Wat een voornaam eigenlijk zegt…

door Gastblogger

Hij is van jou, maar wordt eigenlijk altijd door anderen gebruikt. Je voornaam. Wist je dat er hele onderzoeken zijn gedaan naar de herkomst, betekenissen en achtergronden van voornamen? Wij doken deze onderzoeken in en delen de leukste fun facts met je.

Jouw keuze laat een stukje karakter zien

De naam die jij je kinderen hebt gegeven (en degene die jij van jouw ouders hebt gekregen) zegt meer over jouw karakter dan over dat van het kind. Als jij vroeger gepest werd met je naam, is de kans groot dat je je kinderen een populairdere en dus onopvallende voornaam hebt gegeven. BN’ers staan zelf graag in de spotlights en nemen (onbewust) aan dat dit ook voor hun kinderen geldt. De volgende Bekende Nederlanders gaven de volgende, opvallende, voornamen:

 • Gers Pardoel is vader van zoon Goud
 • Fiona Hering is moeder van de kinderen India en Zola Zaza River
 • Peter Jan Rens is vader van Lutein en Djelisa Annieta

Naam bepaalt jouw visie

Met sommige namen heb je iets, met andere helemaal niets. Maar wist je dat een voornaam mede bepaalt hoe jij de wereld ziet? Onbewust hebben veel mensen een voorkeur voor dingen die een naam hebben die op die van zichzelf lijkt. Amerikaans onderzoek laat zien dat Dennis meer dan gemiddeld ‘dentist’ wordt en er veel Jacks verhuizen naar Jacksonville. Zouden er dan in Nederland heel veel Joosten verhuizen naar Sint Joost? Je voornaam zou ook invloed hebben op je partnerkeuze. Henk en Erik zijn getrouwd met Hennie en Erna. Henk bestelt het liefst Heineken en Erik tilt een kratje Euroshopper uit het vak. Deze kennis wordt door marketingmensen gebruikt om productnamen te bedenken.

Hoe een naam leeftijd verraad

Momenteel is er een namenrevolutie aan de gang. Sinds 1960 is er meer veranderd in voornamenland dan de 1000 jaar daarvoor. Vroeger waren er familienamen, namen die van generatie op generatie werden doorgeven. Heette jij Karel, dan heette je vader Piet en zijn vader weer Karel. Inmiddels zijn zulke familienamen verdrongen door modenamen. In de ’60 was Chantal een hippe en gewaagde keuze. In het geboortejaar van Chantal Janzen, 1979, kregen 800 meisjes deze naam. Inmiddels is de populariteit van de naam weer afgenomen, in 2016 werd hij maar 11 keer gegeven. Ook andere namen zijn populair geweest in bepaalde tijdvakken: Ronald is inmiddels rond de 50, net als Yvonne. Linda en Jeroen hebben net hun dertigste verjaardag gevierd, Fleur en Jesse zitten op school en Bram en Mila gaan naar de peuterspeelzaal.

Leuk lijstje

De namen top 5 van 1950 vs. de namen top 5 van 2016.

Jongensnamen 1950 – 2016

 1. Johannes – Daan
 2. Jan – Noah
 3. Cornelis – Sem
 4. Hendrik – Lucas
 5. Willem – Jesse

Meisjesnamen 1950 – 2016

 1. Maria – Anna
 2. Johanna – Emma
 3. Anna – Tess
 4. Elisabeth – Sophie
 5. Cornelia – Julia

Voornamen, een van de lastigste keuzes als je een kleintje verwacht. Hoe hebben jullie het aangepakt?

 

 

Bron: Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? Waarom we heten zoals we heten – Maarten van der meer

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.