Wat moet je doen als je kind verbrand is door de zon?

door Gastblogger

Gewoon in eigen land óf tijdens een vakantie aan de Costa del Sol: verbranden kan heel snel gebeuren! De kinderhuid is extra gevoelig voor uv-schade en dus smeer jij je helemaal suf. Maar wat als je kind toch verbrand is door de zon?

Oh no! Verbrand!

Ineens zie je dat de schouders van jouw kids toch een beetje rood worden. Niet de bedoeling! Haal je kind uit de zon en probeer de huid meteen te koelen. Dit kan met een natte handdoek, maar ook met een lauwe douche of in bad. Smeer daarna de verbrande huid in met een bodylotion met verkoelende en hydraterende werking of met een aftersun. Komkommer, aloë vera of yoghurt op de verbrande huid kan ook een verkoelend effect geven. Blijf veel en vaak smeren en zorg ervoor dat je kind goed drinkt, zo voorkom je uitdroging.

Hoofdpijn en misselijk van de zon

Verbranden zorgt voor een pijnlijke rode huid, die later gaat jeuken en vervellen. Meestal zie je pas dat iemand verbrand is na 6 tot 12 uur in de zon, maar met felle zon kan dit ook al na 2 uur te zien zijn! Als een groot deel van de huid verbrand is, dan kunnen zowel kinderen als volwassenen er echt ziek van worden. Met hoofdpijn heb je eigenlijk al te lang in de zon gezeten. Komen daar ook nog zwellingen, blaren, koorts, koude rillingen en/of hartkloppingen bij, dan moet je altijd contact opnemen met een arts. Is dit het geval bij jou of je kind, dan zal de arts je altijd aanraden om een paar dagen helemaal uit de zon te blijven. Zo geef je de huid de kans om rustig te herstellen en om bij te komen. Is de huid zo erg verbrand dat je zelfs blaren ziet? Leg dan uit dat je kind hier niet aan mag krabben – zo verklein je de kans op infecties.

Smeren smeren smeren!

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, dus probeer verbranding door de zon altijd te voorkomen. Zowel bij je kids als bij jezelf! Twijfel je over welke zonnebrand jij en je kids nodig hebben? Wij schreven een stappenplan voor zonnebrand. Zo kies je de juiste zonnebrand EN handige smeerregels om de zomer zonder verbranding door te komen.

Wat is volgens jou de gouden tip om niet te verbranden deze zomer? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.