zijn en heeft dus ook veel – wetenschappelijk bewezen – voordelen. Maar je hoort ook wel eens verhalen over broers en zussen die elkaar pesten en een hoge mate van onderlinge jaloezie. Dus ook hier is er geen eenduidige conclusie te trekken.

Wat vind jij? Mis jij dingen in deze onderzoeken die je kent van (vroeger) thuis? Of heb jij hele andere ervaringen met jouw broers en zussen? Wij zijn benieuwd!

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.