Voorlezen? Het liefst zo vaak mogelijk!

door Tessa

Een rustgevende activiteit om de dag samen af te sluiten en een momentje alleen met jouw kind(eren) voor het slapen gaan. In de digitale wereld van nu wordt er snel een filmpje aangezet of brengen we onze kids na een drukke dag meteen naar bed. Als wij als ouder terug denken aan onze ‘jonge jaren’, dan denken we vaak aan de tijd met onze familie. Kijk jij ook zo fijn terug op de verhaaltjes die jouw vader of moeder voorlas? ’s Avonds op de bedrand, luisterend naar je ouders die je lekker in slaap lazen. Heerlijk! Net zoals samen met jouw kind naar de bibliotheek om leuke nieuwe voorleesboekjes te lenen, een echt ouder-kind momentje samen. Maar behalve die fijne momenten, heeft voorlezen nog veel meer voordelen!

Ontwikkeling in denken en doen

Het wordt aangeraden om iedere dag – in ieder geval tot je kind naar de kleuterschool gaat – even samen te lezen, zo zegt de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen. Je kind leert door hem of haar voor te lezen veel nieuwe woorden, leert (ongemerkt) meer over zinsopbouw en hoort verhalen die vanuit verschillende perspectieven worden verteld. Dat laatste prikkelt de fantasie en vergroot het inlevingsvermogen van je kind. Naast deze taalontwikkeling verhoogt voorlezen indirect het zelfvertrouwen van kinderen. Hoe dan? In eerste instantie leert een kind, door hen van jongs af aan voor te lezen, beter praten en op den duur leert het zo ook makkelijker zelf lezen en schrijven. Niet direct het lezen, maar met name het idee dat een kind iets goed kan, draagt bij aan het vergroten van het zelfvertrouwen.

Beeldscherm vs. papieren pagina’s

Boeken en voorlezen is goed voor de ontwikkeling van jouw kind, maar wat is er eigenlijk mis met een filmpje kijken? Op zich weinig, maar het bekijken van een filmpje helpt minder voor de taalontwikkeling en werkt zelfs negatief als je in slaap wilt komen. Het is bewezen dat kinderen veel minder opslaan wanneer ze het binnenkrijgen via een beeldscherm én dat een beeldscherm voor het slapen gaan je brein juist wakkerder maakt. Eigenlijk niet zo verstandig dus! Het led-licht van een beeldscherm onderdrukt namelijk het aanmaken van melatonine. Melatonine is het hormoon waar je slaperig van wordt. Dat jouw kind niet in slaap valt na een avondje YouTube of televisie kijken is dus helemaal niet zo gek…

Verbetering van de relatie tussen ouder en kind

Door de toenemende drukte van ouders komt het minder vaak voor dat er een speciaal momentje alleen met jouw kind is. Een verhaaltje voorlezen is daarom een perfect moment om wat quality time te creëren. Ook als jouw gezin uit meerdere kids bestaat, werkt dit goed. Door samen een verhaal te lezen, ontstaat er een soort verbondenheid. Je zult merken dat ze zelf dingetjes gaan toevoegen, vragen stellen of vertellen over het verhaal. Het is dus helemaal zo gek nog niet om vanaf jonge leeftijd met kinderen samen te lezen. Eenmaal gewend, springen ze vast het liefst zo vroeg mogelijk in bed voor een avondverhaaltje! ?

Lezen jullie ook voor aan jullie kinderen? Of lukt het jou maar niet om dit rustmomentje op de dag te pakken? Laat het ons weten in de comments!

Beeld: Dirkje
Geplaatst in: Ouders
Deel dit artikel

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.