Wat wij nog kunnen leren van vaders

door Maroucha

Je kind al zuchtend en kreunend zien struggelen om iets voor elkaar te krijgen. Je moederhart gaat sneller kloppen en je grijpt DIRECT in… “Mama helpt wel even!” Herkenbaar? Laten we daarom eens een voorbeeld nemen aan de vaders, want ondanks de rondslingerende sokken of uitgedroogde tandpastatubes, kunnen wij qua opvoeding soms nog best wat van ze leren! ?

Geduld is een schone zaak

Vaders daarentegen zijn vaak veeeeeeel relaxter en hebben net iets meer geduld. Ze wachten gewoon rustig af tot hun kind specifiek om hulp vraagt. Maar vaak is die hulp niet eens écht nodig en kunnen ze het prima zelf! Eigenlijk is dit ook veel leerzamer, kinderen leren op deze manier hun behoeften aan te geven als ze specifiek om hulp vragen.

Verleg je grenzen

Voel jij je ook net een politieagente, als je weer tussen de kids springt om de zoveelste ruzie te sussen? Ook hier kunnen vaders het meer op z’n beloop te laten. En geloof het of niet… Vaak lossen de kids het ook gewoon vanzelf weer op! En dit geldt eigenlijk ook bij een valpartij in de speeltuin of een huilbui omdat iets niet lukt. Het is onze tweede natuur om er direct op af te rennen. Maar probeer ook eens te denken als een echte vent en zeg ‘Kom op, even doorzetten. Niks aan de hand, lekker verder spelen!’ in plaats van direct een pleister en knuffel aan te bieden. Zo leren kinderen door te zetten en hun grenzen te verleggen. En mama stiekem ook! ?

Private space

Als je kind weer eens een heftige driftbui heeft, voel je als moeder de natuurlijke behoefte om zo snel mogelijk te troosten, te kalmeren of te praten. Maar als je ‘middenin’ die driftbui van je kind stapt, word je er stiekem zelf ook onderdeel van. En juist dát werkt vaak averechts… Klinkt bekend hè?! ? Door van vaders te leren om het juist een beetje los te laten, kan je veel beter je eigen rust bewaren. Blijf daarom kalm en laat elkaar juist even los… Iedereen heeft soms wat private space nodig, zowel mama’s als de kleintjes. Als de rust is teruggekeerd kan je natuurlijk alsnog die dikke knuffel geven!

Me-time

Neem eens een voorbeeld aan een man: alleen dingen doen waar je zélf zin in hebt. Klinkt goed hè? Doen we veel te weinig! Maar kies je me-time momentje als de kids op bed liggen of een avondje uit logeren zijn en besef je hoe kostbaar deze uurtjes eigenlijk voor jezelf zijn. Lekker een avondje vrouwenfilms kijken op Netflix, ein-de-lijk weer eens een maskertje op je gezicht en je teennagels een fris kleurtje geven. Zolang je je maar niet druk maakt over de was, rondslingerend speelgoed of de boodschappen. Geniet van je me-time momentje!

Dus voor alle vaders, deze dag geven wij het één keer stiekem toe…. Wij kunnen nog hééééééél veel van jullie leren! Zo… En nu weer snel over tot de orde van de dag. Wie kookt er vanavond? 😉

Herken jij jezelf in bovenstaande leermomentjes? Of kan jij nog véél meer dingen opnoemen, wat wij als moeders nog van vaders kunnen leren? Let us know! 

Misschien vind je dit ook interessant:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.