5 x zelfvertrouwen van kids stimuleren

door Gastblogger

Een zelfverzekerd kind is een gelukkig kind. Iemand die een goed gevoel heeft over zichzelf durft te zeggen wij hij vindt, kan voor zichzelf opkomen en laat zich niet kisten. In welke mate je zelfvertrouwen hebt, is voor iedereen verschillend. Het is een combinatie van vaardigheid (of je iets kunt) en waardigheid (of je jezelf waardig voelt voor je prestaties. En gelukkig is dit niet alleen in je genen vastgelegd, maar kun je een (groot) deel ook aanleren. Met deze 5 tips help jij jouw kind zelfvertrouwen te kweken.

Onzeker zijn is ook oke

First things first. Laten we eerlijk zijn: iedereen is wel eens onzeker. En dat is oké. Praat er niet omheen en benoem het gewoon. Je mag je onzeker zijn en dat gevoel gaat ook weer weg.

Hoe zou je het zelf doen?

Kinderen die onzeker zijn, verschuilen zich achter hun ouders. Ze vragen voor alles bevestiging. Draai het om en stel vragen aan je kind. ‘Hoe zou jij het doen?’, ‘Wat vind je hier zelf van?’ en andere vragen waardoor je kind zelf na gaat denken en leert vertrouwen op zijn eigen beslissing.

‘Selluf doen’

Ken je die fase nog? Dat je kind a l l e s zelf wil doen? Van zijn yoghurt eten (en tot de kruin eronder zitten) tot schoenen aandoen (wat een uur kan duren). Laat kinderen ook later dingen zelf doen, dus zelf een probleem oplossen, met iemand praten of om hulp te vragen.

Dit gaat goed!

Kijk naar dingen die je kind goed kan en benoem dat. Benoem het gedrag of de vaardigheid waar je bewondering voor hebt. Doorzettingsvermogen om toch dat stapje verder te gaan bij gym, hard werken voor een hoger cijfer of een eerste stap zetten in de ruzie met een vriendje. Als je kind dan het volgende stapje bereikt, geeft dit een goed gevoel. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen.

Vertrouwen en verantwoordelijkheid

Geef je kind het vertrouwen dat hij het zelf kan, hierdoor neemt hij zijn eigen verantwoordelijkheid en groeit zijn zelfvertrouwen. Je kunt voorbeelden geven van hoe jij het had aangepakt, maar let op dat je kind niet meer op jouw dan op zijn eigen oordeel gaat vertrouwen.

Welke tips pas jij toe en hoe geef jij je kind meer zelfvertrouwen?

Wellicht vind je dit ook interessant:

Reageer

Jouw e-mail wordt niet zichtbaar gemaakt op de website,
velden met een * zijn verplicht.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.