Waarom buitenspelen goed voor jouw kind is

door Tessa

Hello sun, hello buitenspelen! De weersvoorspellingen worden wat beter én de start van de zomer komt steeds een nachtje dichterbij. Tijd om jouw kind lekker buiten te laten spelen. Het is namelijk niet alleen fijn om buiten (met vriendjes en vriendinnetjes) te zijn, maar ook goed voor de ontwikkeling van jouw zoon of dochter. Door bijvoorbeeld te fietsen of voetballen ontwikkelt jouw kind motorische vaardigheden en hoe te bewegen. Maar ook het aanmaken van vitamine D en het verhogen van de weerstand zijn voordelen van buiten bezig zijn.

Wist je dat het deze week (woensdag 8 juni) Buitenspeeldag is? Deze dag wordt jaarlijks gehouden in Nederland en België, met als doel kinderen te stimuleren om buiten te spelen en te sporten in hun eigen buurt. Neem hier snel een kijkje, want er zijn al 612 activiteiten door heel Nederland georganiseerd!

Buitenspelen is superbelangrijk voor jouw kind, maar wel steeds minder vanzelfsprekend. Zo speelden vroeger 70% van de opa’s en oma’s buiten, terwijl dat tegenwoordig bij kinderen nog maar 10% is. Tijd om daar verandering in te brengen, want buitenspelen kent zoveel voordelen. Benieuwd waarom buitenspelen goed voor jouw kind is? Je leest het in deze blog!

Het is gezond

Door het vrij kunnen buitenspelen wordt bijvoorbeeld het stressniveau bij kinderen verlaagd en kunnen ze zich beter concentreren. Het kan daarom heel effectief zijn om tijdens het maken van huiswerk even een korte pauze te houden en te gaan buitenspelen. Zo kan jouw kind daarna met nieuwe energie én geconcentreerd aan een nieuw deel beginnen.

Goed voor de sociale en emotionele ontwikkeling

Het komt vaak voor dat kinderen die regelmatig buitenspelen socialer zijn. Ze maken namelijk gemakkelijker nieuwe vriendjes en vriendinnetjes als ze buiten zijn en leren van dit contact. Bijvoorbeeld hoe ze met elkaar moeten omgaan, maar ook door samen te delen en vooral te spelen. Om de beurt op de schommel of samen zandkastelen bouwen, jouw kind kan van alles leren tijdens het buitenspelen!

Geeft zelfvertrouwen

Tijdens het buitenspelen leert jouw kind zelf te ondernemen en grenzen te verleggen. Dit komt onder andere omdat tijdens het buitenspelen vaak nieuwe en verschillende situaties voorkomen. Want voor het eerst van een hoge glijbaan af, is toch een overwinning? Daar krijgen kinderen zelfvertrouwen van.

Goed voor de creativiteit en fantasie

Kinderen kunnen volledig opgaan in hun eigen wereld, hun eigen fantasie. Dit gevoel kan tijdens het buitenspelen vergroot worden omdat kinderen dan volop bezig zijn met het ontdekken van hun eigen wereldje. Ook stimuleert buitenspelen de creatieve geest. Dit komt omdat buitenspelen gevarieerder is dan binnenspelen. Zo kan jouw kind hutten bouwen, in bomen klimmen, maar ook in de zandbank spelen. Kortom, er is van alles mogelijk om jouw kind te leren leren!

Hoe vaak spelen jouw kinderen buiten? En wat doen ze dan het allerliefst? Laat het ons weten in de comments!

Vertel 't ons 1 reactie

  1. stom

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.