Vrij spel: de pluspunten van spelen en vervelen

door Gastblogger

Vaders die met hun kinderen spelletjes spelen en moeders die enthousiast mee voetballen of bij wat oudere kinderen een compleet volgeplande week. Daar moeten we mee ophouden! Tenminste, als het aan een aantal psychologen en pedagogen ligt. Zij pleiten voor meer vrij spelen bij kinderen. Wij zochten uit waarom vrij spelen goed is voor kinderen.

Wat is vrij spel?

Vrij spel is eigenlijk precies wat het zegt: spel waarbij het kind doet wat het wil en zelf kiest waarmee hij of zij ermee begint en wanneer hij of zij er weer klaar mee is. Ouders, leerkrachten of andere volwassenen bemoeien zich hier dus niet mee.

Waarom is vrij spel belangrijk?

Wanneer kinderen zelf hun spel bepalen, kunnen ze op hun eigen tempo, eigen interesses ontdekken en hier zelf mee aan de slag gaan. Je ziet het: een heleboel zelf en eigen in een zin. Als het spel beïnvloed wordt door volwassenen, dan gaan kinderen de regels en belangen van deze volwassenen eigen maken. Hierdoor gaan de voordelen van vrij spel verloren. Kinderen spelen nog om het spelen zelf. Ze ontdekken de wereld om zich heen, ontwikkelen creativiteit, leren omgaan met een groep, ontwikkelen leiderschapsvaardigheden en vergroten hun zelfvertrouwen. Ook verwerken kinderen ervaringen in hun vrije spel. Ben je net naar de dokter geweest? Dan is de kans groot dat je kind doktertje gaat spelen. Gaat je kind net naar de peuterspeelzaal of naar school? Dan is het niet gek als ineens alle knuffels in de kring bij de juf zitten.

Hoe stimuleer je vrij spel?

Vrij spel is niet voor alle kinderen het makkelijkste spel. Vandaar ook dat veel ouders ingrijpen en hulp bieden. Maar, volgens de Amerikaanse psycholoog Peter Gray, moeten ouders hun kinderen veel meer laten aanmodderen. In zijn boek ‘Free to learn’ vertelt hij over het belang van vrij spelen en de verveling die daar soms bij hoort. Kinderen hebben tijd nodig om tot spel te komen, dus dat duurt soms even. Ze zoeken hun spulletjes bij elkaar, bekijken met wie ze willen spelen en kijken wie welke rol pakt. Hierna zul je zien dat ze in een soort flow komen, waarbij ze helemaal opgaan in hun spel. En hoe meer ze denken echt ‘alleen’ te spelen, hoe intensiever dit spel wordt.

5 tips voor vrij spelen

  1. Zorg voor materiaal waarmee je kind zich kan vermaken. Denk hierbij aan blokken, kleden, een doktertas, poppen, gereedschap of (plastic) servies.
  2. Wanneer je kind om hulp vraagt, geef dan suggesties in plaats van opdrachten. Bijvoorbeeld: je kunt met de blokken spelen.
  3. Wacht met ingrijpen tot kinderen er echt zelf niet meer uitkomen. Een beetje ruzie is niet erg en kinderen kunnen heel veel zelf oplossen.
  4. Doe al het losse speelgoed in een mand of box. Laat kinderen hieruit een ding kiezen om mee te spelen. Door keuze beperkter te maken, worden kinderen creatiever.
  5. Vervelen is oké. Je stierlijk vervelen heeft zelfs nut. Uiteindelijk gaan kinderen altijd spelen.

Hoe gaat het bij jou? Komen jouw kinderen makkelijk tot spel of hebben ze iets langer de tijd nodig? Heb je nog gouden tips? We want to know!

Bronnen:

 

Vertel 't ons 2 reacties

  1. Het eerste waar mijn kinderen om vragen als ze even niets te doen hebben, is natuurlijk de pc! Daar ga ik niet in mee; je wordt er lui van. Na een mopper- of verveelbui (waarvoor ik me probeer af te sluiten), wordt er altijd iets gevonden! vaak verrassend! Dus het is de moeite waard om even voet bij stuk te houden! Vervelen is goed voor je, zeg ik dan.

    1. Hoi Klaas! Wat leuk om te lezen dat je positieve ervaringen hebt met vervelen! En dat het dus echt altijd wel weer goed komt. Nog tips om het voor ouders makkelijker te maken voet bij stuk te houden?

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.