Waarom buitenspelen goed voor je is

door Gastblogger

Hallo zonnestralen! Wanneer de zon schijnt is het voor kids maar al te fijn om weer volop buiten te spelen. Het komt steeds vaker voor dat kinderen liever binnen zitten met hun mobieltje bijvoorbeeld. Zonde, want buitenspelen is gezond voor je lichaam, mentaal,- en ook op sociaalvlak. Wil je weten waarom? Lees dan snel verder. ?

Verschil met vroeger

Uit een bron van het NOS blijkt dat het aantal kinderen dat elke dag buiten speelt in vijf jaar enorm is gedaald. Sinds 2013 is het aantal kinderen dat iedere dag buiten speelt gedaald van 20 procent naar 14 procent. 30 procent speelt nooit of maar één keer in de week buiten. Het verschil zie je vooral tussen de generatie van opa’s en oma’s, ouders en kinderen op het gebied van buitenspelen. Vroeger speelden 70 procent van de opa’s en oma’s als kind buiten, ouders als kind 65 procent en nu speelt nog maar 10 procent van de kinderen buiten.

Lichaam

Buitenspelen is super goed voor je lichaam. Het voorkomt overgewicht en verlaagt het stressniveau. Klimmen, klauteren, rennen het maakt niet uit; elke minuut telt mee! Het zorgt ook voor een gezond gebit en sterkere botten, dit komt door de vitamine D die je aanmaakt door het zonlicht! Daarbij eten en slapen kinderen beter door het buitenspelen en het bevordert tegelijk de motoriek, je evenwicht bewaren in de wind is namelijk best moeilijk hoor. ?

Mentaal

Kom maar op met dat buitenspelen, want het verhoogt zelfs de leerprestaties en de cognitieve ontwikkeling bij kinderen. Volgens onderzoek wordt 80 procent van de kinderen super blij van buitenspelen, yeah! Het stimuleert daarnaast je creatieve geest, want buitenspelen is vaak nou éénmaal gevarieerder dan binnenspelen. Van hutten bouwen en in bomen klimmen tot hinkelen en in de zandbak spelen! Let’s go.

Sociaal

Het schijnt dat kinderen die veel buitenspelen socialer zijn. Ze maken natuurlijk makkelijker vriendjes en vriendinnetjes en leren van dit contact. Ze zien daardoor ook hoe anderen contact met elkaar maken. En samen delen, samen spelen: want doordat je kind met andere kinderen speelt moet hij ook leren samen te delen en te spelen. Om de beurt op de schommel, samen zandkastelen bouwen of gewoon elkaars emmertjes lenen. ?

Dus weg met die tablets, mobieltjes en spelcomputers. Nu geen reden meer om binnen te blijven, maar tijd om lekker buiten te spelen!

Weet jij nog leuke activiteiten of spelletjes om buiten te doen voor kinderen? Laat het ons weten in de comments.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.