Waarom knuffelen zo belangrijk is

door Wendy

Zo’n zacht klein lichaampje stevig tegen je aandrukken, een liefdevolle omhelzing en tegelijkertijd ruiken aan z’n nekje; knuffelen is fijn! Maar ook erg belangrijk, voor een gezonde hechting bijvoorbeeld. Een knuffel doet wonderen…

Bij pasgeboren baby’s is knuffelen een must. Direct na z’n geboorte wordt hij al op jouw blote huid (of die van je partner) gelegd. Jouw hartslag, stem en geur geven hem een gevoel van veiligheid, maken hem rustiger en jouw lichaam reguleert zijn temperatuur. Als hij het koud heeft, word jij warmer en warmt hem zo op en andersom. Een liefdevolle aanraking heeft ook een gunstig effect op de vitale lichaamsfuncties: zijn ademhaling, hartslag en bloeddruk worden stabieler.

Knuffelen voor geborgenheid

Knuffelen bevordert de aanmaak van het hormoon oxytocine dat ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt en het versterkt je immuunsysteem. Ook geeft een innige omhelzing een gevoel van geborgenheid en zorgt ervoor dat een baby zich fysiek en emotioneel optimaal kan ontwikkelen. Het heeft een bewezen positief effect op de hersenontwikkeling en het hormoonstelsel en het verkleint de kans op latere gezondheids- en gedragsproblemen. Ja, uit onderzoek blijkt dat baby’s die veel fysiek contact hebben beter groeien.

Met een knuffel verlaag je ook de stress van je kind. Baby’s kunnen hun stress niet zelf verhelpen en wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het belangrijk is om te reageren op de stressfactoren van de baby’s. Als je baby veel en langdurig stress ervaart, komt er een hoge concentratie van het stresshormoon cortisol in zijn lichaam.  Cortisol remt de ontwikkeling van de hersenen en de aanmaak van de verbindingen tussen de hersencellen. Baby’s worden vatbaarder voor ziekten en kunnen minder snel leren. Op de lange termijn heeft niet veel knuffelen ook effect. Volwassenen die als kind weinig omhelzingen hebben gehad, kunnen last krijgen van angst- en slaapstoornissen, depressie en een hoge bloeddruk. Kinderen die wel veel geknuffeld zijn en dus al op jonge leeftijd veel oxytocine en weinig cortisol aanmaken, maken op latere leeftijd ook meer oxytocine aan bij lichaamscontact. Dit helpt ze beter met stress om te gaan.

De moeite waard

Ook op latere leeftijd blijven knuffels heel belangrijk. Knuffel je kind niet alleen als je het samen gezellig hebt en hem zo leuk en lief vindt. Een knuffel helpt ook bij pijn, verdriet en als je kind boos is. Door een liefdevolle aanraking ook als hij zich niet goed voelt, groeit zijn zelfvertrouwen en voelt je kind zich begrepen. Ze leren dat ze de moeite waard zijn om van te houden. De wederzijdse band tussen hem en zijn ouders wordt verstevigd en verankerd. Vindt jouw kleintje zichzelf al heel groot en is het antwoord als je knuffelt ‘mam, doe niet zo klef’? Blijf knuffelen, al is het maar even.

Hechtingsproblemen

De meeste kinderen in Nederland zijn gelukkig ‘veilig gehecht’ en hebben een wederzijdse warme band met hun ouders opgebouwd. Voor een kind dat op jonge leeftijd niet veel lichamelijk contact heeft gehad en is geknuffeld, ligt dat anders. Hij kan op latere leeftijd hechtingsproblemen krijgen. Kinderen met hechtingsproblemen voelen zich snel in de steek gelaten, zijn bang voor afwijzing en kunnen het lastig vinden om relaties aan te gaan.

Lekker knuffelen

Huilt je baby? Pak hem op en troost hem met een knuffel. Het is niet alleen fijn voor jou, want is er iets zieliger en meer hartverscheurend dan een huilende baby? Je doet je kind er ook goed mee. Wat goedbedoelde opa’s, oma’s en buren ook niet allemaal zeggen.

Wist je dat…

Knuffelen goed is voor je gezondheid?

Tijdens het knuffelen komt het ‘liefdeshormoon’ oxytocine vrij. Dat stofje in je hersenen zorgt ervoor dat je minder stress voelt en ook je bloeddruk gaat omlaag. En nog fijner: het stofje oxytocine verhoogt je geluksgevoel en zorgt dus voor een fijnere band met elkaar. Oxytocine komt trouwens ook vrij als je je baby ruikt. Score, score, dubbelscore!

Knuffelen helpt om beter te communiceren

Je bent dicht bij elkaar en dat voelt vertrouwd. Bij iemand die je vertrouwt, vertel je sneller en gemakkelijker wat je dwarszit. Het helpt je de juiste woorden te vinden en te gebruiken. En een knuffel zegt natuurlijk meer dan duizend woorden. Ook zonder te praten, laat je de ander weten dat je hem begrijpt en er voor hem bent.

Hoe vaak knuffel jij met je kids? Wil jouw kind nog knuffelen of moet je ook van goede huize komen om hem zover te krijgen dat je hem stevig tegen je kan aandrukken? Laat het ons weten in de comments…

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.