Waarom een huisdier een aanvulling is in jullie gezin

door Lidian

Het is bijna dierendag en dan is er maar één ding waar je kind aan denkt: Een huisdier.

MAMAAA…MAM…MAAAAM DIE WIL IK!! Daar gaan je kinderen weer zodra ze een leuke puppy, kat, hamster, vogel of elk ander dier wat je kan bedenken zien. Pfff… je wordt er niet goed van. Maar heb je het eigenlijk wel eens overwogen? Een huisdier is namelijk enorm goed voor je kind(eren). Misschien heb je zelfs al een huisdier en is het goed om te weten of je kind er baat bij heeft. Wij leggen het je uit!

Onderzoek

Uit het onderzoek over huisdieren uit 2017 blijkt dat kinderen wel degelijk baat hebben bij een huisdier. Een huisdier zorgt er namelijk voor dat je kind zich beter ontwikkelt. Zo blijkt dat je kind meer zelfvertrouwen en een beter zelfbeeld creëert, socialer wordt, bevordert empathie, bevordert de gezondheid, vermindert stress, verantwoordelijkheidsgevoel wordt gecreëerd, een dier als troost kan bieden, beter lezen en beter leren. Een onderzoek uit Finland laat blijken dat baby’s minder snel ziek worden, als zij opgevoed worden met een hond in hun omgeving.

Zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel

Een huisdier zorgt bij een kind voor meer zelfvertrouwen. Er zijn natuurlijk veel manieren om je zelfvertrouwen te vergoten, een dier is hier één van. Een kind leert om voor het dier te zorgen en een dier dat luistert naar het kind zorgt ervoor dat het zelfvertrouwen vergroot wordt. Dit zorgt mede voor een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je kind leert bijvoorbeeld om jullie huisdier uit te laten, ermee te spelen, affectie te tonen, eten te geven en de bak te verschonen. Het kan zijn dat je je kind mee neemt in dit proces, maar het kan ook zijn dat je kind dit uit zichzelf gaat doen of al doet. Huisdieren hebben zorg, aandacht en liefde nodig.

Socialer worden

Ook wordt een kind socialer door een huisdier. Met name met een hond als huisdier worden de sociale vaardigheden vergroot. Het schattige hondje wat jullie hebben moet natuurlijk uitgelaten worden. Een wandeling in het bos of een klein rondje door de straat, het zorgt ervoor dat je mensen tegenkomt. Vaak maak je even een praatje en je komt al snel in contact met andere mensen. Dus neem vooral je kind mee als je een rondje met de hond gaat doen of laat je kind zelf de hond uitlaten. Contacten leggen met andere mensen of andere kids is heel erg belangrijk voor kinderen, zo leren zij communiceren. Jullie hondje kan dus goed als communicatiemiddel dienen voor jouw kind. Niet alleen honden zorgen ervoor dat je kind socialer wordt, maar ook andere dieren kunnen hierbij helpen.

Empathie & troost

Je hebt het vast wel eens meegemaakt of gehoord: als een kind verdrietig is, zich alleen voelt of niet om weet te gaan met bepaalde gevoelens dan trekt een kind vaak meer naar een huisdier toe. Een huisdier kan als vertrouwde en veilige plek worden beschouwd. Er zijn dan ook veel kinderen die hun geheimen en andere zaken vertellen tegen hun dier, een huisdier is namelijk voor kinderen een vriend voor het leven. Niet alleen kan een huisdier als troost bieden, maar kinderen kunnen ook meer empathie ontwikkelen. De band die een kind met een huisdier heeft, is vaak iets speciaals. Kinderen kunnen hierdoor hun eigen gevoelens beter leren begrijpen, zich beter uitdrukken en gevoelens van anderen beter leren te interpreteren.

huisdier

Gezondheid

Huisdieren schijnen ook goed te zijn voor de gezondheid. Zo loop je natuurlijk elke dag met een huisdier wat uitgelaten moet worden, waardoor kinderen meer beweging krijgen. Kinderen ontwikkelen door een dier een beter immuunsysteem, zo blijkt uit meerdere onderzoeken dat kinderen die opgroeien met huisdieren minder last hebben van allergieën of astma.

Vermindert stress

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dieren wel degelijk stress verminderen bij mensen. Zo blijkt dat een bezitter van een huisdier beter gewapend is tegen stress, de interactie met je huisdier zorgt hiervoor. Een huisdier kan zelfs helpen bij het verminderen van een depressie, het kan ervoor zorgen dat je je een stuk gelukkiger voelt.

Lezen en leren

Een huisdier draagt veel bij aan de ontwikkeling van een kind, zo bevordert het de taalontwikkeling. Een dier oordeelt en corrigeert een kind niet wanneer er wat verkeerds wordt gezegd. Kinderen vinden het dan ook fijner om hard op voor te lezen aan een huisdier dan aan mensen. Het kan zelfs stotterproblemen van een kind verminderen. Dus geef je kind een boek en kijk wat er gebeurd. 😉 Ook zijn er veel scholen die een huisdier hebben, een vis, een hond, een konijn, noem het maar op. Een huisdier zorgt er namelijk voor dat kinderen beter kunnen leren. Veel leerkrachten gebruiken een huisdier als onderwerp in hun gespreksstof tijdens de lessen, waardoor kinderen hun aandacht er beter bijhouden en geïnteresseerd blijven.

Een huisdier is dus zeker goed voor je kind, maar denk er wel goed over na. Het dier moet wel binnen het gezin passen en er moet goed voor gezorgd worden, tijd en aandacht in gestoken worden!

Heeft jouw huisdier ook positief effect gehad op je kind? Laat het ons weten in de comments.

Meer over de ontwikkeling van kinderen? Dan is dit misschien ook wat voor jou.

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.