Waarom muziek maken goed is voor kinderen

door Gastblogger

Wist je dat muziek maken en er naar luisteren super goed is voor kinderen? Het ene kind gaat het liefst al zo vroeg mogelijk op gitaarles en het andere kind houdt het nog even bij ‘zingen’ thuis. Op welke manier je je kinderen stimuleert om met muziek bezig te zijn maakt niet uit. Alle beetjes helpen! Het stimuleert niet alleen het denkvermogen, maar ook het motorische- en gehoorvermogen van een kind.

Positief effect op denkvermogen

Op kinderdagverblijven en basisscholen wordt er gebruik gemaakt van muziek en dat is niet voor niets. Het zorgt allemaal voor een goede ontwikkeling van het kind. Het maken van muziek heeft namelijk een positief effect op het denkvermogen van het kind. Volgens wetenschappelijk onderzoek wordt het IQ van kinderen hierdoor zelfs verhoogd. Hiermee bedoelt men dat het voor kinderen makkelijker wordt om verbanden te leggen en ideeën makkelijker te begrijpen die niet in woorden staan uitgelegd. Het blijkt namelijk dat de linker- en rechterhersenhelft (links: spraak en intellect en rechts: gevoelstoestand) sterker met elkaar verbonden is bij kinderen die muziek maken. Muziek heeft namelijk een positief effect op het denkvermogen van kinderen, waardoor dit een stimulerende werking heeft op de neuronale verbindingen in de hersenen. Win-win dus.

Is er op de school/opvang van jouw kind (te) weinig aandacht voor muziek? Doe het dan lekker thuis. Zo creëer je meteen een fijn een-op-een moment samen met jouw kleine muzikant.

Motoriek en gehoor

Eigenlijk ligt het vrij simpel: muziek en bewegen gaan natuurlijk niet zonder elkaar. Dit werkt ook zo bij jonge kinderen; zij vertalen muziek in beweging (vooral bij klassieke muziek). Met die zelfverzonnen danspasjes wordt de motoriek gestimuleerd en hé, een beetje zingen erbij kan ook geen kwaad. Het zingen zorgt namelijk weer voor een positieve ontwikkeling op het gebied van taal. Samen liedjes verzinnen is goed voor de woordenschat en stimuleert creativiteit. YES! En dan hebben we het nog niet eens gehad over het gehoor: tijdens het luisteren naar muziek controleert het gehoor de manier van bewegen; het gaat hierbij om een combinatie van zintuigen. Lekker aan de bak dus!

Instrumenten

Voordat het serieuze werk begint, kan je kind natuurlijk thuis eerst rustig oefenen met (zelfgemaakte) instrumenten. Trommelen of het bespelen van een xylofoon zijn ideaal voor baby’s en peuters. Maar het kan ook leuk zijn om zelf muziekinstrumenten te maken.

Ga samen met je kind op zoek in huis. Wat kunnen jullie allemaal vinden om muziek mee te maken? Wees creatief en tik alle huis-, tuin en keukenspullen op de kop. Denk aan wc-rolletjes, bierdopflesjes, lege kwarkbakjes, rietjes, emmers, rijst en elastiekjes. Zo maken jouw kids binnen een mum van tijd hun eigen trommels, fluiten en rammelaars en wanen zij zichzelf een heuse rockband. En zeg nou zelf: er is toch niets mooiers dan jouw kids, met zelfgemaakte instrumenten, helemaal op te zien gaan in hun eigen muziek?! Misschien ontstaat hier wel alvast de liefde voor muziek waar ze op latere leeftijd veel profijt van hebben.

Ben jij ook samen met je kids bezig met muziek? En wat doe je om dit te stimuleren? Laat het ons weten in de comments!

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.