Wat moet je mini kunnen voor de basisschool?

door Gastblogger

Oei… spannend! Voor het eerst naar de basisschool is niet niks, zowel voor je mini als voor jou. Een totaal nieuw tijdperk: daar-gaat-mijn-mini-gevoel (sad!). Bovendien ben je misschien bang als moeder dat bepaalde dingen nog niet lukken (jas aan- en uit bijvoorbeeld). Maar geen zorgen, een beetje voorbereiding is het halve werk en dan kun jij straks mega trots zijn op hem!

Zelf aan- en uitkleden

Voordat je mini naar groep 1 gaat, is het fijn als hij weet hoe hij zichzelf kan aan- en uitkleden en zijn schoenen kan aandoen (lees: vooral handig met de gymlessen). Dit kun je rustig in stappen opbouwen. Help jij hem met zijn broek aantrekken en doet hij zelf zijn T-shirt aan? Handig! Tijdens gymdagen kan dan natuurlijk het beste comfy kleding aangetrokken worden. Broekje met elastiek, makkelijk shirtje en klittenbandschoenen? Check!

Jas aan- en uitdoen

Hallo koude dagen! Met het wisselvallige weer in Nederland kun je er maar beter goed op voorbereid zijn: juist ja, je mini zijn jas aan en uit leren doen is dan wel zo fijn. Kijk, dat dat nog niet in één keer goed gaat, geeft natuurlijk helemaal niks. Dit kan hij ook in kleine stappen doen. Leer hem zijn jas op de grond leggen met de capuchon naar zich toe op de grond. Doe vervolgens beide armen in de mouwen, laat de jas over zijn hoofd heen slingeren en doe als laatst de jas dicht. Oké bij deze laatste stap mag er gesmokkeld worden en is hulp van ouders en/of juffen en meesters óók nog wel toegestaan aan het begin. 😉

Lekker knutselen

Het is je vast niet ontgaan dat in groep 1 en 2 veel geknutseld wordt. Dit is natuurlijk hartstikke leuk en goed voor zijn ontwikkeling, maar dan is het wel fijn dat je mini weet hoe je met een schaar of prikker omgaat. Niet elke kleuter heeft gelijk zijn fijne motoriek onder controle namelijk. 😉 Dus thuis eens je mini wat laten knippen of alvast eens wat (figuurtjes) laten prikken kan geen kwaad. Hé ho, let’s go!

Pauzeeee

In de pauze is het tijd om wat te eten en te drinken. Dit gebeurt meestal rond een uur of 10, gelijk na het buitenspelen. Geef je wat fruit mee in een broodtrommel? Laat hem dan van te voren even oefenen om deze open te maken, net als zijn drinkbeker (Danoontje Powerrrrr). En vergeet vooral niet zijn naam op de spullen te zetten, zodat hij óf de juf zijn eigen broodtrommel en drinkbeker kan herkennen. Wel zo fijn toch? 😉

Oeps, ongelukje

De meeste kleuters kunnen zelfstandig naar de wc wanneer zij naar de basisschool gaan. Het zou daarom fijn zijn als je dit alvast van te voren oefent met je mini. Als de juf alle kleuterbillen moet afvegen, zijn we namelijk een dag verder. 😉 Aan het begin gaat dit waarschijnlijk nog even onhandig, maar oefening baart kunst. Én leer ook zeker consequent zijn handen te wassen na het toiletbezoek. Moet vast goed komen! Kan het nog weleens voor komen dat je mini een ongelukje heeft? Geen nood aan de man, een extra kledingsetje in zijn tas zou dan wel even fijn zijn. Succes!

 

Heb jij nog goede tips om je kleuter goed voor te bereiden op de basisschool? Laat het ons weten in de comments.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.