Yoga & mindfulness voor ouders & kids

door Myrthe

De zomervakantie is voorbij en alle drukte is weer begonnen. Ben jij alweer toe aan een vrije dag? Dat jij je goed voelt is van groot belang voor de rust van jouw kids! Werken aan je eigen rust is dus minstens zo belangrijk. (Kinder)yoga is een goede manier om met stress en spanning te leren omgaan. Samen met je kind ontspannen de dag doorkomen en allemaal voldaan in slaap va… Zzzzz.

Mindful-momentje

Misschien moet je het gewoon eens proberen: dagelijks een portie mindfulness! Tip: maak er niet een te groot ding van en ook zeker niet te lang. Je hoeft je echt niet per se in allerlei onmogelijke posities te werken. Jullie ‘mindful-momentje’ kan gewoon plaatsvinden tijdens het uitlaten van de hond of tijdens het rijden naar de training. Oefenen met mindfulness is eigenlijk het oefenen met het ervaren van het moment. Leef in het hier en nu! Stel we nemen de autorit als voorbeeld: je merkt dat je in de auto zit, kijkt om je heen, je geniet van wat je ziet, achtergrondgeluiden vervagen langzaam én die o zo lange to-do-list verdwijnt zo uit je gedachten… Met je volle aandacht in het moment!

‘Monkey mind’

Mindfulness en yoga zijn een fijne manier om jullie ‘monkey mind’ tot rust te laten komen. Deze term komt uit het boeddhisme. Hiermee bedoelden zij dat je gedachten alle kanten op schieten. Dit is heel natuurlijk, want onze ‘mind’ is altijd zoekende naar nieuwe prikkels. Door mindfulness en (kinder)yoga leer je hoe jijzelf en jouw kids kunnen omgaan met gedachten die afleiden.

Adem in, adem uit

Onze ademhaling is heel belangrijk voor onze gezondheid. Bij jonge kids verloopt dit van nature vaak regelmatig en rustig, maar tijdens stress kan ook de ademhaling van kids hoger op de borst zitten. Door samen ademhalingsoefeningen te doen komt je hoofd tot rust én dat is wat je wil tijdens stress!

De voordelen van ouder-kind-yoga

  • Samenwerken. Hierdoor versterk je niet alleen de band tussen jullie, maar je kind leert vanaf jongs af aan samen te werken. Het is belangrijk dat ze weten dat je niet altijd alles alleen kunt oplossen. Soms heb je elkaar nodig, net als bij de yoga-oefeningen!
  • Een ouder-kind-momentje. In drukke periodes kan het zijn dat er wat minder leuke dingen gepland worden. Een momentje samen is dan heel fijn!
  • Word weer even kind! Je leert genieten van de kleine dingen waar je blij van wordt.
  • Je maakt plezier. Dit zorgt voor een positieve relatie! Dit kan zelfs op latere leeftijd nog positief werken!
  • De ontwikkeling van je kleine wordt gestimuleerd. Verschillende motorische vaardigheden, concentratie, ontspanning, evenwicht én creativiteit. Dat is natuurlijk erg belangrijk voor een kind in de groei, maar ook voor jou kan dit erg positief uitpakken!

3, 2, 1: Strike a pose!

Zin om thuis samen met je kids een aantal yoga-oefeningen uit te proberen? Begin met oefeningen die je samen kunt doen. Klik hier voor inspiratie!
Tip: Misschien een leuk idee om samen met je kind voor het slapengaan iets op te noemen waar je dankbaar voor bent of wat jullie die dag heel leuk vonden. Hiermee leg je de focus op de positieve dingen in het leven én het geeft een goed gevoel, waardoor je rustig in slaap kunt vallen. Slaaplekker!!

Doen jullie thuis aan mindfulness en/of yoga? Laat het ons weten in de comments!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

Beeld: Raizzed

 

 

 

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.