Voorlezen? Het liefst zo vaak mogelijk!

door Maroucha

Eventjes een kleine rustgevende activiteit om samen de dag af te sluiten, een momentje alleen met je kind voor het slapen gaan. Al snel wordt er dan een filmpje aangezet of is het rechtstreeks naar bed. Want daar is toch helemaal geen tijd voor? Als wij terug denken aan onze ‘jongere jaren’ dan denken we vaak aan de tijd met onze familie. En voor de meesten viel daar ook het voorlezen onder, ’s avonds op de bedrand, je ouders die je lekker in slaap lazen. Heerlijk! Ook gingen we vaak naar de bibliotheek om leuke nieuwe voorleesboekjes te halen. Echt even een moeder-dochter momentje samen. Maar behalve die fijne momenten, heeft voorlezen nog veel meer voordelen!

Ontwikkeling in denken en doen

Het wordt aangeraden om iedere dag – in ieder geval tot je kind naar de kleuterschool gaat – even samen te lezen, zo zegt de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen. Je kind leert door hem of haar voor te lezen veel nieuwe woorden, leert (ongemerkt) meer over zinsopbouw en hoort verhalen die vanuit verschillende perspectieven worden verteld. Dat laatste prikkelt de fantasie en vergroot het inlevingsvermogen van je kind. Naast deze taalontwikkeling verhoogt voorlezen indirect het zelfvertrouwen van kinderen. Hoe dan? In eerste instantie leert een kind, door hen van jongs af aan voor te lezen, beter praten en op den duur leert het zo ook makkelijker zelf lezen en schrijven. Niet direct het lezen, maar met name het idee dat een kind iets goed kan, draagt bij aan het vergroten van het zelfvertrouwen.

Beeldscherm vs. papieren pagina’s

Oké, dus we weten nu dat boeken en voorlezen goed is voor de ontwikkeling van je kind, maar wat is er mis met een filmpje? Op zich weinig, maar het helpt minder voor de taalontwikkeling en werkt zelfs negatief als je in slaap wilt komen. Het is namelijk bewezen dat kinderen veel minder opslaan wanneer ze het binnenkrijgen via een beeldscherm én dat een beeldscherm voor het slapen gaan je brein alleen maar wakkerder maakt. Niet zo verstandig dus! Het led-licht van een beeldscherm onderdrukt namelijk het aanmaken van melatonine. Melatonine is het hormoon waar je slaperig van wordt. Dat je kind niet in slaap valt na een avondje YouTube of televisie is dus helemaal niet zo gek.

Verbetering van de relatie tussen ouder en kind

In de drukte van de dag heb je niet zo heel vaak een momentje met je kind alleen. Het voorlezen is dus het perfecte moment om wat quality time te creëren. Ook met meerdere kinderen werkt dit goed. Door samen een verhaal te lezen, ontstaat er een soort verbondenheid. Je zult merken dat ze zelf dingetjes gaan toevoegen, vragen stellen of vertellen over het verhaal. Het is dus helemaal zo gek nog niet om vanaf jonge leeftijd met kinderen samen te lezen. Eenmaal gewend, springen ze vast het liefst zo vroeg mogelijk in bed voor een avondverhaaltje! 😉

Lezen jullie ook voor aan jullie kinderen? Of lukt het jou maar niet om dit rustmomentje op de dag te pakken? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.