Waarom vragen peuters zoveel waarom?

door Gastblogger

Waarom is de lucht blauw? Waarom wordt het soms donker?  Waarom… Komt dit vragenvuur aan waarom-vragen je bekend voor? Dan heb je waarschijnlijk een peuter in huis. En soms is het dan best vermoeiend om elke vraag, ook degene die niet echt ergens op slaan, van een goed en serieus antwoord te voorzien. Maar het is wel belangrijk om dit dagelijkse vragenvuur van je kind serieus te nemen. Hoe, wat en waarom 😉 zetten we voor je op een rijtje.

De meest bijzondere vragen komen er vanaf dat je kind een jaar of drie is op je af. Van waarom mensen moeten werken tot waarom een koe ‘boe’ zegt, maar je ‘moeee’ hoort. Onderzoekers van de Universiteit van Michigan vonden dit een interessant verschijnsel en gingen op onderzoek uit. Zij ontdekten dat peuters echt op zoek zijn naar antwoorden en niet alleen het gesprek op gang willen houden.

Gek op informatie

Het onderzoek richtte zich op peuters en kleuters tussen de twee en vijf jaar. Hoe gaan ze om met de antwoorden die ze van volwassenen kregen op hun vragen? Kinderen bleken het meest in hun sas als ze een informatief antwoord kregen. De kans bestaat wel dat jouw informatieve antwoord weer nieuwe vragen oproept… Maar dit kan ook gebeuren als jij even snel ‘Daarom’ of ‘Weet ik niet’ antwoord. In dat geval bedenken kinderen namelijk net zo makkelijk een andere variant van hun vraag. Ze stoppen pas met vragen stellen als je hun oorspronkelijke vraag beantwoord is…

Ehm… is hier uberhaupt een antwoord op?

Soms krijg je vragen voor je kiezen waar niet echt een antwoord op is, bijvoorbeeld:

  • Waarom is groen groen en niet rood?
  • Waarom komt de herfst na de zomer?

Ook deze onmogelijke vragen moet je serieus nemen. Hoewel je wellicht geen antwoord hebt (of wel: in dat geval let us know!) kun je wel nadenken over het onderwerp van de vraag. Dit kan ook bij vragen waar je zelf het antwoord (nog) niet op weet. Zo voelt je kind zich niet geremd om vragen te stellen.

Waarom de waarom-vraag?

Het stellen van vragen is goed voor de ontwikkeling van je kind. Niet alleen door de antwoorden die hij krijgt, maar ook omdat hij leert hoe hij zijn gedachten om kan zetten in vragen. Ook leert hij hoe hij vragen moet formuleren, wordt je kind leergieriger van vragen stellen en leert hij van de antwoorden die jij en andere mensen hem geven.

Op een gegeven moment stopt de ‘waarom-fase’ weer, maar tot die tijd krijg je de meest bijzondere vragen om je hersens over te breken. Wat is de meest bijzondere vraag die jij ooit kreeg van jouw peuter?

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Bron: Science Daily

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.