RS-virus: onschuldige verkoudheid of levensbedreigend?

door Gastblogger

Het begint in de winter bijna een jaarlijks terugkerend iets te worden; de griepepidemie. Ook nu horen we om ons heen weer veel mensen die geveld zijn door de griep of een fikse verkoudheid onder de leden hebben. Jong en oud, maar ook de allerkleinsten zijn in de winter flink aan het kwakkelen. Maar hoe weet je nou of jouw baby’tje ‘gewoon ziek’ is of misschien wel het RS-virus heeft? Ieder jaar komen er namelijk gemiddeld zo’n 2.000 baby’s en jonge kinderen met het RS-virus in het ziekenhuis terecht. Gelukkig loopt dit in Nederland meestal goed af. Maar wereldwijd sterven er elke dag 700 kinderen aan het RS-virus. Wat is dit voor virus en wat kun je ertegen doen?

Wat is het RS-virus?

Het is een veelvoorkomend en erg besmettelijk virus, wat vooral in de wintermaanden erg actief is. Het komt zelfs zoveel voor, dat ieder kind (!) er eigenlijk wel een keer mee besmet wordt in zijn eerste twee levensjaren. Gelukkig veroorzaakt het virus vaak alleen een snotneus en hoesten, maar vooral kleine kinderen hebben er meer last van. Bij jonge kinderen en baby’s kan deze onschuldige verkoudheid zich namelijk ontwikkelen tot een zware luchtweginfectie, die gepaard gaat met hoesten, piepen en benauwdheid. Bij baby’s kan het virus Bronchiolitis, een vorm van longontsteking, veroorzaken. Hierdoor wordt een kind erg benauwd.

Symptomen RS-virus

Bij de meeste kinderen zie je geen verschil tussen een gewone verkoudheid. Denk aan een loopneus, hoesten en soms een beetje koorts. Meestal is deze infectie na 3 tot 7 dagen weer over. MAAR een infectie met het RS-virus kan snel verergeren en een ziekenhuisopname binnen 24 uur noodzakelijk maken. Dingen een teken kunnen zijn van een ernstigere aandoening dan een gewone verkoudheid zijn:

  • moeilijke of snelle ademhaling
  • een piepend geluid bij het ademhaling
  • onrustig of snel geïrriteerd zijn.
  • weinig of geen zin in eten
  • intrekkende borstkas.

Besmetting RS-virus voorkomen

Het virus wordt overgedragen door contact met besmette oppervlakken, door stoeien, knuffelen, etc. Maar het virus kan ook een paar uur overleven buiten de mens, bijvoorbeeld op speelgoed, tafels, stoelen, etc. Extra veel schoonmaken dus! Heb je nog een baby? Zorg er dan voor dat iedereen zijn handen wast voor ze de baby aanraken, dat mensen die verkouden zijn niet in de buurt komen van de baby en was en ontsmet de spulletjes van je baby regelmatig.

Heeft jouw kindje het RS-virus gehad? En heb jij nog tips voor andere ouders?

Misschien vind je dit ook interessant:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.