Waarom word je geprikt door muggen?

door Gastblogger

Uhm hallo rode bulten (everywhere!). Je hebt mensen die ’s nachts nauwelijks geprikt worden door muggen en je hebt ook mensen die al-tijd doelwit zijn voor dé mug (oneerlijk!). ’S Nachts je bed uit en op zoek naar die éne mug, die dan onmogelijk is om uit je slaapkamer te bannen. Herkenbaar? Wil je weten waarom de één als het ware een magneet is voor de mug, terwijl de ander heerlijk in dromenland ligt zonder geprikt te worden? Wij leggen het je uit!

Onderzoek

Volgens wetenschappelijk onderzoek (Jerry Butler, prof. Universiteit Florida) is tien procent van de mensen bovengemiddeld aantrekkelijk voor insecten. Twintig procent van de mensen is zelfs zwáár aantrekkelijk voor de insect. De andere zeventig procent is wat minder aantrekkelijk. Maar waarom ben jij nú per se een perfect doelwit voor de mug? Ten eerste hangt dat van het soort insect af en ten tweede heeft het toch wel óók echt met jou te maken. We horen je denken, ‘Huh met mij?’. Ja! Fabeltjes daargelaten, ligt het toch echt aan jou. 😉

Lange mensen

Hmmm, misschien heb je het weleens vaker gehoord maar in-der-daad, lange mensen produceren meer CO2 dan kleine mensen, waardoor de kans groter is dat zij de dupe zijn (lees: sneller geprikt worden). Dit komt door de geur van koolstofdioxide die wij als mensen afstoten. Tegelijkertijd is dit ook de reden dat volwassenen vaker geprikt worden door muggen dan kinderen én zijn mannen vaak aantrekkelijker dan vrouwen. Aha!

Zweet, zweter, zweetst

Kom je net uit de sportschool rollen? Oei! Dan kun je maar beter uitkijken, want zweetgeuren zijn zeer aanlokkelijk voor muggen. Dit komt door het melkzuur, een stofje dat in je spieren wordt aangemaakt als je traint. Hiervan komt dus ook een deel naar buiten als je zweet. En door de zware ademhaling na het sporten, blaas je weer meer CO2 de lucht in. (Lekker in bed blijven liggen dan maar? 😉)

Snelle stofwisseling en ruikende adem

Cholesterol schijnt een lekker hapje te zijn voor muggen. Dus heb jij een snelle stofwisseling? Dat is pech (in dit geval dan) want dat vindt de mug érg lekker. Wist je dat dit komt door de resten van cholesterol die uitgezweet worden en dus (ja, heel aantrekkelijk) op de huid blijven liggen als een ‘aperitief’ voor muggen. Daarbij kan een ruikende adem (voor muggen) hier ook aan bijdragen. Bij het ademen scheid je namelijk aceton en oestradiol uit. Dit gebeurt in combinatie met bacteriën in je mond. Klinkt voor jou hartstikke onaangenaam en voor hem als een prima drankje! En als dit dan ook nog samengaat met verschillende bacteriën op je lichaam, kan het geluk voor de mug niet op! En voor jou? Jij kunt beter je dekbed van top tot teen over je heentrekken Succes! 😉

 

Heb jij nog een goede tip om muggenbulten te voorkomen? Laat het ons weten in de comments.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.